current views are: 10

7 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση12:16

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δεν είχαμε ενημερωθεί για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Στάση αναμονής από το Φανάρι

Δημοσίευση 12:16’

Στάση αναμονής από το Φανάρι

Άγνοια δηλώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, και η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Εκκλησίας. 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πηγές από το Φανάρι σημειώνουν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι. 

Μάλιστα, το Πατριαρχείο υπενθυμίζει την «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

«Η συμφωνία αυτή δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «η πρόταση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ιεραρχία και το υπουργικό συμβούλιο».

Εν αναμονή, λοιπόν, της επίσημης αντίδρασης από το Φανάρι, υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, κάτι που φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Βαρθολομαίου στην Αθήνα, όταν και ματαιώθηκε η συνάντησή του με τον Ιερώνυμο. Τότε, οι δύο πλευρές είχαν επικαλεσθεί «φόρτο εργασίας», λίγες μέρες πριν από τη ματαίωσή της, ωστόσο, είχε εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ επί της δικαστικής διαμάχης Εκκλησίας της Ελλάδος – Πατριαρχείου για το ναό στο κτήμα Προμπονά, στα Πατήσια που είχε κριθεί υπέρ του Πατριαρχείου.

Διαβάστε επίσης: 
​►
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας»
Θρηνητικό… τροπάρι κληρικών μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για έξοδο από το Δημόσιο 
​►Τσίπρας και Ιερώνυμος συμφώνησαν για εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία κληρικών (Βίντεο) 
ΝΔ: «Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες» 
Το κρυφό ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου πριν τη συμφωνία με Ιερώνυμο 
Έκτακτο ανακοινωθέν κληρικών: Να ακυρωθεί η επαίσχυντη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου 
​►Η «Αριστερά του Κυρίου» – Τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

σχετικα αρθρα