ΕΛΛΑΔΑ

AFP για Μόρια: Ανίκανη να εξασφαλίσει ακόμα και τα βασικά η ελληνική κυβέρνηση

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2018, 12:32 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2018, 18:37
AFP για Μόρια: Ανίκανη να εξασφαλίσει ακόμα και τα βασικά η ελληνική κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Οι πρόσφυγες φοβούνται ότι οι βροχές θα μετατρέψουν τα κέντρα υποδοχής σε χωράφια με λάσπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανησυχία και την αγωνία των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενόψει του χειμώνα, μεταφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται σε γεμάτες κατασκηνώσεις στα ελληνικά νησιά περιμένουν τον χειμώνα σε συνθήκες που έχουν ήδη οδηγήσει μερικούς από αυτούς στην απόπειρα αυτοκτονίας», σημειώνει το ρεπορτάζ και προσθέτει πως ακόμα και όσοι βρίσκονται στις λίστες για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα φοβούνται ότι οι βροχές των επόμενων ημερών θα μετατρέψουν τα κέντρα υποδοχής σε χωράφια με λάσπη.

«Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν κάτι όταν έχουν πάρει τόσα χρήματα για να φροντίσουν τις συνθήκες ζωής μας;» αναρωτιέται ο 53χρονος Τζαμάλ από τη Σομαλία που ζει στη Μόρια στον απόηχο της συζήτησης για τη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό. 

«Η απορία του εκφράζει την απογοήτευση όσων που έχουν εγκλωβιστεί στα κέντρα υποδοχής με την προφανή ανικανότητα της κυβέρνησης να προσφέρει ακόμα και τις πιο βασικές παροχές», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Ο Τζαμάλ μέχρι να φύγει στις 8 Οκτωβρίου, πρέπει να ζήσει στις γεμάτες από κόσμο σκηνές που βρίσκονται έξω από τον επίσημο καταυλισμό της Μόριας. Οι θέσεις αυτές αλλάζουν χέρια για 60-100 ευρώ αλλά όταν θα έρθουν οι πρώτες βροχές τότε ο πρόχειρος καταυλισμός κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα χωράφι με λάσπη.

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ακόμα τις καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα προβλήματα στη Μόρια και αλλού προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τα ρίχνει όλα στις συνεχιζόμενες ροές. Όπως σημειώνει από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στα νησιά 21.737 άτομα, όταν όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 17.563.

«Ο χειμώνας είναι κοντά και ο φόβος είναι ότι ο χώρος στη Μόρια θα είναι τόσο ελλιπώς προετοιμασμένος όπως συνέβη και πριν από ένα χρόνο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μέχρι το κράτος να υποχρεωθεί να επιλύσει την επόμενη κρίση» καταλήγει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr