current views are: 10

24 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση08:01

Κορωνοϊός: Η επέλαση της Όμικρον έφερε αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων – 2.734 θάνατοι μόνο τον Δεκέμβρη – Δυσοίωνες οι επόμενες μέρες

37.000 είναι τα ενεργά κρούσματα με πτώση στα 33 έτη. Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
 

Δημοσίευση 08:01’

37.000 είναι τα ενεργά κρούσματα με πτώση στα 33 έτη. Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
 

Δυσοίωνες προμηνύοντας οι επόμενες μέρες, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων  αλλά και η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, επιβεβαιώνουν τους φόβους των ειδικών για «πισωγύρισμα». Η κυβέρνηση για να αποφύγει τη διασπορά και να προλάβει τα χειρότερα, σε μια περίοδο που το ΕΣΥ είναι επιβαρυμένο, προχώρησε στην ανακοίνωση δυο πακέτα μέτρων. Μεταξύ άλλων, οι πολίτες καλούνται από σήμερα έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου να φοράνε διπλή μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης   να κάνουν self test πριν από κάθε κοινωνική συναναστραφεί.

Βέβαια, το μέτρο των self tests διχάζει την επιστημονική κοινότητα, καθώς κάποιοι από τους ειδικούς υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό, δε θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μίλησε στο Open και εξέφρασε την απόψη πώς «τα self test είναι μία κοροϊδία» προσθέτοντας πως «αν θες το κάνεις αν δεν θες δεν το κάνεις».

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως οι επιστήμονες εδώ και μήνες ζητούσαν νέα μέτρα για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος. «Πιστεύω στον καθολικό εμβολιασμό… Από τον Αύγουστο φωνάζουμε να παρθούν μέτρα και μέτρα δεν λαμβάνονται. Πάνω στο τσουνάμι της Δέλτα έρχεται και άλλο ένα τσουνάμι που λέγεται Όμικρον. Τι σημαίνει τα μέτρα μετά τις 3; Δηλαδή μέχρι τις 3 Ιανουαρίου κάνουμε σύμβαση με τον κορωνοϊό. Προφανώς, έπρεπε να παρθούν μέτρα πολύ νωρίτερα», είπε ο κ. Καπραβέλος και συμπλήρωσε: «Είμαι θυμωμένος, χάνονται άδικα τόσες ψυχές. Γυρνάμε γύρω – γύρω δεν παίρνουμε μέτρα, τα αναβάλλουμε. Η υγεία και η ζωή είναι πάνω απ’ όλα».



«Αυτήν την στιγμή καταρρέουν τα νοσοκομεία κι εμείς συζητάμε για μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου; Δεν χρησιμοποιούμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο, γυρνάμε γύρω γύρω στο πρόβλημα. Η Πολιτεία δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της, πρέπει να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της», ανέφερε.

Σε σχέση με τους υγειονομικούς σημείωσε: «Είναι αδιανόητο να έχω συναδέλφους στη ΜΕΘ ανεμβολίαστους, να υπονομεύουν όλη αυτήν την προσπάθεια. Πρέπει να γυρίσουν πίσω, να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν στο κοινωνικό σύνολο, να εμβολιαστούν και να γυρίσουν πίσω»

6.667 νέα κρούσματα – 71 θάνατοι – 655 διασωληνωμένοι 

Τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση: «37.000 είναι τα ενεργά κρούσματα με πτώση στα 33 έτη.    
Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου».
«Τρεις στους 4 νοσηλευόμενους είναι κάτω των 50 ετών».
Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, ανέρχονται στα 6.667. Έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό 71 συνάνθρωποι μας ενώ 655 βρίσκονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με το χάρτη της ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο». Μόνο στον Κεντρικό τομέα της Αθήνας καταγράφηκαν ρεκόρ μολύνσεων με τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνάει τους 900, από τα 2.625 που καταγράφηκαν στην Αττική. Αύξηση είχαμε στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες 10 περιοχές.

Θεσσαλονίκη 903

Αχαΐα 162
Εύβοια 147,
Ημαθία 101
Ηράκλειο 115
Κοζάνη 143
Λάρισα 120
Χανιά 121
Μαγνησία 101
Κέρκυρα 100
Ηράκλειο 126

Αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα της Όμικρον  στην Ελλάδα

Τα 33 φτάνουν τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, εκ των οποίων τα 18 εντοπίζονται στην Κρήτη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πριν από λίγο. 

Πράλληλα, εξετάζονται 98 ύποπτα κρούσματα που όπως φαίνεται από τα PCR τεστ κατά πάσα πιθανότατα πρόκειται για την Όμικρον. 

Μέχρι στιγμής, μόνο 2 άτομα με τη νέα μετάλλαξη έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαούτης, η Όμικρον παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τη Δέλτα. Ενδεικτικά, το 73% των κρουσμάτων που καταγράφονται στις ΗΠΑ αφορούν στην Όμικορν. Ωστόσο, η πιθανότητα νοσηρότητας και νοσηλείας φαίνεται προς το παρόν ότι είναι χαμηλότερη από της Δέλτα. 

Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η  γονιδιωματική ανάλυση σε 1.304 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 15 Νοεμβρίου 2021  έως 13 Δεκεμβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 1.304 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.276 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος  (Variants Of Concern – VOC).

Δέλτα
Εκ των 1.276 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.267 αφορούν στο στέλεχος Delta, και 9 αφορούν στο Omicron (Πίνακας 3).  Δώδεκα (12) εκ των 1.267 στελεχών Delta αφορούν στο στέλεχος AY.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε έντεκα εγχώρια κρούσματα στις  Περιφερειακές Ενότητες της Αργολίδας (5), του Λασιθίου (4), της Θεσσαλονίκης (1), του Πειραιώς (1) και σε ένα (1) εισαγόμενο κρούσμα.

Όμικρον

Τα  εννέα (9) στελέχη Omicron εντοπίστηκαν σε πέντε εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Βορείου Τομέα Αθηνών (1), του  Κεντρικού Τομέα Αθηνών (1), της Λακωνίας (2) και του Νοτίου Τομέα Αθηνών (1), και σε τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα.


σχετικα αρθρα