current views are: 7

10 Απριλίου 2018
Δημοσίευση17:16

Λεπτό προς λεπτό το επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη νήσο Ρω

Οι κανόνες εμπλοκής και η αντίδραση της φρουράς

Δημοσίευση 17:16’
turkish365

Οι κανόνες εμπλοκής και η αντίδραση της φρουράς

Το χρονικό του επεισοδίου με το επεισόδιο στη νήσο Ρω με το τουρκικό ελικόπτερο παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, την ώρα που η Άγκυρα, παρότι διέψευσε το εν λόγω περιστατικό, συνέχισε τις προκλήσεις.

Ο χρόνος αντίδρασης

Η νησίδα Ρω είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κομμάτια του ελληνικού αρχιπελάγους, καθώς απέχει μόλις 5,7 χλμ από τις τουρκικές ακτές. Έτσι η φρουρά έχει πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή της για να αξιολογήσει την απειλή, με δεδομένο πως το ελικόπτερο χρειάζεται μόλις 1,5 λεπτό ώστε να διασχίσει την απόσταση από τα τουρκικά παράλια. Σε αυτό το χρόνο ο τοπικός διοικητής πρέπει να αξιολογήσει την απειλή και να αποφασίσει για το ποια θα είναι η αντίδραση. Με δεδομένο πως δεν υπάρχουν μέσα νυχτερινής όρασης στα ελληνικά φυλάκια, οι στρατιώτες κινητοποιήθηκαν από τον ήχο του ελικοπτέρου και αντιλήφθηκαν την απειλή, και ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι παράνομο με βάση τους κανόνες ναυσιπλοΐας να πετά χαμηλά ένα ελικόπτερο με σβηστά τα φώτα.

Ποιος έλαβε την απόφαση για τα τροχιοδεικτικά πυρά

Πάντως, είναι άγνωστο εάν ενημερώθηκε το Πεντάγωνο σε πραγματικό χρόνο για το περιστατικό ώστε να εκδοθεί διαταγή αντίδρασης. Στην αρχή υπήρχε η πληροφορία ότι ο διοικητής του φυλακίου είχε μιλήσει με το αρχηγείο ώστε να λάβει εντολές το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα και πηγές του υπουργείου Άμυνας επεσήμαναν πως η αντίδραση ήταν σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες εμπλοκής.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο διοικητής της φρουράς έδρασε μόνος του, εφαρμόζοντας τους προκαθορισμένους κανόνες εμπλοκής. Δηλαδή τους κανόνες που αποφασίζονται έπειτα από την προσομοίωση διάφορων σεναρίων. Έτσι, δόθηκε η διαταγή για τη ρίψη τροχιοδεικτικών πυρών, σε άλλη κατεύθυνση από εκεί που πετούσε το ελικόπτερο.

Τελικά, το ελικόπτερο που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν της τουρκικής ακτοφυλακής, αποχώρησε από την περιοχή. Παράλληλα με την απάντηση της ελληνικής φρουράς, υπήρξε και ταχεία ενημέρωση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για το περιστατικό, που χαρακτηρίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου ως πολύ σοβαρό, ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός.

Τι ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε το περιστατικό, επιχειρώντας όμως να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, επομένως δεν «αξιολογείται ως μείζον το συμβάν».

«Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν «η τουρκική προκλητικότητα εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με σβηστά φώτα και δεν υπήρξε παράβαση». «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε», προσθέτουν.

Από την πλευρά της ωστόσο η Άγκυρα διέψευσε την ύπαρξη περιστατικού στη νησίδα.

Νέες παραβιάσεις

Την ίδια στιγμή σημειώθηκαν και σήμερα, νέες παραβιάσει του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, δυο F-16 πετώντας σε σχηματισμό και 2 μεμονωμένα αεροσκάφη, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο, πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ανταλλαγή «πυρών»  Καμμένου – Μπαχτσελί

Πάντως, παρά τη διάψευση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Twitter. Ειδικότερα, ο Πάνος Καμμένος, έκανε retweet μια ανάρτηση στην οποία απεικονίζεται η θρυλική κυρά της Ρω, συνοδευόμενη με την ακόλουθη φράση: «Για την Ελλάδα το έκανα. Νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι μέσα στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις τουρκικές ακτές».

Είχε προηγηθεί σφοδρή και προκλητική επίθεση από τον πρόεδρο του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσέλι, ο οποίοι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι θα στείλει 7.000 στρατιωτικό προσωπικό στο Αιγαίο και τον Έβρο είπε:

«Ξέχασε τις ημέρες που τους καταδιώκαμε (σ.σ. τους Έλληνες) και τους ρίξαμε στη θάλασσα. Αν θέλουν να επαναλάβουμε την ιστορία, για εμάς είναι παιχνιδάκικι αυτή τη φορά δεν θα γλιτώσουν με το να διαφύγουν στη Αθήνα». 

«Φαίνεται πως ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έχει επηρεαστεί από τη μυθολογία. Ζηλεύει τον Δία, μιμείται τον Απόλλωνα, προσπαθεί να γίνει Ποσειδώνας. Αν κοιμάται, ας ξυπνήσει, αν έχει κρίση υστερίας, ας μπει σε κλινική», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα