ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο του Κατσίφα: Ένταση στα σύνορα μετά το αλβανικό μπλόκο (εικόνες)

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2018, 11:54 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2018, 14:01
Facebook Twitter Whatsapp

Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί αλλά και Έλληνες από άλλα σημεία συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του και κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλαν τον εθνικό ύμνο

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στις Βουλιαράτες, στις 11:00 ώρα Αλβανίας, το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στις Βουλιαράτες, στις 11:00 ώρα Αλβανίας, το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και Έλληνες μειονοτικοί από διάφορες περιοχές συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του και κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τον τάφο του. Από χθες το πρωί τα μέτρα ασφαλείας της αλβανικής αστυνομίας ήταν δρακόντεια, είχαν στηθεί μπλόκα στους δρόμους τα οποία διενεργούσαν ελέγχους, ενώ στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς γίνονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους ήθελαν να φτάσουν στις Βουλιαράτες, μπλοκάροντας έτσι την είσοδο σε δεκάδες οχήματα.

Ακολούθως, οι πολίτες που επέβαιναν σε αυτά προχώρησαν σε διαμαρτυρία, κατά τουριστικών λεωφορείων προερχόμενων από την Αλβανία που ήθελαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας.

Παρόντες στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γόγιακας, ο βουλευτής της 'Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο ευρωβουλευτής της ΧΑ Γιώργος Επιτήδειος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα 'Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Βαγγέλης Ντούλες.


 

Κλίμα έντασης στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Πάντως, πριν το μνημόσυνο επικράτησε ένταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα και συγκεκριμένα στο φυλάκιο της Κακαβιάς.

Οι αλβανικές αρχές μπλόκαραν λεωφορεία με πολίτες που ήθελαν να παραστούν στο μνημόσυνο.

Η αστυνομία έκανε αυστηρούς ελέγχους και απαγόρευε στους πολίτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα που παρεμποδίστηκαν να ταξιδεύσουν προς την Αλβανία, έκαναν με τη σειρά τους αλυσίδα για να εμποδίσουν την είσοδο στην Ελλάδα σε κάθε αλβανικό λεωφορείο και Ι.Χ.Ε. Τότε παρενέβη η ΕΛΑΣ και τους απώθησε.

Ένταση και στο μνημόσυνο στο Ηράκλειο

Να σημειώσουμε πως κλίμα έντασης επικράτησε το πρωί στο Ηράκλειο μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αντιφασιστών, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά τη διάρκεια τέλεσης μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη δολοφονία του.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr από νωρίς στον χώρο είχαν συγκεντρωθεί διοργανωτές του μνημοσύνου και ταυτόχρονα απέναντι από τον Άγιο Μηνά είχαν παραταχθεί αντιεξουσιαστές και μέλη συλλογικοτήτων που είχαν διοργανώσει αντισυγκέντρωση.

Γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό παρέμενε σε πλήρη επιφυλακή  δύναμη της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα επεισόδια.

Και οι δύο πλευρές συγκεντρωμένων φώναζαν συνθήματα ενώ λίγο μετά το τέλος του μνημοσύνου, σημειώθηκε ένταση όταν ομάδα των διοργανωτών συγκρούστηκε με ομάδα αντιεξουσιαστών στους γύρω δρόμους, εκτοξεύοντας πέτρες οι μεν στους δε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον πετροπόλεμο υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των εμπλεκομένων, ενώ υπήρξε και παρέμβαση της αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν στην οδό Αγίου Μηνά, προκειμένου οι αντιμαχόμενες πλευρές να απομακρυνθούν.

Παρέμβαση επιχείρησε να κάνει και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κρητης κ.κ. Ειρηναίος, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί.