current views are: 12

13 Μαΐου 2020
Δημοσίευση07:00

Άρση μέτρων: Πότε και πώς θα ανοίξουν εκκλησίες, εστίαση, μετακινήσεις – Οι σκέψεις για τις οργανωμένες παραλίες ενόψει του καύσωνα το Σαββατοκύριακο

Για το επόμενο βήμα άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον νέο κορωνοϊό είναι έτοιμη η χώρα. Πότε και πώς ανοίγουν παραλίες, εστίαση, εκκλησίες, μετακινήσεις.

Δημοσίευση 07:00’

Για το επόμενο βήμα άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον νέο κορωνοϊό είναι έτοιμη η χώρα. Πότε και πώς ανοίγουν παραλίες, εστίαση, εκκλησίες, μετακινήσεις.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό διασποράς του νέου κορωνοϊού, με τους ειδικούς να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας, κρούωντας παράλληλα το κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα συνωστισμού.

Μετά τις πλατείες, όπου εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται υπερσυγκέντρωση ατόμων πολλοί από τους οποίους δεν τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων έχουν μπει οι παραλίες, ενόψει και του κύματος καύσωνα που έρχεται από την Παρασκευή.

Ανοίγουν την Κυριακή οι Εκκλησίες

Επίσης, την Κυριακή 17 Μαΐου ανοίγουν και πάλι για τους πιστούς οι Εκκλησίες και οι χώροι λατρείας. μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας και υποχρεωτική η χρήση του αντισηπτικού.

Από Δευτέρα οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη

Όσον αφορά την απελευθέρωση των μετακινήσεων, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου ξεκινούν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη, στις περιοχές δηλαδή όπου υπάρχει η υποδομή για να αντιμετωπιστούν κρούσματα κορωνοϊού εφόσον αυτά προκύπτουν.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως υπάρχει σκέψη ούτως ώστε να απελευθερωθούν τα ταξίδια και στα υπόλοιπα νησιά από τις 25 Μαΐου, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ανησυχία για συνωστισμό στις παραλίες – Πότε θα ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να ανοίξουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στις μη οργανωμένες που είναι τώρα προσβάσιμες στο κοινό.

Πάντως, οι τελικές εισηγήσεις και αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη, καθώς από την Παρασκευή το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» πάνω από τους 35 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τους 38 έως 40 βαθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κατά την ενημέρωση της Τρίτης και αναφερόμενος στην επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε για την τήρηση των μέτρων στις παραλίες.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» διεμήνυσε ο κ. Τσιόδρας.

«Οποιαδήποτε λοιπόν συζήτηση γίνεται για το θέμα των παραλιών και των ανοιχτών χώρων αφορά καθαρά το θέμα του συγχρωτισμού. Φυσικά και είναι καλύτερος ο εξωτερικός χώρος από τον εσωτερικό χώρο. Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε και όταν κυριολεκτικά ο ένας είναι πάνω στον άλλον, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού, ακόμα και σε έναν εξωτερικό χώρο», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων. Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα».

Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Για την εστίαση, εξετάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου την 1η Ιουνίου, όπως έχει προγραμματιστεί ή μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Πάντως, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έβαλε «φρένο» στα σενάρια για πρόωρο άνοιγμα της εστίασης, λέγοντας πως είναι απίθανο να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν προηγουμένως τα στοιχεία από τα πρώτα βήματα της άρσης των μέτρων, τα οποία εμφανίζονται περίπου 10 μέρες μετά από κάθε βήμα.

«Η εστίαση έχει προσδιοριστεί να ανοίξει την 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι εκεί κουμπώνει», επανέλαβε ο κ. Παπαθανάσης στον «ΘΕΜΑ 104,6 FM». Με δεδομένο πως «ό τι ξεκίνησε τη Δευτέρα, πριν 3 ημέρες, θα εκτιμηθεί περίπου στις 22 του μηνός και στις 18 του μηνός έχουμε απελευθέρωση της κίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη», η εστίαση «παραμένει την 1η Ιουνίου, όπως έχει έχει σχεδιαστεί. Είναι το καλό σενάριο αυτό. Η καθυστέρηση, το πισωγύρισμα είναι το κακό σενάριο» εξήγησε.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Παπαθανάσης περιέγραψε ότι η εστίαση θα εκκινήσει καθώς «δεν χρειάζεται κλιματισμό» και έκανε ειδική αναφορά στους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς αυτοί θα διαθέτουν απαραίτητα φυσικό φωτισμό και αερισμό. «Θα δώσουμε ένα πολλαπλάσιο του πλάτους του ανοίγματος σε βάθος», για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι χώροι που έχουν παράθυρα κατά ένα βάθος. Για τα καταστήματα που «δεν έχουν ούτε ένα μέτρο ημιυπαίθριου», δηλαδή όσα χαρακτηρίζονται ως τελείως «κλειστά», αυτά θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες εντός του Ιουνίου υποστήριξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μεταξύ των προτάσεων για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν κατά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, είναι η θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν εισέλθουν στο κατάστημα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τους χώρους σημάνσεις για την τήρηση των μέτρων αλλά και τοποθέτηση θυρών χωρίς χερούλια τύπου «σαλούν» ειδικά στις τουαλέτες, είναι μερικές από τις ιδέες που συζητούνται για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης.

Παράλληλα, αναμένεται και η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επέκταση του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες στο Open ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, το πιο πιθανό είναι ότι οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη ρύθμιση είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 m) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις, όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.


σχετικα αρθρα