1 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:27

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Ρόλος – κλειδί αποδίδεται στον Κινέζο που προφυλακίστηκε

Μαραθώνιες οι απολογίες

Δημοσίευση 17:27’

Μαραθώνιες οι απολογίες

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε και ο 39χρονος Κινέζος μετά την πολύωρη απολογία του, για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων για συμμετοχή

Συγκεκριμένα, προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 39χρονος που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θεωρείται κομβικός ο ρόλος του, καθώς ερχόταν σε επικοινωνία με Κινέζους χονδρεμπόρους ρούχων στην Τουρκία και αγόραζε ρούχα που πληρώνονταν με το βρώμικο χρήμα από την εξαγωγή χρυσού και στη συνέχεια, έδινε σε ευρώ τα αντίστοιχα χρήματα στο κύκλωμα. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

Είναι το πέμπτο άτομο που κρίνεται προφυλακιστέο, ενώ οι απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζονται. Δέκα αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και δύο χωρίς όρους.  Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους είναι και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΥΠ. Σύμφωνα με το συνήγορό του, Γιάννη Ψιλογιαννη, “αποδείχτηκε ότι δεν έχει συμμετοχή στη συλλογική δράση”.

«Δούλευα σε ένα κατάστημά του εδω και δύο χρόνια. Η δουλειά μου ήταν να περνάω τα στοιχεία των πελατών. Δεν είχα αντιληφθεί κάτι. Εργαζόμουν για 600 ευρώ και βρέθηκα κρατούμενη. Είμαι σοκαρισμένη» δήλωσε μια 24χρονη, που επίσης αφέθηκε ελεύθερη, μετά την απολογία της, χωρίς όρους.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον «συναρχηγό» ζητά από την ανακρίτρια διαφθοράς ο Ριχάρδος, ο οποίος πρόκειται να απολογηθεί αύριο. Ειδικότερα, κάνει λόγο για παραπλάνηση των αρμόδιων αρχών σε αίτημα που κατέθεσε.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Δικαστηρίων που υπόθεση λαθρεμπορίας έρχεται στις δικαστικές αρχές από την αστυνομία, διότι πάντοτε οι υποθέσεις λαθρεμπορίας ερευνώνται και διαβιβάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τελωνειακές αρχές που γνωρίζουν τον Τελωνειακό Κώδικα. Πρώτη φορά κρατήθηκε απέξω το Υπουργείο Οικονομικών σε μια υπόθεση οικονομικής φύσεως που απαιτεί ειδικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων, δεδομένου ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν μπορεί να περιγραφεί με υποψίες ούτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που συνήθως διαχειρίζεται η αστυνομία, όπως ναρκωτικά και εκβιάσεις που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές φυσικών προσώπων», σημειώνει στο αίτημα του.

Τονίζει ακόμα πως «Η αστυνομική, λοιπόν, αρχή παραπλάνησε τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής διώξεως και θέλει να παραπλανήσει κι Εσάς, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο κυρίας ανακρίσεως ή/και ποινικής δίκης και δεν μπορείτε Εσείς να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Νόμο που επιβάλλουν την σωστή εφαρμογή και ερμηνεία αυτού».

Διαβάστε επίσης:
►Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον «συναρχηγό» ζητά από την ανακρίτρια ο Ριχάρδος
►Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Προφυλακίστηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι


σχετικα αρθρα