current views are: 9

13 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση04:11

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για διευθυντήριο και Ρουπακιά – Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση των ποινών

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό ούτε για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ούτε για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα.

Δημοσίευση 04:11’
p5a8nj1602562366856 scaled

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό ούτε για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ούτε για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που έχει υποβάλει ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, ο οποίος ζητούσε την εξαίρεση των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον έκρινε ένοχο. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας απορρίφθηκε το αίτημα για εξαίρεση από το δικαστήριο, ενώ οι διαρκείς διακοπές πήγαν τη διαδικασία πίσω με αποτέλεσμα η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών να διατυπωθεί το πρωί της Τρίτης.

Αφού ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά και ενώ περιμέναμε στη συνέχεια την πρόταση της εισαγγελέα επί των ποινών και την τελική απόφαση των δικαστών, ο Γιάννης Λαγός κατάφερε να εκτροχιάσει τη διαδικασία. Ο ευρωβουλευτής αμέσως μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης της έδρας πλην της εισαγγελέως. Όμως, στην πρόοδο της εξέτασης του αιτήματος Λαγού προέκυψε νέα εμπλοκή, ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Μετά την εξέλιξη έγινε δεκτό το κώλυμα της προέδρου, και η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος να προχώρησε με άλλη πρόεδρο. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου του Λαγού για εξαίρεση της έδρας, αναγκάζοντας μάλιστα τον ευρωβουλευτή να πληρώσει τα έξοδα, από 50 έως 150 ευρώ.

Η εισαγγελέας νωρίτερα, απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε η πλευρά του Λαγού. Μετά την ανακοίνωση αυτή, γίνεται σαφές ότι το αίτημα του Γιάννη Λαγού θα εξεταστεί, αφού το δικαστήριο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή έκρινε παραδεκτή την αίτηση. Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν έναν τους στέλνουμε στα σπίτια τους».

Κανένα ελαφρυντικό για το «διευθυντήριο» της ΧΑ – Ποιοι πέφτουν στα «μαλακά»

Νωρίτερα, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Επιπλέον, δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό ούτε για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ούτε για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Ελαφρυντικά αναγνωριστήκαν μόνο σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς και στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο Αρβανίτη και ΜίχοΕλαφρυντικό λαμβάνουν πλην των πρώην βουλευτών, οι: Αναδιώτης, Τσακανίκας, Αγριογιαννης, Ευγενικός, Χατζηδάκης, Μαριάς, Χρυσαφίτης, Παπαδόπουλος, Δήμου και Σκάλκος.

Δρακόντεια μέτρα ΕΛ.ΑΣ ενόψει των ποινών για Χρυσή Αυγή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία προετοιμάζεται σε πολλαπλά επίπεδα ενόψει των αποφάσεων επί των ποινών των καταδικασθέντων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ΕΛ.ΑΣ ενισχύει το σχέδιο της προκειμένου να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά τόσο τις συλλήψεις των καταδικασθέντων, όσο και την ασφαλή μεταφορά τους.

Συγκεκριμένα, από σήμερα 12/10:

–    Θα στήνονται σκοπιές στα σπίτια καταδικασμένων
–    Θα γίνονται περιπολίες αποτροπής ακτιβιστικών-τρομοκρατικών ενεργειών
–    Θα υπάρχει ένα πλέγμα ασφαλείας για ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε «ακραίους» χώρους
–    Θα γίνουν μεταγωγές-«αστακός» προς τις φυλακές 
–    Οι καταδικασθέντες θα μεταφερθούν σε διαφορετικές φυλακές, πτέρυγες και κελιά για να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον τους, ή και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.
–    Θα υπάρχουν προπομποί ανίχνευσης κινήσεων και οπισθοφυλακή κατά τη μεταφορά των καταδικασθέντων

Η ΕΛ.ΑΣ προσδιορίζει χρονικά την πιθανότητα συλλήψεων από την Πέμπτη και έπειτα.


σχετικα αρθρα