current views are: 8

10 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση11:52

ΕΛΜΕ Λέσβου: «Ταυτίζουν τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας με το… σημερινό χάλι»

Με απόφασή της η ΕΛΜΕ προκρίνει τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Δημοσίευση 11:52’

Με απόφασή της η ΕΛΜΕ προκρίνει τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Την απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου, με την οποία προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού, υπερασπίστηκε ο εμπνευστής της, πρόεδρος της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ, Απόστολος Βαρελτζής.

Είχε προηγηθεί έγγραφο του Αρείου Πάγου με το οποίο κάνει έκκληση για εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Ο κ. Βαρελτζής, όμως, φαίνεται πως έχει άλλη άποψη την οποία υπερθεμάτισε μιλώντας στον RealFm. «Προσπαθούν να ταυτίσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου με το… σημερινό χάλι», είπε στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ενώ αναφέρθηκε στον Μπαμπινιώτη και τον Όμηρο.

«Αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τους ακριβείς ορισμούς που έχουν σχέση με το θέμα. Δηλαδή τι είναι πρόσφυγας, τι είναι μετανάστης , τι είναι παράτυπος και παράνομος μετανάστης ή λαθρομετανάστης. Δεν κάναμε καμία εισήγηση για το τι θα χρησιμοποιήσουν. Ενημέρωση κάνουμε κι αυτή η ενημέρωση δεν είναι αυθαίρετη στηρίζεται σε συνθήκες που έχει υπογράψει η ελληνική Πολιτεία σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε ορισμούς που υπάρχουν σε αναγνωρισμένα λεξικά» τόνισε.

Αφού ανέλυσε τους όρους «πρόσφυγας» και «μετανάστης», ανέφερε: «Οποιοσδήποτε άλλος περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας , παρακάμπτοντας τις διαδικασίες καλείται παράνομος μετανάστης, έννοια που στην καθομιλουμένη αποκαλείται με τον όρο λαθρομετανάστης. Το συνθετικό «λάθρο» χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορες δραστηριότητας , θα τη βρείτε και μέσα στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη και μέσα στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών . Τη λέξη «λάθρο» θα τη βρείτε ακόμη και μέσα στον Όμηρο».

«Είμαστε σε μια περιοχή ευαίσθητη, ξέρετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γίνεται από κάποιους μια προσπάθεια να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας το πρόβλημα. Στην προσπάθεια αυτή γίνεται λόγος για προσφυγικό, προσπαθούν να ταυτίσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου με το σημερινό χάλι. Ακριβώς επειδή είμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς που σχεδιάζονται τα προς υλοποίηση εκπαιδευτικά προγράμματα θελήσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το ποια είναι η πραγματική ορολογία. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την ιστορία όπως αυτή είναι, και όχι όπως επιθυμούν μερικοί», σημείωσε ο κ. Βαρελτζής.

Ο κ. Βαρελτζής – κατά δήλωσή του – δεν λαμβάνει υπόψη το σχετικό έγγραφο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για απλή «εισαγγελική έκκληση».

«Δεν είναι απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι εισαγγελική έκκληση.  Δεν είναι ούτε απόφαση δικαστηρίου, ούτε νόμος του κράτους. Είναι μια έκκληση, αν θες την συμμερίζεσαι, αν θες όχι. Ως ΔΑΚΕ δεν τη συμμεριζόμαστε, είναι προφανές» , σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ερωτηθείς εάν η θέση που εκφράζει έχει κομματικές προεκτάσεις στην παράταξη της ΝΔ, παρέπεμψε σε τοποθετήσεις του βουλευτή Λέσβου και πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου. «Δεν ξέρω τι γίνεται κεντρικά , σε τοπικό επίπεδο έχω παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις όπου ομιλητής ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Έχει κάνει ανάλυση όλων των όρων και δεν σας κρύβω ότι από εκεί ήταν η πρώτη μου πληροφόρηση. Στη συνέχεια έψαξα σε βιβλιογραφία για να καταλήξω».

Στην εκπομπή παρενέβη και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις επί του ζητήματος. «Χρησιμοποιώ τον όρο ”παράνομος μετανάστης”, όχι γιατί το λαθρομετανάστης δεν είναι όρος που χρησιμοποιείται από χρόνια και είναι στα ελληνικά λεξικά. Ως νομικός, χρησιμοποιώ τον όρο που ο νομοθέτης καθιέρωσε. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τον όρο του Νόμου, ”παράνομος μετανάστης” και ”νόμιμος μετανάστης” καθώς και ”παράτυπος μετανάστης’

Σχετικά με τον όρο «λαθρομετανάστης», τόνισε: «Ο όρος λαθρομετανάστης δεν μπορεί να αποτελέσει ψόγο για κάποιον που τον χρησιμοποιεί. είναι χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται στην ελληνική γλώσσα και τα λεξικά δίνουν αυτή την έννοια».

«Δεν είναι πρόσφυγας κάποιος που εισέρχεται στη χώρα μας γιατί είναι εμπόλεμη η κατάσταση στη χώρα του και κινδυνεύει η ζωή του ή διώκεται για τα πολιτικά και θρησκευτικά του φρονήματα ή για τις σεξουαλικές του ιδιαιτερότητες, για το χρώμα του κλπ. Πρέπει να μπουν στη διαδικασία ασύλου και μόλις τους χορηγηθεί το άσυλο τότε αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα» συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου

Με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου και μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή, προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Κι αυτό, κόντρα στο γνωστό έγγραφο του Αρείου Πάγου με το οποίο ζητήθηκε η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Με την απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας (τέσσερις στους επτά) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» ως η απόλυτα σωστή, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στη Λέσβο.

Ας σημειωθεί ότι η απόλυτη πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου ανήκει στην προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία ΔΑΚΕ. Ενώ στην απόφαση μειοψήφησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πρόσκεινται στις αριστερές παρατάξεις.

Η ΕΛΜΕ Χίου καταδικάζει το εξώδικο των «γονέων»

Την ίδια ώρα, στο εξώδικο των 1130 γονέων της Χίου εναντίον της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού αντέδρασε με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χίου.

Όπως τονίζεται: «Η ΕΛΜΕ Χίου επικροτεί την ουσιαστική έναρξη και λειτουργία του προγράμματος εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας “Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων” (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργήσουν εντός σχολικών διδακτηρίων κατά το απογευματινό ωράριο, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ανήλικων προσφυγόπουλων. Μια θετική υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος, όπως το Σύνταγμα και η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού».

   Και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ: «Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς που καλούνται να υπηρετήσουν το εν λόγω έργο και ταυτόχρονα απαιτούμε την αρτιότερη στελέχωση αυτών των δομών με συναδέλφους πλήρους ωραρίου. Στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε άρνηση ή παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος των παιδιών, όπως η ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή των “ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων”, που χειραγώγησαν τη διαδικασία του εξώδικου των 1130 υπογραφών. Ενός εξώδικου που επιδόθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή στους διευθυντές των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ, καθώς και στους προϊσταμένους των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης του νομού μας».

   Τέλος με ανακοίνωσή της στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών της Χίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και καταδικάζει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.