current views are: 12

4 Μαΐου 2018
Δημοσίευση09:56

Δικηγόροι Τούρκου αξιωματικού προς ΣτΕ: Δείξτε πως υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα

«Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα» υποστήριξε ο συνήγορός του.

Δημοσίευση 09:56’

«Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα» υποστήριξε ο συνήγορός του.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την οποία έχει ζητήσει να ανασταλεί η απόφαση για χορήγηση ασύλου στον έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κρατούνται στη χώρα μας.

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ο οποίος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για την χορήγηση ασύλου ή μη στον ένα από τους οκτώ αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς και θα ισχύσει για όλους.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο.

Από την πλευρά των συνηγόρων του ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου». Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Άγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσης του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.

«Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά “τρομοκράτες και δολοφόνους” τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω»;

Κλείνοντας ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε «περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».

Σημειώνεται, ότι μέσα στον Μάιο λήγει σταδιακά το ανώτατο όριο κράτησής (18 μήνες) και για τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς.

 

 


σχετικα αρθρα