current views are: 50

3 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση04:59

Αποκλειστικό Newpost: Η απολογία του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου για την παιδική πορνογραφία – «Γιατί είχα τα βίντεο»

Στην απολογία του ισχυρίζεται ότι αναζητά υλικό στο διαδίκτυο προκειμένου να γράψει τα βιβλία του και να έχουν αμεσότητα.

Δημοσίευση 04:59’
5b5la51667451686412

Στην απολογία του ισχυρίζεται ότι αναζητά υλικό στο διαδίκτυο προκειμένου να γράψει τα βιβλία του και να έχουν αμεσότητα.

Στις 18 Οκτωβρίου ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Βασίλης Παπαθεοδώρου απολογήθηκε στον ανακριτή με την κατηγορία της κατοχής πορνογραφικού υλικού. Οι αρχές βρήκαν 100 βίντεο με παιδιά κάτω των 12 ετών.

To Νewpost σας αποκαλύπτει  τι είπε στην απολογία του,την οποία ξεκίνησε αναφέροντας:

«Δεν έχω απασχολήσει ποτέ τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές και έχω λευκό ποινικό μητρώο. Εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια και ευπρέπεια ότι δεν είμαι και δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου παιδόφιλος. Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας, αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη

Στην απολογία του ισχυρίζεται ότι αναζητά υλικό στο διαδίκτυο προκειμένου να γράψει τα βιβλία του και να έχουν αμεσότητα.

«Ως συγγραφέας καταπιάνομαι αποκλειστικά με θεματολογία που πηγάζει από τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα. Για όλα τα βιβλία που συγγράφω υπάρχει μία πηγή έμπνευσης. Πάντοτε αναζητώ πηγές, αρθρογραφία, βίντεο, σειρές και ταινίες. Για παράδειγμα για το θέμα του ρατσισμού και του bulling έχω προβεί σε έρευνα χιλιάδων βίντεο, εκπομπών και ταινιών με ρατσιστικές επιθέσεις (κατά κύριο λόγο στη Γερμανία) προκειμένου να κατορθώσω να πλάσω το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή μου για να το διαμορφώσω και να το αποτυπώσω με αμεσότητα. Για το θέμα των ακροδεξιών οργανώσεων προέβαινα σε αναζητήσεις αντίστοιχων οργανώσεων στην Ευρώπη. Στο βιβλίο μου «Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια» έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά «13 reasons why» και την ταινία «Οι κατηγορούμενοι».

Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά.  Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου.»

«Γιατί είχα τα βίντεο παιδικής πορνογραφίας»

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έδωσε εξηγήσεις γιατί είχε το υλικό παιδικής πορνογραφίας στο σπίτι του:

«Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο, αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου.

Το κατασχεθέν υλικό – το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:

  • το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων
  • το πώς γίνεται η «πρόσκληση» προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης
  • ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών, ήτοι αν αυτά προσποιούνταν ότι είναι χαρούμενα, ευχαριστημένα, δυστυχισμένα, αν αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους, αν φαίνεται η καταπίεση, το άδειο βλέμμα τους κλπ.»

Ο συγγραφέας χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα με το όνομα e-mule για να κατεβάζει αρχεία.

“Το πρόγραμμα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δεις φωτογραφίες ή βίντεο. Παρά μόνο να κατεβάσεις τα αρχεία χωρίς να γνωρίζεις το ακριβές περιεχόμενο. Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως “girl”, “boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δε μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώρηση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία.

Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fastforward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης-. Η διαδικτυακή μου επίσκεψη στην εφαρμογή για την λήψη τέτοιων αρχείων δεν  ήταν συχνή ούτε σταθερή ούτε συνεχής. Περνούσε χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμα και ετών από την τελευταία φορά που μπορεί να προέβαινα στη λήψη κάποιων αρχείων προκειμένου να προχωρήσω την έρευνά μου. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να κρατήσω το κατασχεθέν υλικό επ’ αόριστον αλλά θα προέβαινε στην ολοσχερή διαγραφή του αμέσως μετά τη συγγραφή του βιβλίου μου. Επιπλέον, από τα αρχεία που φέρεται να έχω κατεβάσει, έχω διαγράψει πολλά εξ αυτών. 

Κάθε φορά που επρόκειτο να συγγράψω ένα βιβλίο –ανεξαρτήτως του χρόνου της τελικής συγγραφής- συνέλεγα υλικό που αρχικά μπορεί να αφορούσε την κεντρική ιδέα αλλά -στην πορεία κατά την απόφασή μου για την πλοκή- το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα ήταν και άχρηστο σε μεγάλο βαθμό. Αυτό θα συνέβαινε και εν προκειμένω όταν τελικά έβλεπα το υλικό που είχα συλλέξει

Ο συγγραφέας υποστήριξε ότι δεν έκανε διακίνηση των αρχείων αυτών και κατέληξε:

«Ουδέποτε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια σε βάρος μου. Ούτε έστω ένα ύποπτο ή ανοίκειο βλέμμα εκ μέρους μου. Επιπλέον δεν επιδίωξα ποτέ και δεν είχα την παραμικρή προσωπική επικοινωνία ή επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πέραν του τυπικού «Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας.» με απάντηση «Σας ευχαριστώ..»


σχετικα αρθρα