ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση για την εγκατάσταση ιδιωτικής Βιομηχανικής Περιοχής στο Μαντούδι

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2011, 14:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένταση για την εγκατάσταση ιδιωτικής Βιομηχανικής Περιοχής στο Μαντούδι
Facebook Twitter Whatsapp
Ένταση επικράτησε πριν από λίγο όταν η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πήρε απόφαση να ανάψει το «πράσινο φως» στην εγκατάσταση ιδιωτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στο Μαντούδι της Βόρειας Εύβοιας.
Ένταση επικράτησε πριν από λίγο όταν η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πήρε απόφαση να ανάψει το «πράσινο φως» στην εγκατάσταση ιδιωτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στο Μαντούδι της Βόρειας Εύβοιας. Περισσότεροι από 200 κάτοικοι της περιοχής που είχαν μετακινηθεί στη Λαμία από νωρίς το πρωί με λεωφορεία και που αντιδρούν στο σχέδιο εγκατάστασης ΒΙΠΕ, είχαν περικυκλώσει το χώρο συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ζητώντας να μην επιτραπεί η εγκατάσταση. Πρόκειται για κατοίκους και παραθεριστές, κυρίως από την περιοχή της Αγίας Αννας και της Λίμνης στην Β. Εύβοια.

Πριν από λίγο και μετά από 4ωρη συνεδρίαση η επιτροπή με πλειοψηφία 7 υπέρ και 2 κατά ενέκρινε την εγκατάσταση της ΒΙΠΕ. Αμέσως υπήρξε πανδαιμόνιο από τις αντιδράσεις των κατοίκων που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Μέσα στην ένταση που επικράτησε και το εκρηκτικό κλίμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Μπέτσιος διέκοψε την συνεδρίαση αναβάλλοντας τα υπόλοιπα θέματα για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος προχώρησε σε αυτή την απόφαση όταν πήρε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι στη συγκεκριμένη ΒΙΠΕ δεν πρόκειται να εγκατασταθούν επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με απορρίμματα, τοξικά απόβλητα και πυρηνικά, ενώ έβαλε όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποκλειστούν κάποιες από τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επιδράσουν στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν να επιτραπεί η εγκατάσταση μόνο σε επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την δυνατότητα εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος. Παράλληλα, από την πλευρά της επιτροπής υπήρξε και η δέσμευση ότι κάθε οχλούσα μονάδα που θα θέλει να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, το θέμα να συζητείται ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του δήμου της περιοχής συναινεί στα συγκεκριμένα σχέδια, βάζοντας όμως προϋποθέσεις που αποδέχτηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως επίσης στην ίδια κατεύθυνση συναινεί και το Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας καθώς όπως τονίζει ότι η ανεργία διευρύνεται στην περιοχή.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν να έχουν μία συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr