current views are: 9

29 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:31

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Πελοπόννησος λόγω «Ζορμπά» – «Πνίγηκαν» Αργολίδα και Κορινθία

Φούσκωσαν ποτάμια, εκκενώθηκαν σπίτια

Δημοσίευση 15:31’

Φούσκωσαν ποτάμια, εκκενώθηκαν σπίτια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η Πελοπόννησος λόγω του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά», που σαρώνει τη χώρα. Από νωρίς το απόγευμα λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ξεριά εκκενώθηκαν σπίτια, ενώ μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε δεκάδες απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα, κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη και ήδη όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στους δρόμους για να βοηθήσει τους πληγέντες. Με δήλωση του στο ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου από το φαινόμενο «Ζορμπάς» σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο κ. Τατούλης ζήτησε επίσης να αρχίσει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών και να αρχίσουν τάχιστα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. 

Αυτή την ώρα, τα σοβαρότερα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.

Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Και οι δύο περιοχές έχουν ενισχυθεί από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί.

Οι εικόνες από τις πλημμύρες είναι αποκαλυπτικές, με τους ορμητικούς χειμάρρους να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους. 

Τα ορμητικά νερά από το ποτάμι έχουν κατακλύσει τους γύρω δρόμους στο ύψος του ΟΣΕ και ξεχύνονται προς το κέντρο της πόλης.

Πλημμύρες και στην Κορινθία

Την ίδια ώρα, προβλήματα καταγράφονται και στον νομό Κορινθίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, «ρέματα στις περιοχές Σωληνάρι, Χαλκί και Πουλίτσα του δήμου Βέλου – Βόχας, έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό.»

Πλημμύρες έχουν προκληθεί και στην πόλη του Ξυλοκάστρου, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος, «έχουμε σοβαρά προβλήματα και έχουμε δεχθεί, ως δήμος, περισσότερες από 100 κλήσεις από συμπολίτες μας, που μας ζητούν βοήθεια.» Επίσης ανέφερε ότι «έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια όχι μόνο στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στις περιοχές Μελίσσι, Καμάρι, Λουτρό, Ρίζα και γενικά σε όλο το παραλιακό μέτωπο.»

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «εξ αιτίας των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και στις υποδομές.»

«Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή ζώνη του Κιάτου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, προσθέτοντας ότι «έχουν πληγεί και σπίτια.»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Πατρών στα σημεία απ΄ όπου περνούν ποτάμια και χείμαρροι, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για οδηγούς και επιβάτες.»

Επίσης, όπως είπε, «η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές.»

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.»

Τέλος, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, «να μην πλησιάζουν την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια», διότι όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.»

Στο έλεος του «Ζορμπά» Μεσσηνία και Λακωνία

Παράλληλα, ο «Ζορμπάς» πλήττει τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Στην παραλία του Γυθείου οι θυελλώδεις άνεμοι βγάζουν τη θάλασσα στη στεριά την ώρα που η βροχόπτωση είναι έντονη.

Εν τω μεταξύ, τον γύρο διαδικτύου ένα βίντεο που δείχνει εργαζόμενους καταστήματος να προσπαθούν να μαζέψουν τελευταία στιγμή τα καθίσματα και τις ξαπλώστρες του μαγαζιού. Αποτέλεσμα ένα τεράστιο κύμα να τους «καταπίνει». Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε παρά τον πανικό που επικράτησε.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με βροχές και καταιγίδες σε όλο τον νομό, ενώ πιο έντονα είναι στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, όπου καταγράφηκαν στο Καρυοβούνι, στον μετεωρολογικό σταθμό, 132 χιλιοστά βροχής.

Λίγο πριν τις 10.00 υπήρξε διακοπή ρεύματος στον Δήμο Δυτικής Μάνης από την κακοκαιρία, ενώ ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή.

«Λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, έχουν προκληθεί ζημιές σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα», δήλωσε ο δήμαρχος του δήμου Δυτικής Μάνης. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος ανέφερε ότι μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν από τους παραλιακούς δρόμους τα φερτά υλικά, ενώ για τις διακοπές ρεύματος που σημειώνονται σε οικισμούς λόγω πτώσης δέντρων, είπε ότι «συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών»

Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή του Κρανιδίου καθώς σημειώνονται πλημμυρικά  φαινόμενα σε αρκετά σημεία.

Στα θαλάσσια μέτωπα της Μεθώνης και της Φοινικούντας νωρίτερα καταγράφηκαν σοαβρά προβλήματα.

Ειδικά στην Μεθώνη, είπε ο δήμαρχος, «έχει υποστεί ζημιές ο παραλιακός δρόμος», ενώ όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια». «Μόνο σε δύο περιπτώσεις» συνέχισε, «χρειάστηκε να γίνει άντληση υδάτων από υπόγεια». Επίσης, λόγω του μεγάλου κυματισμού, σκάφη έχουν υποστεί ζημιές.

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι «συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας».

Τα δεδομένα για το πέρασμα του κυκλώνα από τη χώρα μας μεταβάλλονται και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΜΥ οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν ότι δεν κινδύνευαν.

Υπολογίζεται δηλαδή πως τα 3/4 της χώρας θα πληγούν από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα.

Δορυφορική εικόνα με ψευδοχρωματισμό που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος το πρωί του Σαββάτου 29/09/2018 (πηγή εικόνας: Meteo.gr)

Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 km/h (10 Μποφόρ).

Επίσης μετωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος αναφέρουν ανέμους έντασης 7 Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Πιο συγκεκριμένα:

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου 29/09 έφτασε τοπικά τα 9 Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ του Σαββάτου 29/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, έχουν κηρυχθεί, μετά την ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας οι περιοχές που πλήττονται  από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.

Ειδικότερα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, θα ακολουθήσουν η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία.

Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι τοπικά θα φτάσουν τα 10 μποφόρ, ενώ στην θάλασσα των Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κυμάτων 7-8 μέτρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, σήμερα το πρωί, φαίνεται πως ο κυκλώνας που ξεκινάει από το Νότιο Ιόνιο και τα Κύθηρα, με ανέμους 9-10 μποφόρ και κύματα 8 μέτρων, μετά τις 12 το μεσημέρι θα έχει φτάσει στην Ανατολική Πελοπόννησο, με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις και θα συνεχίσει στην Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και Δυτικές Κυκλάδες, όπου και στο ΝΔ Αιγαίο περιμένουμε κύματα 8 μέτρων. Από το απόγευμα αναμένεται βαθμιαία βελτίωση σε Ανατολική Στερεά και Αττική, ενώ ο καιρός θα κινηθεί και πάλι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και Ανατολικό Αιγαίο.

Στις προβλέψεις αυτές, ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, γι’ αυτό η ΕΜΥ παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του κυκλώνα και αναλόγως θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.


 

 


σχετικα αρθρα