current views are: 7

6 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση20:48

Άποψη: Προωθείται σχέδιο «δούρειος ίππος» στην Εκκλησία – Αναμένεται η αντίδραση της Ιεραρχίας

Ο πολυσυζητημένος διαχωρισμός  των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας με τον τρόπο που επιχειρείται και με όσα προτείνονται δεν είναι παρά μόνον η αρχή στο ξερίζωμα της Εκκλησίας από τη ζωή του Έλληνα.

Δημοσίευση 20:48’

Ο πολυσυζητημένος διαχωρισμός  των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας με τον τρόπο που επιχειρείται και με όσα προτείνονται δεν είναι παρά μόνον η αρχή στο ξερίζωμα της Εκκλησίας από τη ζωή του Έλληνα.

Με μία προτεινόμενη συμφωνία που μόνο ως συμφωνία ντροπής μπορεί να χαρακτηριστεί, Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος θέλησαν να βάλουν σήμερα μία μεγάλη ταφόπετρα στη ζωή της Εκκλησίας!

Ο πολυσυζητημένος διαχωρισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας με τον τρόπο που επιχειρείται και με όσα προτείνονται δεν είναι παρά μόνον η αρχή στο ξερίζωμα της Εκκλησίας από τη ζωή του Έλληνα. Τα υπόλοιπα για τα οποία υπεραμύνθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός είναι πλέον θέμα χρόνου ότι θα ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω.

Τα όσα προτείνονται με το σχέδιο που προωθείται δεν είναι αποτέλεσμα μίας συνετής και ισορροπημένης μελέτης η οποία έλαβε υπόψη όλα τα ιστορικά δεδομένα και κατέληξε σε ένα σχέδιο που να τιμά την Εκκλησία ως Πυλώνα της Κοινωνίας μας αλλά ένα εμπαθές κατασκεύασμα το οποίο είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί αποκύημα μιας αριστερής ιδεοληψίας που στόχο έχει να μειώσει το ρόλο της Εκκλησίας, πλαγιοκοπώντας το θρησκευτικό συναίσθημα του Έλληνα.

Το σχέδιο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένας «δούρειος ίππος» εντός της Εκκλησίας που στόχο έχει να μειώσει  τη δύναμή της στον τόπο μας.

Η άλλοτε Ορθόδοξη Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία άθρησκη πολιτεία και ο κλήρος μας που τόσα πρόσφερε κατά τη δουλεία του Έθνους θα μείνει έξω στον πάγκο, γιατί κάποιοι φρόντισαν να τον αποδυναμώσουν και να τον πετάξουν στην άκρη ως στημένη λεμονόκουπα.

Και δεν είναι που με την προτεινόμενη αλλαγή η Εκκλησία  θα πάψει να είναι πλέον Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και οι κληρικοί μας δεν θα θεωρούνται  δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό ας το αναλογιστούν πρωτίστως οι Μητροπολίτες που θα κληθούν να επικυρώσουν μία τέτοια ατιμωτική συμφωνία.

Το κακό είναι ότι με το εγχείρημα αυτό:

  •  υποβαθμίζεται πλέον η Εκκλησία. Χάνει σημαντικά από τα κεκτημένα της
  •  κόπτονται τα φτερά της για ανάπτυξη.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Αλλά με όσα είπε ο Πρωθυπουργός μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων μας  ο μόνος κερδισμένος είναι το Κράτος.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι “στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του”.

Μα από πού προκύπτει αυτό; Πώς αναγνωρίζεται  ο ιστορικός ρόλο της Εκκλησίας με την ταφόπετρα που μπαίνει; Αντιθέτως η εξέλιξη αυτή βάζει ένα τέλος στο ρόλο της Εκκλησίας όπως την ξέραμε.

«Μετά από έναν ειλικρινή διάλογο που διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των σχέσεών μας»είπε ο κ. Τσίπρας.

Μα πότε έγινε αυτός ο «ειλικρινής διάλογος» και δεν τον πήραμε είδηση; Και ο διάλογος έγινε ερήμην της Ιεραρχίας;

Ο Αρχιεπίσκοπος, πάντως, προχθές ακόμη μιλώντας με  τους δημοσιογράφους στη Σύνοδο είπε ότι δεν ξέρει τί εννοεί ο Πρωθυπουργός με την ουδετερότητα που επικαλείται.. και καλό είναι να μας το εξηγήσει. Αν όντως προϋπήρξε τέτοια συνεργασία γιατί να υπάρχουν τέτοιες απορίες;

Γιατί δεν ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος  να του εξηγήσει ο κ. Τσίπρας τί εννοεί με τον όρο αυτό, όταν συναντήθηκε μαζί του με πλήρη μυστικότητα, στην Αγίας Φιλοθέης στις 4 Οκτωβρίου;

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «στόχος μας  είναι να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της» για να προσθέσει: «Εκφράζουμε την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική συμφωνία».

Και η συμφωνία είναι όντως… «ιστορική», αλλά για τα καταλυτικά συστατικά που περιέχει  για το ρόλο που θα διαδραματίσει εφεξής η Εκκλησία στην πατρίδα μας.

Σήμερα είτε το καταλάβαμε είτε όχι μπήκε μία τεράστια ταφόπετρα πάνω στο οικοδόμημα της Εκκλησίας.

Ο Αλέξης  Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο Άρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Εκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους. Αλλά μόνο που όλα αυτά που προωθούνται με το σχέδιο αυτό κάθε άλλο παρά αναγνωρίζουν την Εκκλησία και αυτά που πρόσφερε στον τόπο μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος στις δηλώσεις του ήταν συγκρατημένος και θα λέγαμε σκεπτικός. Δεν ξέρουμε αν οδηγήθηκε σε αυτή την ανταλκίδειο συμφωνία γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν έλεγε με χαρούμενο και με ικανοποιημένο ύφος τα όσα έλεγε.

Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προς στιγμήν, με την αναφορά του στην παρουσία του… «τσάρου των Οικονομικών της Εκκλησίας» όπως αποκάλεσε τον Γεν. Διευθυντή της ΕΚΥΟ Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο. Αλλά δεν ήταν αρκετό για να ζεστάνει το παγωμένο κλίμα.  Βέβαια δεν  παρέλειψε να επισημάνει  ότι ελπίζει ότι το προτεινόμενο σχέδιο να …περάσει και  από την Ιεραρχία.

Και σε αυτό έχει απόλυτο δίκαιο. Για να θεωρηθεί το προτεινόμενο σχέδιο  ως οριστική συμφωνία πρέπει να περάσει από την Ιεραρχία η οποία πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να πάρει θέση.

Το βέβαιο είναι ότι οι 80 Ιεράρχες που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος  δεν θα ταυτιστούν με το σχέδιο αυτό που προωθείται από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό. Σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητος.

Προβληματίζει η χλιαρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση της  Νέας Δημοκρατίας. Με μία χλιαρή ανακοίνωση  δεν καταδίκασε τα ανακοινωθέντα αλλά τα επικρότησε και μάλιστα τα θεώρησε ως υιοθεσία και συνέχεια των δικών της θέσεων και  εισηγήσεων. Μπράβο. Ιδού το ανακοινωθέν της Ν. Δ.

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορα τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποιηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος.»

Και μετά από όλα αυτά δεν μένει παρά να πούμε: καληνύχτα Ορθόδοξη Ελλάδα!

Διαβάστε επίσης:

►Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για περιουσία και μισθοδοσία κληρικών

►ΝΔ: «Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες»


σχετικα αρθρα