22 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση07:50

Ένα στα δύο νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει έγκαιρα ρεύμα και ενοίκιο

Το 49,4% των πολιτών που ζουν στην πρωτεύουσα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ακόμα και του ενοικίου.

Δημοσίευση 07:50’

Το 49,4% των πολιτών που ζουν στην πρωτεύουσα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ακόμα και του ενοικίου.

Δυσκολίες στην κάλυψη των λογαριασμών αντιμετωπίζουν ένα στα δύο νοικοκυριά της Αθήνας.

Το 49,4% των πολιτών που ζουν στην πρωτεύουσα δηλώνει ανήμπορο να πληρώσει εγκαίρως λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ακόμα και το ενοίκιό του.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 60% έναντι 44% των εργαζομένων. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) σχετικά με τα προβλήματα στη διαβίωση των πολιτών που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση και την εργασιακή ανασφάλεια.

Την ίδια ώρα, το 43% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του, ποσοστό που στην κατηγορία των ανέργων αγγίζει το 60%. Αντίστοιχα, ένας στους τρεις κατοίκους της Αθήνας σημειώνει ότι αδυνατεί να έχει κάθε δεύτερη μέρα στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά ισόποσης διατροφικής αξίας. Δυσκολίες που αφορούν τη σωστή διατροφή αναφέρει το 46% των ανέργων και το 25% των εργαζομένων.

Στο 52,1% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξεως των 500 ευρώ, ενώ σε… είδος πολυτελείας αναδεικνύονται οι διακοπές, με έναν στους δυο να υπογραμμίζει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει με την οικογένειά του διακοπές έστω και μία εβδομάδα το χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στην εργασία, στο 45% των προσλήψεων ηλικίας έως 35 ετών που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο ο μισθός δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ η μέση αμοιβή για μισθωτούς με πλήρες ωράριο διαμορφώνεται στα 806 ευρώ. 

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη έχει, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνα της Marc, το 82,7% των εργαζομένων, το 10,3% αναφέρει πως είναι μεν ασφαλισμένο/η αλλά για λιγότερες ώρες/μισθό, ενώ το 6,1% εργάζεται χωρίς ασφάλιση.

Αντίστοιχα, όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό 38%.

Στο 25% φτάνει η αδήλωτη εργασία τα δυο τελευταία χρόνια, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, το 20% των εργαζομένων θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να χάσει τη δουλειά του μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σχετικά με τους ανέργους, 6 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ μόλις ένας στους δέκα λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Το 20,9% των ανέργων αναζητά εργασία μέσω του ΟΑΕΔ με τους μισούς από αυτούς να δηλώνουν τον ΟΑΕΔ ως τον κύριο τρόπο αναζήτησης εργασίας.


σχετικα αρθρα