ΕΛΛΑΔΑ

«Ιερός πόλεμος» στην Ιεραρχία: Αποχώρησαν δύο Μητροπολίτες από τη συνεδρίαση

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2018, 15:42 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2018, 15:42
«Ιερός πόλεμος» στην Ιεραρχία: Αποχώρησαν δύο Μητροπολίτες από τη συνεδρίαση
Facebook Twitter Whatsapp
Οι τρεις προτάσεις Ιερώνυμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται εν μέσω έντασης η κρίσιμη και μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας, με θέμα το κοινό ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι στιγμής, έχουν αποχωρήσει από την αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου δύο Μητροπολίτες, οι οποίοι διαφωνούν με τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιεράρχες πιθανότατα δεν θα προβούν σε ψηφοφορία, αλλά θα εγκριθεί η πρόταση του Αρχιεπισκόπου για τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, οι οποίοι θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, που θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. 

Ηχηρές αποχωρήσεις

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, εν μέσω θυέλλης, φωνών και αντεγκλήσεων, αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος από την Ιεραρχία φωνάζοντας προς την πλευρά του Αρχιεπισκόπου: «Είστε ψεύτες, είστε ψεύτες και παραπληροφορείτε! Τι θα πω εγώ στους ιερείς μου για τη μισθοδοσία τους;»

Η ένταση, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δημιουργήθηκε επειδή δεν ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος να συζητήσει τίποτα περί μισθοδοσίας του κλήρου και ότι το θέμα αυτό το θεωρεί λελυμένο τελεσίδικα με την κυβέρνηση. «Αυτό έχει τελειώσει», φέρεται να είπε.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί επί του θέματος της μισθοδοσίας και ο Αρχιεπίσκοπος δεν του το επέτρεψε.

Τότε ο Μεσσηνίας άρχισε να διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, και αφού πήρε τον λόγο, αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ.

Τον λόγο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν ήδη λάβει εκτός από τον Καισαριανής που αποχώρησε, οι Μητροπολίτες Δημητριάδος , Θεσσαλονίκης, Μάνης, Ναυπάκτου, Νέας Ιωνίας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρουπόλεως.

Σύμφωνα με πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται να συζητηθεί μόνο το σκέλος της συμφωνίας που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ιερώνυμος δεν μοίρασε - όπως γινόταν μέχρι τώρα - την εισήγησή του στους ιεράρχες και στους δημοσιογράφους, την οποία δημοσιοποίησε αποκλειστικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου

Τρεις προτάσεις έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνεδρίαση, η οποία θα αποφανθεί για το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Ποιοι Μητροπολίτες αντιδρούν στη συμφωνία

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, οι αντιδράσεις Μητροπολιτών και κληρικών ήταν πολλές, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να επισπεύδει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Μεταξύ των Μητροπολιτών που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους είναι οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο Σάμου Ευσέβιος, ο Φθιώτιδος Νικόλαος, ο Μάνης Χρυσόστομος, ο Φλωρίνης Θεόκλητος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Σερρών Θεολόγος, ο Νέας Σμύρνης Συμεών, ο Κερκύρας Νεκτάριος, ο Εδέσσης Ιωήλ, ο Ζιχνών Ιερόθεος, ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο Παροναξίας Καλλίνικος, ο Λαγκαδά Ιωάννης, ο Χίου Μάρκος και ο Νέας Κρήνης Ιουστίνος. 

Εντύπωση, ωστόσο, όπως έγραφε το Newpost, έχει προκαλέσει η σιωπή των Μητροπολιτών Μεσογαίας Νικολάου, που είναι εκ των πλέον σεβαστών Ιεραρχών της Εκκλησίας με λόγο και Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, καθώς και του Πατρών Χρυσοστόμου που είναι πρώτος εξ αριστερών του Αρχιεπισκόπου στη ΔΙΣ. 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνοι με τις κινήσεις του Ιερώνυμου είναι μεταξύ άλλων ο Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Πατρών Χρυσόστομος και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr