current views are: 12

13 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:57

Ισ. Ντογιάκος: «Από τύχη δεν εξερράγη η βόμβα – Δεν χειρίζομαι υπόθεση που μπορεί να με στοχοποιεί»

Το χρονικό και οι έρευνες

Δημοσίευση 09:57’

Το χρονικό και οι έρευνες

“Από τύχη δεν εξερράγη ο μηχανισμός και δεν κινδύνεψαν άνθρωποι” λέει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος που ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα από την Αστυνομία για τη βόμβα που εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει πως δεν χειρίζεται στην παρούσα χρονική στιγμή καμία υπόθεση που να “πηγαίνει το μυαλό μου ότι έγινε αιτία για να στοχοποιηθώ” ενώ επισημαίνει πως δεν έχει δεχθεί απειλές ή προειδοποιητικά μηνύματα ότι βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατικής ομάδας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που στο παρελθόν έχει χειριστεί σοβαρές υποθέσεις όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, υπηρετεί για περισσότερα από 30 χρόνια στο Σώμα και είχε εκλεγεί για δύο θητείες από τους συναδέλφους του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών.

Το χρονικό και οι έρευνες

Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας μεταφέρθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί έξω απο την πολυκατοικία, όπου διαμένει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εντοπίστηκε τα ξημερώματα έπειτα από προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα και την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κατσαρόλα, μέσα στην μπαγκαζιέρα δίκυκλου (που ανήκει στον δήμο Βύρωνα, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν είχε κλαπεί ή αν έχει εγκαταλειφθεί) έξω από την πολυκατοικία της οδού Αδραμυτίου.

 

Οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) κατάφεραν να την εξουδετερώσουν, χωρίς ελεγχόμενη έκρηξη, γεγονός που διευκολύνει το έργο των ειδικών στα εργαστήρια.

Πιθανολογείται ότι η βόμβα δεν εξερράγη από κάποιο λάθος στην συνδεσμολογία, αλλά και αυτό θα διευκρινιστεί από την εργαστηριακή έρευνα.

Όσον αφορά την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την ενέργεια, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, ούτε ο άγνωστος που τηλεφώνησε ανέφερε κάτι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μεθοδολογία και η συνδεσμολογία έχει ομοιότητες με αυτή που έχει χρησιμοποιήσει σε άλλες βόμβες στο παρελθόν η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

«Από την αστυνομία πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη βόμβας. Κατέβηκα και είδα τη βόμβα σε κατσαρόλα. Δεν μας επιτρέπουν να βγούμε από το σπίτι. Ούτε εμένα, ούτε στη γυναίκα και τα παιδιά μου» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ντογιάκου.

Υπενθυμίζεται ότι τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν στις 4 τα ξημερώματα, σύμφωνα με τα οποία επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 20′ στην οδό Αδραμυτίου 18, στον Βύρωνα. «Δεν είναι φάρσα» είπε ο άγνωστος που τηλεφώνησε.

Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε αμέσως, απέκλεισε έγκαιρα την περιοχή και ενημέρωσε τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς.

Μετά την παρέλευση του χρόνου που είχε δώσει ο άγνωστος οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ εντόπισαν τον εκρηκτικό μηχανισμό και τον εξουδετέρωσαν, αλλά η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των συνεργείων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Το προφίλ του Ισίδωρου Ντογιάκου

Με θητεία στον εισαγγελικό κλάδο τριάντα και πλέον ετών ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας, αυτή τη φορά όχι για υπόθεση την οποία έχει χειριστεί αλλά γιατί σήμερα τα ξημερώματα στο σπίτι του στο Βύρωνα εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός.

Ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός έχει ένα «βαρύ» βιογραφικό και το όνομά του απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου από τη δεκαετία του 90, όταν είχε αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκτήσει την περιβόητη βίλα στην Εκάλη.

Αργότερα, ο ίδιος ερεύνησε την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία τελικά κατέληξε στο αρχείο.

Το όνομα του κ. Ντογιάκου είχε βρεθεί και πιο πρόσφατα όμως στην κορυφή της επικαιρότητας λόγω της έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός αποφάσιζε για το αν οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θα έπρεπε να προφυλακιστούν ή όχι.

Το διάστημα των ανακρίσεων, ωστόσο, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Ντογιάκος, που είχε εκλεγεί επί δυο θητείες προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, βρέθηκε στο στόχαστρο με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να του αποδίδουν πολιτικές σκοπιμότητες και να τον χαρακτηρίζουν ως «υποχείριο του Σαμαρά».

Ο ίδιος πάντως μετά το πέρας της ανάκρισης είχε ζητήσει με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 συνολικά προσώπων, ανάμεσα του και οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Ντογιάκος έχει χειριστεί επίσης την έρευνα για τα ομόλογα των Ταμείων, όπως αυτό των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), αλλά και την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Επίσης, είχε διερευνήσει την υπόθεση με το κύκλωμα των ακινήτων αλλά και αυτή με το αποκαλούμενο σκάνδαλο των άγονων γραμμών, το οποίο αποκαλύφθηκε επί Κώστα Καραμανλή.