current views are: 11

19 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:49

«Εκτοξεύτηκε» η ελληνική διαστημική υπηρεσία – Ποιος βρίσκεται στο «πιλοτήριο»

Ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος ο σχεδιαστής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Δημοσίευση 14:49’

Ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος ο σχεδιαστής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, βετεράνος της NASA με αναγνωρισμένη ικανότητα στη διοίκηση, αναλαμβάνει πρόεδρος του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), τον οποίο παρουσίασε την Δευτέρα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Στόχος της υπηρεσίας -η οποία ιδρύθηκε ως δημόσια μη κερδοσκοπική εταιρεία και όχι ως ΔΕΚΟ, όπως είχε επιμείνει ο υπουργός Οικονομικών- είναι η διαμόρφωση εθνικής διαστημικής στρατηγικής και η προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω της συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες.

Διαβάστε το καταστατικό του ΕΛΔΟ στο αδημοσίευτο ΦΕΚ.

«Από την ώρα που ξυπνάει κανείς μέχρι να πέσει να κοιμηθεί, καθένας από εμάς χρησιμοποιεί δεδομένα από επτά τουλάχιστον δορυφόρους» επισήμανε ο κ. Παππάς αναφερόμενος στα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης.

Η δορυφορική τεχνολογία, είπε, βρίσκει εφαρμογές στις τηλεπικοινωνίες, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την τηλεϊατρική, τη διαχείριση φυσικών πόρων αλλά και στην άμυνα.

«Οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος (ESA), η αναλογία του intern of investment του Διαστήματος είναι 1 ένα προς 7. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε κλάδο» επισήμανε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, ήδη υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Ελλάδα, το οποίο απευθύνεται στα περίπου 2.000 άτομα που δραστηριοποιούνται στο μικρό αλλά υπαρκτό κλάδο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Συμφωνία υπογράφηκε επίσης με την γερμανική ΟΗΒ για την κατασκευή δέκα ελληνικών μικροδορυφόρων –μια τεχνολογία στην οποία έχει εμπειρία ένα από τα μέλη του ΔΣ, o καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Κωστόπουλος. Η ομάδα του συμμετείχε στην ανάπτυξη του UPsat, ενός δορυφόρου στο μέγεθος κουτιού παπουτσιών, ο οποίος απελευθερώθηκε πέρυσι σε τροχιά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο κ. Παππάς προανήγγειλε επίσης την εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat-4, o οποίος θα λειτουργεί από φέτος παράλληλα με τον Hellas Sat-3. H Hellas Sat, εταιρεία αραβικών συμφερόντων, έχει αναλάβει τα αποκλειστικά δικαιώματα της τροχιακής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ αναλαμβάνει ο σμήναρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Πιλαφτσής.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία των διαστημικών εφαρμογών στην Άμυνα, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, αναφερόμενος στις επικοινωνίες και τη δυνατότητα παρακολούθησης «πολλών διαφορετικών σημείων στη Γη» όπως είπε –αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει διετή θητεία, συμπληρώνει ο Χριστόδουλος Πρωτόπαππας, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δορυφορικών Οργανισμών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Αναστασόπουλος, ο διδάκτορας του ΕΜΠ Αθανάσιος Πότσης και ο διδάκτορας, πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργος Μαντζούρης.

Το λογότυπο του ΕΛΔΟ είναι το σχέδιο ενός δορυφόρου με την ελληνική σημαία να καταλαμβάνει έναν από τους δύο ηλιακούς συλλέκτες του

Ποιος είναι ο Σταμάτης Κριμιζής

Ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, ο Σταμάτης Κριμιζής, 79 ετών, παραμένει σήμερα επίτιμος πρόεδρος του διάσημου εργαστηρίου APL στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» στο Μέριλαντ, ενός από τα δύο μεγάλα αμερικανικά εργαστήρια που υλοποιούν τις εξερευνητικές αποστολές της NASA (μαζί με το JPL του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια).

Παλαιότερα μάλιστα είχε αρνηθεί την περίοπτη θέση του διοικητή της NASA για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

Ο πρόεδρος του ΕΚΔΟ έχει εξάλλου σημαντική εμπειρία στη σύνταξη νομοσχεδίων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο σχετικά με τις δραστηριότητες της NASA.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διαστημικές αποστολές, από τα Voyager μέχρι το Cassini και το New Horizons, και υπήρξε βασικός διαμορφωτής της σημερινής πολιτικής της NASA, με μότο «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα».

Ο καθηγητής Κριμιζής είχε δηλώσει έκπληκτος στις αρχές του 2017, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση ίδρυσης διαστημικής υπηρεσίας –η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν διέθετε ειδικό φορέα για τις διαστημικές εφαρμογές.

Κλήθηκε αργότερα να βοηθήσει στο εγχείρημα και να προτείνει πρόσωπα, και τον Μάρτιο του 2017 υπέβαλε πολυσέλιδη εισήγηση για τις δραστηριότητες και το οργανόγραμμα της σχεδιαζόμενης τότε υπηρεσίας.

Κατέθεσε για το θέμα τρεις φορές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και διαφώνησε με την πρόταση να στελεχωθεί ο ΕΛΔΟ μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ.

Ο ΕΛΔΟ θα είναι φορέας «εντελώς διαφορετικός από ό,τι γνωρίζουμε από το ελληνικό Δημόσιο» δήλωσε ο κ.Κριμιζής στην παρουσίαση της Δευτέρας.

Στόχος, είπε, είναι να καταστεί η υπηρεσία «πρότυπο οργανισμού που βασίζεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αξιολόγησης και της αποτελεσματικότητας».


σχετικα αρθρα