16 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:05

Λογοθέτης για φωτιές σε ΚΥΤ στον Alpha 98,9: Υπάρχει παραπληροφόρηση από συγκεκριμένους φορείς

Για τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια και τα άτομα που συνελήφθησαν, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε πως «κάποιοι έχουν σκοπιμότητα, κάποιοι αφέλεια και κάποιοι ανήλικοι μπορεί να το δουν ως ένα ευχάριστο απόγευμα».

Δημοσίευση 10:05’
ggrce1600250903569 scaled

Για τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια και τα άτομα που συνελήφθησαν, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε πως «κάποιοι έχουν σκοπιμότητα, κάποιοι αφέλεια και κάποιοι ανήλικοι μπορεί να το δουν ως ένα ευχάριστο απόγευμα».

Για τις φωτιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες τόσο στο ΚΥΤ της Μόριας, που καταστράφηκε ολοσχερώς, όσο και σε αυτό της Σάμου μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, εκτιμώντας ότι «δεν είναι τόσο αθώο αυτό που συμβαίνει. Θεωρώ ότι υπάρχει μια παραπληροφόρηση που γίνεται επισταμένα από συγκεκριμένους φορείς που οδηγούν τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις δομές να έχουν λάθος εικόνα για το τι συμβαίνει».

Μιλώντας στον «Alpha 98,9» και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι «υπάρχει η λάθος πληροφόρηση ότι αν κάψουν τα κέντρα θα πάνε στην Ευρώπη. Οι σκοπιμότητες όλων είναι κοινές. Γίνεται μέσα από πολλαπλά μέσα και διαύλους. Ελπίζω οι αρμόδιες αρχές να το διερευνήσουν» και επισήμανε πως «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται».

Σχετικά με τη διαδικασία απονομής ασύλου, ο ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο ανέφερε ότι διαρκούσε πολύ, αλλά «βασική μας προτεραιότητα ήταν να επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου και το κάναμε».

Αναφερόμενος στο ΚΥΤ της Μόριας, δήλωσε ότι «κανείς δεν έιπε ότι ήταν καλές οι συνθήκες. Η Μόρια ήταν κάτι απαράδεκτο. Οι προσπάθειές μαςήταν πάνω στο κομμάτι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είχαμε δει άμεσα αποτελέσματα και στη μετακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Συγκεκριμένα για τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια και τα άτομα που συνελήφθησαν, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε πως «κάποιοι έχουν σκοπιμότητα, κάποιοι αφέλεια και κάποιοι ανήλικοι μπορεί να το δουν ως ένα ευχάριστο απόγευμα. Τώρα έχουν μείνει ελάχιστοι μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, το πολύ 500 των οποίων τα καταλύματα δεν κάηκαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο προσωρινό κέντρο ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ έχουν στηθεί 8-9.000 καταλύματα και έως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των σκηνών για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν και οι 12.000. Μέχρι στιγμής έχουν μπει στη νέα δομή περίπου 1.300 άτομα». Όπως ανέφερε, «τους λένε ότι είναι φυλακή, ότι τους παίρνουμε τα κινητά, ότι δεν υπάρχει φαγητό ή ρεύμα. Τίποτα από αυτά φυσικά δεν ισχύει, η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια… Θα τους πείσουμε να μπουν. Όλα αυτά γίνονται με τους περιορισμούς της επιδημίας Covid. Πριν μπουν κάνουν τεστ, ήδη έχουν βρεθεί οικογένειες με θετικό μέλος, που απομονώνονται σε ειδικό χώρο».

«Το μεταναστευτικό είναι σύνθετο και δεν υπάρχουν μονοδιάστατες απαντήσεις» υπογράμμισε ο κ. Λογοθέτης.


σχετικα αρθρα