11 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:21

Παρέμβαση Αλ. Φλαμπουράρη για το μπλόκο στους οικίσκους για τη Μόρια

Τι είπε τηλεφωνικά στον δήμαρχο ο υπουργός Επικρατείας.

Δημοσίευση 12:21’
mor2 1

Τι είπε τηλεφωνικά στον δήμαρχο ο υπουργός Επικρατείας.

Νέα, θετική κατά τα φαινόμενα, εξέλιξη στην υπόθεση του ”μπλόκου΄΄ της δημοτικής αρχής Μυτιλινής σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε στο λιμάνι της πόλης 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Αλεκος Φλαμπουράρης επικοινώνησε τεηλεφωνικά με τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι οι οικίσκοι είναι για την αντικατάσταση των σκηνών και όχι για νέα δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέκος Φλαμπουράρης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Γαληνό, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση και εξήγησε τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων οι οποίοι προορίζονται -όπως τόνισε- μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές, ενώ όπως τονίστηκε οι οικίσκοι δεν αποτελούν νέα δομή.

Ο κ. Γαληνός σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Φλαμπουράρη, η οποία και απεστάλη.

Στην συγκεκριμένη εεπιστολή η οποία υπογράφεται από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας σημειώνεται ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Στην επιστολή εκ μέρους του κ. Φλαμπουράρη αναφέρεται ακόμα:

«Αυτή η προσπάθεια θα βοηθηθεί αν διευκολύνετε να αντικατασταθούν οι σκηνές από τα σπιτάκια που έχουν φτάσει στο νησί σας. Αυτά είναι μόνο για τη Μόρια και πουθενά αλλού».

Και η επιστολή του κ. Φλαμπουράρη καταλήγει: «Αυτή η τακτοποίηση δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του hot spot και ως προς τις συνθήκες διαμονής, φύλαξης και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής».

Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Λέσβου η επιστολή από τον υπουργό Επικρατείας θα συζητηθεί στις 5 το απόγευμα, οπότε και έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το Συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη σήμερα το πρωί των 50 οικίσκων.

Το περιστατικό 

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν η δημοτική αρχή Μυτιλήνης  μπλόκαρε από φορτηγό πλοίο που μετέφερε στο εμπορικό λιμάνι της πόλης την μεταφορά 50 οικίσκων για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή και τον λιμενάρχη, στους οποίους όμως ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου και των φορέων τους».

«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λέσβος από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησί-φυλακή» τόνισε προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Γαληνός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαληνός σημείωσε ότι «τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν ούτε διαπραγματευόμαστε για αυτά. Τα καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες στον κ. Μουζάλα, τα καταθέσαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι: Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων, η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου».

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο δήμαρχος, «παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο λεσβιακός λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης. Αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών. Οι αριθμοί των όσων αποχωρούν δεν αποδεικνύουν διάθεση αποσυμφόρησης της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο».

Ας σημειωθεί ότι στις 5.00 το απόγευμα, συνεδριάζει το συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη των 50 οικίσκων.

Το σημερινό περιστατικό, πάντως, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου σε όσα συμβαίνουν στο νησί σε σχέση με τους μετανάστες και τις νέες δομές, με τον δήμαρχο και την τοπική κοινωνία να αντιστέκονται σθεναρά στη δημιουργία νέων δομών. 

(φωτογραφία: Lesvospost.gr)


σχετικα αρθρα