ΕΛΛΑΔΑ

Με ποιο τέχνασμα οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Δημοσίευση 20 Νοεμβρίου 2018, 09:30 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2018, 16:31
Με ποιο τέχνασμα οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Facebook Twitter Whatsapp

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από τους 82 εργαζόμενους μόνο 7 έχουν σύμβαση!

Μ' ένα «κόλπο» οι ξενοδόχοι της Αττικής (σε πρώτη φάση) αρνούνται να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους βάσει της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εφευρίσκοντας τεχνάσματα.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου 2018, με απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, επεκτάθηκε η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Η συγκεκριμένη σύμβαση καλύπτει συνολικά περίπου 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Σύμφωνα με το asfalistiko.gr, οι ξενοδόχοι της Αττικής για να μην πληρώσουν τους εργαζόμενους με τους αυξημένους μισθούς της ΣΣΕ, «ανακάλυψαν» ένα τέχνασμα. Με το τέλος της θερινής περιόδου, όπου λήγουν και χιλιάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλούν τους εργαζόμενους και τους ρωτούν αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο ξενοδοχείο. Με την απάντηση να είναι, όπως είναι προφανές, «ναι», τους ενημερώνουν ότι την επόμενη σύμβαση θα την υπογράψουν με εργολάβο, ο οποίος στη συνέχει θα τους διαθέσει στο ξενοδοχείο!

Μέσω των εργολάβων, δηλαδή, οι οποίοι καθίστανται οι άμεσοι εργοδότες τους, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αναγκάζονται, σωστότερα εκβιάζονται, να αποδεχτούν αμοιβή με τον κατώτατο μισθό και όχι με την υποχρεωτική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η παραπάνω μέθοδος ακολουθείται συστηματικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων της Αθήνας. Ενδεικτικό του μεγέθους της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είναι το γεγονός ότι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από τους 82 εργαζόμενους μόνο 7 έχουν σύμβαση με την ξενοδοχειακή επιχείρηση, ενώ οι 75 εργάζονται μέσω εργολάβου και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό!