30 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση12:03

Κορωνοϊός- Πρόβλεψη ΣΟΚ: Αν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, θα φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο – Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και εστίαση

Διχασμένη εμφανίστηκε η επιτροπή των ειδικών στη συνεδρίαση της Τρίτης για το άνοιγμα των σχολείων. Απόφαση δεν πάρθηκε, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα όλων είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Την ίδια στιγμή λιανεμπόριο και εστίαση θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα για να ανεβάσουν κανονικά ρολά. 

Δημοσίευση 12:03’
eb9t9q1609329654657

Διχασμένη εμφανίστηκε η επιτροπή των ειδικών στη συνεδρίαση της Τρίτης για το άνοιγμα των σχολείων. Απόφαση δεν πάρθηκε, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα όλων είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Την ίδια στιγμή λιανεμπόριο και εστίαση θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα για να ανεβάσουν κανονικά ρολά. 

Το μεγάλο θέμα συζήτησης της κυβέρνησης και των ειδικών μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου είναι πότε η κοινωνία θα επιστρέψει στην κανονικότητα και συγκεκριμένα πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το λιανεμπόριο και η εστίαση. 

Η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το μεσημέρι της Τρίτης, με θέμα συζήτησης την επανέναρξη των σχολείων ήταν άκαρπη, καθώς οι απόψεις των ειδικών διίστανται σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι εκπαιδευτικές μονάδες, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία, με τα νέα χθεσινά δεδομένα και την αύξηση των κρουσμάτων, τρομάζουν.

Η απόφαση που λήφθηκε ήταν να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη πριν από τα Θεοφάνεια, την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς τα πήγε η χώρα κατά τη διάρκεια των εορτών και από εκεί και πέρα θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο την ώρα που γίνονται οι διαβουλεύσεις ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβη σε μια σοκαριστική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία αν ανοίξουν μόνο τα σχολεία πχ στις 8 Ιανουαρίου σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση στα κρούσματα που θα μπορούσε να φτάσει περίπου στα 2.000 στα μέσα Μαρτίου.

Τα σενάρια και οι ημερομηνίες

Στο τραπέζι η πρόταση, να ανοίξουν τα σχολεία είτε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είτε τη Δευτέρα 11 του μήνα, ενώ υπάρχει και η άλλη άποψη, που προέρχεται από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, οτι η επιστροφή των μαθητών θα ήταν καλύτερο να γίνει μετά τις 20 Ιανουαρίου. 

«Το 8 ή 11 Ιανουαρίου το ίδιο κάνει. Έχουμε κάνει προσωμοιώσεις, τις έχουμε δείξει και στην Επιτροπή και στον κ. Τσιόδρα. Θεωρώ πώς είναι πρόωρο» είπε και συνέχισε: «Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα το επόμενο διάστημα, γιατί ο κόσμος κυκλοφορούσε και πριν τα Χριστούγεννα και μέσα στις γιορτές. Περιμένουμε να δούμε τι έχει γίνει ενδιάμεσα». 

«Το να ανοίξουμε μόνο τα σχολεία πχ στις 8 Ιανουαρίου σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση στα κρούσματα που θα μπορούσε να φτάσει περίπου στα 2.000 στα μέσα Μαρτίου. Αν ανοίξουν στις 20 του μήνα θα είχαμε 1.500 κρούσματα στα μέσα Μαρτίου, χωρίς να λάβουμε υπόψιν τις συρροές από τις γιορτές. Προτείνω να ανοίξουν τα σχολεία από τις 20 Ιανουαρίου και μετά», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Δηλαδή, να προηγηθούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Μάλιστα, στην επιτροπή την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων.

«Διχασμένοι» οι ειδικοί

Στο θέμα που υπήρξε μεγαλύτερη συζήτηση είναι αν θα ανοίξουν οι τάξεις πρώτα για τους μικρούς μαθητές και ύστερα για τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και των νηπιαγωγείων στις 8 Ιανουαρίου, θέση που φέρεται να διατύπωσε η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες μεμονομένες απόψεις που μίλησαν για συνολικό άνοιγμα.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαοφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ.

Σύψας: «Δεν θέλουμε να τα ανοίξουμε και σε μια βδομάδα να ξανακλείσουμε»

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, σημείωσε ότι «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή».

«Η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια. Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε, μιλώντας στο MEGA.

Τσακρής: «Πιθανόν να ανοίξουν όλα μαζί»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής είπε πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών» και αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Στα μέλη της Επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα Δημοτικά διότι ξέρουμε ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας» είπε. «Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε στην ΕΡΤ.

Καπραβέλος: «Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία»

Ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου επεσήμανε ότι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει αυξημένο και ως εκ τούτου το άνοιγμα των σχολείων είναι απαγορευτικό.

«Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο και υπάρχει ακόμα υψηλό ιικό φορτίο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη», τόνισε στον ΣΚΑΪ και πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη τον ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό.

«Στο Παπανικολάου όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Έρχονται περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα. Η παραμικρή πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη», επεσήμανε. 

Καλό Φεβρουάριο για λιανεμπόριο και εστίαση

To click away ήταν μια προσπάθεια για ενίσχυση του λιανεμπορίου μέσα στις γιορτές, ενώ για τη συνέχεια δεν αποκλείεται να δούμε το click in shop. Το πιθανότερο είναι πάντως το λιανεμπόριο να ανοίξει σε κανονικούς ρυθμούς μετά τα μέσα Φεβρουαρίου. 

«Έχουμε μελετήσει με το άνοιγμα των σχολείων στο τέλος Ιανουαρίου και το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αργότερα, γύρω στις 15 Φεβρουαρίου. Αυτά θα μπορούσαν να τραβήξουν πιο πίσω την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά πάλι δεν μπορούν να την κρατήσουν. Το ζητούμενο για εμένα δεν έχει μόνο με τα ανοίγματα και τα κλεισίματα, αλλά και με τεχνικά μέτρα, ώστε να έχουμε ένα συνολικό πακέτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης στον Alpha 98,9. 

Στο ίδιο χρονιοδιάγραμμα βρίσκεται και η επανεκκίνηση της εστίασης, με τον ίδιο να προτείνει το άνοιγμξα στα μέσα Φεβρουαρίου «και αυτό σε σχέση με το πώς θα γίνει. Αν απολυμαίνεται ο αέρας των εσωτερικών χώρων, για παράδειγμα».


σχετικα αρθρα