current views are: 1

3 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση17:18

Άρθρο Υψηλάντη Τζούρου: Πως θα διεκδικήσουμε νέες δουλειές για την Ελλάδα;

Οι πρόγονοι μας μεγαλούργησαν γιατί ταξίδεψαν, γιατί δημιούργησαν. Είχαν αυτοπεποίθηση και ήταν εξωστρεφείς.

Δημοσίευση 17:18’
αρθρο-newpost

Οι πρόγονοι μας μεγαλούργησαν γιατί ταξίδεψαν, γιατί δημιούργησαν. Είχαν αυτοπεποίθηση και ήταν εξωστρεφείς.

Κατά πρώτον πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε πως ο κόσμος μας χρωστάει κάτι και να πιστέψουμε ουσιαστικά στον εαυτό μας.

Σίγουρα ο Δυτικός Πολιτισμός βασίζεται στην αρχαιότητα. Αλλά δεν είναι και πολύ τιμητικό να λες πως βασίζομαι στους προγόνους μου για να επιβιώσω. Αν θες να τους τιμήσεις ουσιαστικά, πρέπει να γίνεις αντίστοιχος.

Οι πρόγονοι μας μεγαλούργησαν γιατί ταξίδεψαν, γιατί δημιούργησαν. Είχαν αυτοπεποίθηση και ήταν εξωστρεφείς.

Αντί λοιπόν να είμαστε εσωστρεφείς πρέπει να γίνουμε εξωστρεφείς.

Οι υπάλληλοι στο Δημόσιο πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι πολίτες να έχουν επαφή μόνο μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  κι έτσι να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα σε όλους.

Έπειτα οι φόροι μας πρέπει να δημιουργήσουν επιχειρηματικότητα. Πρέπει δηλαδή να γίνουν κίνητρα για επενδύσεις.

Το Δημόσιο μάλιστα, πρέπει  να δημιουργήσει με ελάχιστο κόστος, δομές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ας δούμε τον ΟΑΕΔ. Τι κάνει αυτός ο οργανισμός; Καταγράφει την ανεργία και δίνει επιδόματα, αλλά κάνει και συμβουλευτική σε ανέργους.

Θα μπορούσε να είναι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στα ΚΕΠ και τα κτίρια να γίνουν όλα θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.

Να δημιουργεί ο οργανισμός που καταπολεμά την ανεργία, προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί επιχειρηματικότητα.

Χωρίς επιχειρήσεις πως θα δημιουργηθούν δουλειές; Και μάλιστα καλά πληρωμένες νέες δουλειές.

Αυτή η εξωστρεφής λογική μπορεί να υπάρξει σε κάθε οργανισμό στην Ελλάδα, όχι μόνο τον ΟΑΕΔ, από Επιμελητήρια, Δήμους, Περιφέρειες. Σίγουρα όμως απαιτείται ένας συντονιστής ή κάποιου είδους συντονισμός για να επιτευχθεί, να μπει δηλαδή στο σκεπτικό, στην περιγραφή καθηκόντων τους ή να ενεργοποιηθεί έστω.

Γιατί να γίνει όλο αυτό; Μα για να σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για εμάς.

Ποιες είναι αυτές; Δείτε απλό παράδειγμα.

Οι επενδύσεις από εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων το 2017 ξεπέρασαν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, γνωρίζοντας νέο ρεκόρ δεκαετίας.

Το παγκόσμιο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων δημιούργησε συνολική αξία άνω των 2,3 τρισεκατομμύριων δολαρίων, κατά τα έτη 2015-2017, γνωρίζοντας αύξηση 25,6% από την προηγούμενη περίοδο 2014-2016, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του παγκόσμιου δικτύου Startup Genome.

Δεν πρέπει κάτι να κάνουμε για να διεκδικήσουμε τις επενδύσεις αυτές;

Έχουμε ήλιο σχεδόν 300 ημέρες το χρόνο. Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα μιλούν τουλάχιστον αγγλικά και έχουν κάποιο βασικό πτυχίο. Βέβαια δεν υπάρχει διασύνδεση της αγοράς με τις σπουδές. Αυτό όμως αλλάζει εύκολα.

Εδώ προσπαθεί να το κάνει η Αϊτη που είναι  η φτωχότερη χώρα της Αμερικής  με περισσότερους από 6 εκατομμύρια κάτοικους  της από τα 10,4 εκατομμύρια του συνόλου του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Μια χώρα που είναι εξαιρετικά ευάλωτη ακόμα και σε φυσικούς κινδύνους, όπως τυφώνες προσπαθεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της. 

Τι κάνει η Αϊτή για αυτό; Πως προσπαθεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της φτώχειας; Με θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, όπως το Alpha Haiti.

Κέντρα δηλαδή στα οποία οι κάτοικοι μαθαίνουν πως να κάνουν μικρές επιχειρήσεις, ώστε να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους και το εισόδημα τους.

Έτσι σταματάει πραγματικά η φτώχεια με βιώσιμο τρόπο.

Με το μάθεις στους ανθρώπους να ψαρεύουν, αντί να τους δίνεις ψάρια.

Τα ίδια γίνονται και στην Ινδία σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, όπως το TechnoHub του Rajasthan, αλλά και σε κάθε χώρα του κόσμου που θέλει να αλλάξει το μέλλον της προς το καλύτερο. 

Μόνο πέρσι 1200 τεχνολογικές startups ξεκίνησαν εκεί, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δείτε πόσα χρήματα επενδύθηκαν στις startups αυτές σύμφωνα με τα στατιστικά του Philomatheia Development Network. 

Αυτή η προσπάθεια διεκδίκησης της θέσης μας στον κόσμο λείπει και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Έτσι θα δούμε πολλές και καλά πληρωμένες  βιώσιμες νέες δουλειές στην Ελλάδα.

* Ο Υψηλάντης Τζούρος είναι οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων


σχετικα αρθρα