current views are: 13

24 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση07:01

Κορωνοϊός: «Ανατριχιαστικό» σενάριο για 74.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι το τέλος του χρόνου

Ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν ότι χρειάζεται να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός των παιδιών, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού.
 

Δημοσίευση 07:01’
jkgs0h1629355635978 scaled

Ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν ότι χρειάζεται να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός των παιδιών, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού.
 

Τιτάνια αποδεικνύεται η μάχη για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά, καθώς από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους έχουν αρχίσει να εντοπίζονται κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές και να κλείνουν τμήματα. Ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν ότι χρειάζεται να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός των παιδιών, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού.

Τρόμο προκαλεί η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτησή του σχετικά με τα παιδιά που θα νοσήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι θα νοσήσουν 12.000 παιδιά. Σε συνέντευξή του αργότερα μέσα στη μέρα στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι αυτό είναι το καλό σενάριο.

«Ανατριχιαστικό» σενάριο

Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτό δεν είναι το ρεαλιστικό σενάριο. «Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί το ρεαλιστικό σενάριο είναι 74.000. Μιλάμε για το σύνολο της χώρας, αυτή την στιγμή η τάση που αναπτύσσεται είναι ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, μεσοσταθμικά, το 44% των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά κάτω των 18», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ωστόσο, φαίνεται πως προς το παρόν τουλάχιστον, οι πρώτες δέκα ημέρες λειτουργίας των σχολείων δεν συνοδεύτηκαν με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, ο αριθμός των θετικών self test στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα είναι σταθερός, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα μολύνσεις, ούτε στις νοσηλείες των ανηλίκων.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, το 24% των κρουσμάτων στην Ελλάδα αφορά παιδιά κάτω των 18 ετών και δεν ισχύει ότι ένα στα τρία παιδιά νοσούν, όπως έχει λανθασμένα ακουστεί από μέσα ενημέρωσης. Η ίδια επέμεινε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας και το συχνό testing, μπορούν να διασφαλίσουν τη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων, κυρίως για τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, ενώ σχολιάζοντας το κλείσιμο τμημάτων στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως πρόκειται για μια περιοχή με υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που επιδρά συνολικά στη διασπορά.

Η εκτίμηση για τη Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Σαρηγιάννης ρωτήθηκε ακόμα για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα αν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων θα εντοπιστεί εκεί: «Σε μεγάλο βαθμό ναι, βέβαια τα παιδιά του Δημοτικού θα είναι ανεμβολίαστα άρα η δυνατότητα να μολυνθούν είναι ίδια παντού. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μπορεί τα ποσοστά να είναι τα ίδια ή οι πιθανότητες να είναι οι ίδιες, αλλά διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα ως προς τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουμε με βάση τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην αντίστοιχη πληθυσμιακή κοινότητα».

Η σύγκριση Θεσσαλονίκης και Αθήνας

Ο καθηγητής στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δηλαδή πράγματι στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή έχουμε σημαντικά μεγαλύτερη διασπορά από την Αττική για παράδειγμα, ο τελικός κίνδυνος των παιδιών στη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερος από ότι των παιδιών της Αθήνας με την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Ναι μεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες τα παιδιά του δημοτικού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κολλήσουν αλλά η πίεση που θα δέχονται πληθυσμιακά θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη.

Άρα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το να μειώσουμε τη διασπορά και με τον εμβολιασμό και με άλλα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις γιατί υπάρχουν πράγματα που αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό ως κοινωνία τα έχουμε περίπου ξεχάσει. Δηλαδή αποστάσεις δύσκολα κρατάμε το οποίο είναι τελείως λανθασμένο και καταλαβαίνετε ότι είναι προβληματικό και μένουμε μόνο στη λογική ότι «είπαν ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κάνουμε αυτό και εκείνο». Ναι, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε οι εμβολιασμένοι αλλά ένα 13% από αυτούς θα επιμολυνθεί και είναι σημαντικό αυτό το 13% να μην έχει μολύνει άλλους εμβολιασμένους ή άλλους ανεμβολίαστους».

Μέτρα ζητάει ο Γιώργος Παυλάκης

Ο Γιώργος Παυλάκης είναι ένας από τους ειδικούς που έχουν κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με τον χειμώνα που έρχονται αν δεν παρθούν νέα μέτρα. Υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, τον ρόλο της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο κ. Παυλάκης προειδοποιεί λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.

«Η Δ δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η επιδημία δεν βρίσκεται στο τέλος της αλλά σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα φάση. Για αυτό τον λόγο ο καθηγητής προτάσσει την ανάγκη να καθαρίζονται οι εσωτερικοί χώροι και να επισπευστούν οι εμβολιασμοί σχολιάζοντας ότι ακόμα βρισκόμαστε αρκετά πίσω.

Μάλιστα, ο κ. Παυλάκης δήλωσε επίσης ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους. «Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε αποτύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα κρούσματα στα σχολεία, ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. «Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία. Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Δ. Ο ιός είναι μπροστά».


σχετικα αρθρα