ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα βλάβης στον σκληρό δίσκο του υπουργείου Εξωτερικών η αλληλογραφία από το 2005 (Βίντεο)

Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2018, 20:26 / Ανανεώθηκε 4 Δεκεμβρίου 2018, 20:30
Θύμα βλάβης στον σκληρό δίσκο του υπουργείου Εξωτερικών η αλληλογραφία από το 2005 (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Σε αυτόν τον σέρβερ ωστόσο δεν αποθηκεύτηκαν τα απόρρητα έγγραφα

Σε βλάβη στο σύστημα αποθήκευσης του υπουργείου Εξωτερικών οφείλονται τελικά οι δυσλειτουργίες που είχαν παρουσιαστεί προ μηνών στο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ, όπως αποκάλυψε σήμερα το ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημειώθηκε πως βλάβη σε ένα πλέγμα σκληρών δίσκων που χρονολογούνται από το 2005 και που δεν είχαν αλλαχθεί ή συντηρηθεί ποτέ. Στον σκληρό δίσκο που «έσκασε» βρίσκονταν όλες οι επικοινωνίες του υπουργείου Εξωτερικών εκτός των απορρήτων, από την προαναφερθείσα χρονολογία και έπειτα: Από δικαστικές υποθέσεις μέχρι επικοινωνίες με προμηθευτές και διεθνείς οργανισμούς.

Όλα τα mail χάθηκαν καθώς καμία εταιρεία δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάκτηση των παμπάλαιων δίσκων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την απάντηση του ίδιου του υπουργείου σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού: «Η προσπάθεια ανάκτησης των e-mails των υπαλλήλων και διευθύνσεων, πραγματοποιήθηκε αρχικά, αλλά δεν απέδωσε καρπούς και εγκαταλείφθηκε, λόγω υψηλού κόστους και αμφίβολου αποτελέσματος, καθώς και διότι αφορούσε σε ανάκτηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ήσσονος σημασίας».

Τα mail ωστόσο θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί εάν το ΥΠΕΞ είχε εγκρίνει κονδύλι ύψους 15.000 ευρώ που ζητούσε το αρμόδιο τμήμα Πληροφορικής από το 2015, ακριβώς για να ανανεώσει τους σκληρούς δίσκους.

Πάντως, τα απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ, όπως διευκρίνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, δεν αποθηκεύονται στο πλέγμα των σκληρών δίσκων. Ωστόσο εκεί βρισκόταν τα mail που είχαν για την καθημερινή τους χρήση οι πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως ταξιδιωτικά έγγραφα κλπ. Αυτά τα αρχεία χάθηκαν και αρκετές από τις πρεσβείες επιχείρησαν να βρουν τα mail που αποθηκεύτηκαν σε αυτόν τον σέρβερ, χωρίς επιτυχία.