13 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:02

Κύκλωμα χρυσού: Το σκεπτικό της αποφυλάκισης του Ριχάρδου

Σοβαρές ενδείξεις ενοχής για κακουργηματικές πράξεις των οκτώ, πλην όμως δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης της προσωρινής τους κράτησης

Δημοσίευση 17:02’

Σοβαρές ενδείξεις ενοχής για κακουργηματικές πράξεις των οκτώ, πλην όμως δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης της προσωρινής τους κράτησης

Για «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» των κατηγορουμένων στην υπόθεση με το αποκαλούμενο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, κάνει λόγο το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας στο βούλευμα που εξέδωσε και βάση του οποίου ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς και ακόμη επτά συγκατηγορούμενοί του αποφυλακίζονται.

Ειδικότερα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου στο υπ. αριθμ. 5706/2018 βούλευμα που εξέδωσαν επισημαίνουν πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τις κακουργηματικές πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους της υπόθεσης, πλην όμως δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης της προσωρινής τους κράτησης, καθώς οι εμπλεκόμενοι διαθέτουν μόνιμη κατοικία εντός της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως οι δικαστές επέβαλαν στον ενεχυροδανειστή και τον φερόμενο ως υπαρχηγό του κυκλώματος εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Στους υπόλοιπους έξι εμπλεκομένους οι δικαστές επέβαλλαν περιοριστικούς όρους όχι όμως και καταβολή εγγύησης.

Μάλιστα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με το βούλευμά τους «αποδομούν» την ισχύ των τελωνειακών εγγράφων που στάλθηκαν στην ανακρίτρια και άλλαξε άποψη για το θέμα της προφυλάκισης των εμπλεκομένων. Όπως σημειώνουν οι δικαστές, η κρίση περί της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος των εμπλεκομένων δεν αναιρείται από κανένα αποδεικτικό μέσο, ούτε από τα έγγραφα της ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων κ.λπ. Και διότι, σύμφωνα με το βούλευμα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στα έγγραφά της «δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα, που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα». Επομένως, υπογραμμίζει το βούλευμα, «οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής των εμπλεκομένων δεν κλονίζονται από το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ούτε από άλλο αποδεικτικό μέσο».

Διαβάστε περισσότερα στο law&order.gr


σχετικα αρθρα