ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται η ανάκριση για την υπόθεση Βατοπεδίου

Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2011, 11:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ολοκληρώνεται η ανάκριση για την υπόθεση Βατοπεδίου
Facebook Twitter Whatsapp
Την τελευταία απολογία έλαβε πριν λίγες ημέρες η Εφέτης Ειδική Ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, για την υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και πλέον αναμένεται να κηρύξει το πέρας της ανάκρισης, ώστε η ογκωδέστατη δικογραφία να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών που θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων
Την τελευταία απολογία έλαβε πριν λίγες ημέρες η Εφέτης Ειδική Ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, για την υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και πλέον αναμένεται να κηρύξει το πέρας της ανάκρισης, ώστε η ογκωδέστατη δικογραφία να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών που θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου ΚακουργημάτωνΕνώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκε ο 32ος κατηγορούμενος για τις λεγόμενες "ιερές ανταλλαγές" ,ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας.

Ο Πάπιστας, κλήθηκε σε απολογία με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αναφέρεται στην αγορά που προέβη, από τη Μονή Βατοπεδίου, 64 οικοπέδων προερχομένων από τις ανταλλαγές με το Δημόσιο που βρίσκονται σε περιφερειακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αγορά αυτή έγινε από την εταιρεία του Πάπιστα "ΑΝΘΕΜΙΑΣ" και συνιστούσε νομιμοποίηση των ήδη παρανόμων αποκτημάτων (ακινήτων) της Μονής Βατοπεδίου, μετά τις ανταλλαγές, που έγιναν με το Δημόσιο μέσω της ΚΕΔ με αφετηρία την λίμνη Βιστωνίδα.

Ο Αθανάσιος Πάπιστας βρέθηκε στο Εφετείο μετά την απολογία των δύο Μοναχών π. Αρσενίου και ηγουμένου Εφραίμ για την προφυλάκιση του οποίου προέκυψε διαφωνία μεταξύ Ανακριτρίας και Εισαγγελέως.

Ο επιχειρηματίας έδωσε πολύωρη απολογία προκειμένου να εξηγήσει τόσο την συγκεκριμένη αγοραπωλησία των 64 οικοπέδων όσο και τη συμμετοχή των κυπριακών εταιρειών "MANDEUS" και "RASADEL", που αποδείχθηκε ότι διαχειρίζονταν κεφάλαια της Μονής Βατοπεδίου, στις επιχειρήσεις του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να εξηγήσει στοιχεία που έχει στα χέρια της η Εφέτης προερχόμενα μέσω δικαστικής συνδρομής, που η ίδια ζήτησε, από την Κύπρο, για τις εταιρείας "RASADEL" και "MANDEUS" και για τον ρόλο που διαδραμάτισε Κύπριος επιχειρηματίας, διαχειριστής των επίμαχων εταιρειών, 'Αθως Κυρανίδης. 

Ο Αθ.Πάπιστας επικαλούμενος έγγραφα στοιχεία, φέρεται να ισχυρίστηκε πως όλες οι ενέργειες του είχαν αποκλειστικά επιχειρηματικό χαρακτήρα και ότι δεν είχε καμία γνώση πως τα κεφάλαια των δύο εταιρειών είχαν σχέση με την Μονή Βατοπεδίου.

Ο επιχειρηματίας μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr