10 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση07:31

Κινητοποιήσεις υγειονομικών για μονιμοποίηση και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά (Βίντεο)

Για ομηρία κάνει λόγο τραυματιοφορέας στο ΑΧΕΠΑ, που σε ενάμιση μήνα δεν θα έχει δουλειά, καθώς είναι συμβασιούχος του ΟΑΕΔ.

Δημοσίευση 07:31’
trw3fvi1607585791852

Για ομηρία κάνει λόγο τραυματιοφορέας στο ΑΧΕΠΑ, που σε ενάμιση μήνα δεν θα έχει δουλειά, καθώς είναι συμβασιούχος του ΟΑΕΔ.

Συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων από τις 8 έως τις 10 το πρωί έχει προγραμματίσει για σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, με αιτήματα την καταβολή Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, μονιμοποίηση εκτάκτων και επίταξη χωρίς αστερίσκους του ιδιωτικού τομέα. 

Η Μαρία Δεληγιάννη, τραυματιοφορέας στο ΑΧΕΠΑ, μίλησε στο Thesstoday.gr, τονίζοντας πως «κάθε μέρα για μας είναι μια ομηρία».

«Είμαι συμβασιούχα του ΟΑΕΔ εδώ και τέσσερα χρόνια. Κάθε μέρα για μας είναι ομηρία, η παράταση είναι χρόνο με τον χρόνο. Από την αρχή της πανδημίας είμαστε στην πρώτη γραμμή και συνεχίζουμε. Θέλουμε κι εμείς μια απάντηση. Ο κ. Κοντοζαμάνης μάς είπε ότι είμαστε ωψελούμενοι, ούτε καν εργαζόμενοι. Τέσσερα χρόνια παλεύουμε. Όλοι οι 4.000, όλοι οι μόνιμοι, όλοι οι επικουρικοί. Θέλουμε μια απάντηση τώρα. Θέλουμε να γίνουμε αορίστου. Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία. Νιώθουμε θυμό. Εξαιρεθήκαμε ως τραυματιοφορείς από το πρώτο επίδομα. Εξαιρούμαστε και από το δεύτερο. Εμείς δεν συμβάλαμε σε τίποτα σε αυτή την πανδημία;».

Όσον αφορά τον υγειονομικό στη Λάρισα που πραγματοποιεί απεργία πείνας, η κ. Δεληγιάννη ανέφερε τα εξής: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον μόνιμο συνάδελφο. Συμπάσχουμε μαζί του γιατί θέλει να πάρουμε το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών, θέλει τη μονιμοποίηση των τεσσάρων χιλιάδων και οι τραυματιοφορείς να πάρουν κάποιο επίδομα. Δεν έχουν πάρει ποτέ τίποτα».

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν η κυβέρνηση τούς έχει ενημερώσει για ενδεχόμενη μονιμοποίηση, η ίδια ανέφερε πως το μελετάνε «αλλά για μας είναι μια ομηρία».

Όπως σημείωσε: «Εγώ σε ενάμιση μήνα απολύομαι. Δεν έχω υπογράψει ακόμα σύμβαση. Είπαν πως θα μας κρατήσουν ένα χρόνο. Ούτε το ΦΕΚ έχει έρθει εδώ πέρα. Κι όμως είμαι εδώ στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της ζωής μου και της οικογένειάς μου, όπως και όλοι οι συνάδελφοι. Οι τραυματιοφορείς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας. Γιατροί, νοσηλευτές, καθαριστές, αλλά και τραυματιοφορείς. Εξαιρεμενοί από όλα. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ και κάνουμε στάση εργασίας».

Στις 12:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών έξω από το υπουργείο Υγείας. 

«Οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι εν μέσω πανδημίας σε αντίξοες συνθήκες δίνουν και τη ζωή τους για να σώσουν ζωές ασθενών. Έως τώρα έχουμε χάσει 10 συναδέλφους της πρώτης γραμμής και 9 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και δίνουν τη μάχη για τη ζωή. Χιλιάδες έχουν νοσήσει και εκατοντάδες νοσηλεύτηκαν σε κλινικές κορονοϊού Νοσοκομείων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

«Αποδεκατισμένοι, νυχθημερόν αφού δεν υπάρχουν άδειες, δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον υγειονομικό πόλεμο. Οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό και χρηματοδότηση δυσχεραίνουν το έργο μας» σημειώνει.

«Κινδυνεύει η ζωή μας καθημερινά από τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας, από τις επικίνδυνες οδηγίες του ΕΟΔΥ για επιστροφή στην εργασία στις 14 ημέρες συναδέλφων που έχουν νοσήσει με θετικό τεστ, αρκεί τις τρεις τελευταίες ημέρες να μην εμφανίζουν συμπτώματα, την μη πραγματοποίηση τακτικών προληπτικών τεστ στο προσωπικό, την μη υποβολή σε μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία» αναφέρει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ. Καλεί δε την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ: 

“Συνάδελφοι,
Οι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι εν μέσω πανδημίας σε αντίξοες συνθήκες δίνουν και τη ζωή τους για να σώσουν ζωές ασθενών. Έως τώρα έχουμε χάσει 10 συναδέλφους της πρώτης γραμμής και 9 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και δίνουν τη μάχη για τη ζωή. Χιλιάδες έχουν νοσήσει και εκατοντάδες νοσηλεύτηκαν σε κλινικές κορονοϊού Νοσοκομείων.
Αποδεκατισμένοι, νυχθημερόν αφού δεν υπάρχουν άδειες, δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον υγειονομικό πόλεμο.

Οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό και χρηματοδότηση δυσχεραίνουν το έργο μας.
Κινδυνεύει η ζωή μας καθημερινά από τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας από τις επικίνδυνες οδηγίες του ΕΟΔΥ για επιστροφή στην εργασία στις 14 ημέρες συναδέλφων που έχουν νοσήσει με θετικό τεστ, αρκεί τις τρεις τελευταίες ημέρες να μην εμφανίζουν συμπτώματα, την μη πραγματοποίηση τακτικών προληπτικών τεστ στο προσωπικό, την μη υποβολή σε μοριακό έλεγχο για κορονοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Πέραν λοιπόν της καθολικής αναγνώρισης του έργου μας, ζητάμε έμπρακτα η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταβάλλει Δώρο Χριστουγέννων σε όλους, να εντάξει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα τους Υγειονομικούς και Προνοιακούς υπαλλήλους, να οργανωθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς αστερίσκους, να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι που τώρα πολεμάνε τον κορονοϊό.

Οι Προνοιακοί υπάλληλοι βρίσκονται όπως και οι Υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή με αρκετά κρούσματα κορονοϊού σε περιθαλπόμενους και εργαζόμενους και ένα θάνατο συναδέλφου.
Να μην εξαιρεθεί κανείς Υγειονομικός και Προνοιακός υπάλληλος του Δώρου Χριστουγέννων στους Φορείς του Υπουργείου Υγείας και του Εργασίας που παρέχουν περίθαλψη.

Την ΠΕΜΠΤΗ 10 Δεκεμβρίου 2020 Ημέρα Δράσης των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων 8πμ – 10πμ Συγκέντρωση στις πύλες των Νοσοκομείων.
12 το μεσημέρι Συγκέντρωση Συνδικαλιστικών Στελεχών έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Διεκδικούμε:
 Δώρο Χριστουγέννων
 Ένταξη στα ΒΑΕ
 Ισχυρή Δημόσια Υγεία
 Μονιμοποίηση εκτάκτων”. 

 

 


σχετικα αρθρα