current views are: 13

11 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση15:25

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση «Παρμενίων 2018»

Συμμετέχουν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων

Δημοσίευση 15:25’

Συμμετέχουν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων

Εντυπωσιάζουν για άλλη μια χρονιά οι εικόνες από τη διακλαδική εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου στον Έβρο, όπου και θα διεξαχθεί η τελική φάση της.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ. 

Στη φετινή άσκηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν και περίπου 5.000 έφεδροι με φύλλα ατομικής προσκλήσεως.

Η άσκηση διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) και ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων). 

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μετέβη στη Χίο, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες στο πλαίσιο της άσκησης. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. 

Οι βασικοί επιχειρησιακοί στόχοι της άσκησης είναι:

  • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.
  • Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
  • Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους στο ενοποιημένο πεδίο της μάχης.
  • Η εφαρμογή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
  • Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής. 

Αμφίβια αποβατική ενέργεια στη Χίο 

Με εντυπωσιακό τρόπο και σε καθαρά στρατιωτικό περιβάλλον, αφού απουσίαζαν και τα τρία μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για διάφορους λόγους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μήκους 2 χιλιομέτρων μαγευτική ακτή της Βολυσσού Χίου το αμφίβιο σκέλος της μεγάλης διακλαδικής τακτικής ασκήσεως μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Παρμενίων 2018», που ολοκληρώνεται αύριο το πρωί με το αντίστοιχο χερσαίο σκέλος, στο νότιο Έβρο, στη ζώνη ευθύνης της ΧΙΙ (12ης) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού!

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας μετά το πέρας της ασκήσεως ήταν λιτός, σαφής και ουσιαστικός: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις καθημερινά βρίσκονται παντού. Στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση. Είμαστε η ήρεμη δύναμη και έτσι θα παραμείνουμε», τόνισε χαρακτηριστικώς αφού προηγουμένως είχε ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες στην αμφίβια αποβατική ενέργεια και τις οικογένειές τους για την υποστήριξη που τους παρέχουν για την εκπλήρωση της αποστολής τους. 

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης σήμερα στη Χίος συνοδευόταν από τους Αρχηγούς ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, καθώς και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο.

Ασκήθηκε προσωπικό της τοπικής 96 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ) με επικεφαλής τον διοικητή του Σχηματισμού Ταξίαρχο Παναγιώτη Κιμουρτζή, οι ενισχύσεις που ήρθαν δια θαλάσσης με πλοία του Στόλου με το προσωπικό και τα μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με επικεφαλής τον διοικητή της Ταξίαρχο Ευάγγελο Παπαδόπουλο, καθώς και το τοπικό Τάγμα Εθνοφυλακής.

Από πλευράς του Πολεμικού μας Ναυτικού συμμετείχαν:

-4 αρματαγωγά τύπου «Ιάσων», κλάσεως «Σάμος».

-1 εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο τύπου «Ωκεανός»

-1 φρεγάτα τύπου “Standard” η «ΛΗΜΝΟΣ»

-2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)

-1 ανθυποβρυχιακό – οργανικό – ελικόπτερο της φρεγάτας, τύπου S-70B Aegean Hawk.

-2 ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ), τύπου “Super Vita”.

Από πλευράς της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D, Mirage-2000, εκσυγχρονισμένα F-4E Phantom PI-2000, αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ «ιπτάμενο ραντάρ» ΕΜΒ-145H Erieye, διαφόρων πολεμικών Μοιρών του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Επιπρόσθετα, όλοι οι Αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ και Γενικών Επιτελείων, επέβησαν επί της φρεγάτας “ΛΗΜΝΟΣ”, όπου ενημερώθηκαν για την αποστολή των ναυτικών δυνάμεων κατά την αποβατική ενέργεια και ο Ναύαρχος Αποστολάκης μίλησε στο πλήρωμα του σκάφους.

Άσκηση «αποκαταστάσεως εθνικού εδάφους» 

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η άσκηση «αποκαταστάσεως εθνικού εδάφους», όπως λέγεται στη στρατιωτική ορολογία, με την επωνυμία «Βελισσάριος 2018», με νυχτερινή αντεπίθεση στη ζώνη ευθύνης της XVI (16ης ) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού στο βόρειο Έβρο και χρήση πραγματικών πυρών από πεζικό, πυροβολικό, τεθωρακισμένα, μηχανικό και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. 

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων 2018», που ολοκληρώνεται αύριο στο νότιο Έβρο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ προηγουμένως, σήμερα τα ξημερώματα, θα πραγματοποιηθεί – για προφανείς λόγους – στον ποταμό Νέστο, «νυχτερινή βιαία διάβαση υδατίνου κωλύμματος», μία από τις πιο δύσκολες στρατιωτικές επιχειρήσεις με το πέρασμα του ποταμού από μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις, με την υποστήριξη των πτητικών μέσων της ΠΑ και της Αεροπορίας Στρατού, και χρήση πραγματικών πυρομαχικών. 

Η άσκηση «Βελισσάριος 2018» υλοποιήθηκε από το προσωπικό και τα μέσα της ιστορικής 3ης Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας Πεζικού «Ρίμινι», από την Καβύλη Έβρου, στην οποία – ως γνωστόν υπηρετούσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι συνελήφθησαν από τους Τούρκους την 1η Μαρτίου 2018 στον Έβρο και είχαν την πολύμηνη περιπέτειά τους στη συνέχεια στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως, στην περιοχή του «Ψηλού Στάλου», στα Λάβαρα Διδυμοτείχου. 

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ζερβάκης, ο Διοικητής του Δ’Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Καμπάς και πλήθος αξιωματικών και από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ.


σχετικα αρθρα