current views are: 8

21 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση09:25

Κορωνοϊός: Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης, Γκάγκα – Κρούσματα και νοσηλείες «προειδοποιούν» για lockdown

Μια «ανάσα» από την Αττική σε κρούσματα η Θεσσαλονίκη. Γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ορατό το μίνι lockdown στη συμπρωτεύουσα. Μεταβαίνει εκτάκτως η υγεσία του υπ. Υγείας.

Δημοσίευση 09:25’
7t4uh1632221787264 scaled

Μια «ανάσα» από την Αττική σε κρούσματα η Θεσσαλονίκη. Γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ορατό το μίνι lockdown στη συμπρωτεύουσα. Μεταβαίνει εκτάκτως η υγεσία του υπ. Υγείας.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και της εκτόξευσης των νοσηλειών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Ιδίως η Θεσσαλονίκη έχει «κοκκινίσει» ξανά επικίνδυνα, με το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων να ειναι ορατό.

Υπό τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα, την Τετάρτη μεταβαίνει εκτάκτως στη συμπρωτεύουσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα θα συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών με σκοπό να οργανώσουν την τριτοβάθμιας περίθαλψη ενόψει ενός επερχόμενου κύματος, ή και ενδεχομένως νέου lockdown που απειλεί τη Θεσσαλονίκη.

Μαζί τους μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ενώ επί τόπου βρίσκεται εδώ και μέρες στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος διαχείρισης και ανάπτυξης των κλινών ΜΕΘ.

Πλησιάζει την Αττική σε κρούσματα η Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 2.126 νέα κρούσματα κορωνοϊού του τελευταίου 24ώρου, τα 369 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 341 στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης πλησιάζουν σε αριθμό αυτά της Αττικής.

Όπως μεταδίδει το voria.gr, οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως δείχνει η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δημάρχους.

Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, που επέστρεψε στα αριθμητικά δεδομένα προ τριών εβδομάδων. Αρκετοί είναι οι δήμοι με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων επί περίπου ένα δίμηνο και με διακυμάνσεις μεταξύ πέντε και δέκα κρουσμάτων πάνω ή κάτω από εβδομάδα σε εβδομάδα. Λίγοι δήμοι κατόρθωσαν να εμφανίσουν και την προηγούμενη εβδομάδα μειωμένα κρούσματα, χωρίς η μείωση πάντως να είναι ενδεικτική τάσης βελτίωσης.

Αυξήθηκαν κατά σχεδόν 11% οι νοσηλείες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, μέσα σε ένα 24ωρο οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 11%.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 54 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.

6v770c1632216443410

yyt5d1632216443409

Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 53 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 (ποσοστό 96,2%) είναι ανεμβολίαστοι.

Σε ότι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 258 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί και οι 46 είναι εμβολιασμένοι.

«Πονοκέφαλος» τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από το Covid-19.gov.gr για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κάθε περιοχής:

Αθήνα:

– 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.
– 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.
– 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.

Θεσσαλονίκη:

– 55,52% με μία δόση.
– 51,24 με δύο δόσεις.

Ανησυχούν οι επιστήμονες – Ορατό το μίνι lockdown

Την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως έρχεται μία δύσκολη περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας.

Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού και πως στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι.

«Καμπανάκι» για την κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη έκρουσε, το βράδυ της Δευτέρας και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αναφερόμενος τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Έτσι, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να επιβληθεί μίνι lockdown στη συμπρωτεύουσα για να ανασχεθεί η πορεία της πανδημίας.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί «μίνι» lockdown θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας
-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας


σχετικα αρθρα