10 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση09:50

Όταν το νοσοκομείο Ρίου εξοικονόμησε 3,5 εκατ. ευρώ!

Το ξέρατε ότι το 2013 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο έβγαλε κέρδος 3,5 εκατ. ευρώ; Απίστευτο και όμως αληθινό!

Δημοσίευση 09:50’
nosokomeio

Το ξέρατε ότι το 2013 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο έβγαλε κέρδος 3,5 εκατ. ευρώ; Απίστευτο και όμως αληθινό!

Το ξέρατε ότι το 2013 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο έβγαλε κέρδος 3,5 εκατ. ευρώ; Απίστευτο και όμως αληθινό!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Athens Voice» η Υγεία είναι από τους τομείς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Όμως το σχέδιο που εφάρμοσε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό κορβανά αλλά αποκλειστικά με ξένη χρηματοδότηση και κυρίως με την απόλυτη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αποδεικνύει πως η Υγεία μπορεί να εξυγιανθεί και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Αρκεί να γίνουν μερικές μικρές και αυτονόητες αλλαγές στον τρόπο λειτουργείας που θα συμπυκνώσουν το χρόνο έγκρισης προμηθειών που θα ελαφρύνουν το νοσηλευτικό προσωπικό από γραφειοκρατική δουλειά κ.α.

«Ψυχή» του προγράμματος ο τότε διοικητής του νοσοκομείο Απόστολος Λέτσιος Ο κ. Λέτσιος ανέλαβε μέσω opengov καθήκοντα αναπληρωτή διοικητή τον Απρίλιο του 2010 και τον Ιούνιο του ίδιου έτους  έγινε διοικητής του νοσοκομείου. Στις αρχές του 2011 έβαλε σε λειτουργία το πρωτοποριακό σχέδιο διοίκησης σε δύο πολυδάπανες κλινικές(το Αιμοδυναμικό Τμήμα και την Επεμβατική Ακτινολογία) από τις 60 περίπου του νοσοκομείου.

«Εκτελεστής» του σχεδίου ήταν η βρετανική εταιρεία Unipart Expert Practices,μια εταιρεία που στην ουσία μεταφέρει την τεχνογνωσία της διοίκησης, μαθαίνοντας την στο προσωπικό των οργανισμών αυτών. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λέτσιο το πρότζεκτ εξαρχής είχε ένα τεράστιο αρνητικό Επρόκειτο για μια ξένη εταιρεία ,με Βρετανούς που δεν μιλούσαν γρι ελληνικά , την ώρα που υπήρχαν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που δεν καταλάβαιναν αγγλικά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μιλάμε για τα έτη 2010 και 2011.

Η Ελλάδα είχε ήδη υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και για την Υγεία δεν υπήρχε ευρώ. Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση στο νοσοκομείο, «απευθυνθήκαμε σε όσους θα ήταν ωφελημένοι από  αυτό το πρότζεκτ εκτός του Ελληνικού Δημοσίου , δηλαδή στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους προμηθευτές» επισημαίνει ο κ. Λέτσιος 

Οι εταιρείες AbbVie, Boston Scientific, Genesis Plasma, Gilead GSK και Novartis, ανταποκρίθηκαν και χρηματοδότησαν το προϋπολογισμού 250 χιλιάδων ευρώ σχέδιο, το οποίο κόστισε τελικά 180.000. «Βρήκαμε πολύ θερμή ανταπόκριση, γεγονός που δεν το περιμέναμε» λέει ο κ. Λέτσιος  «Εμείς θέλαμε να εξετάσουμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση του νοσοκομείου. Θεωρούμε ότι στην Υγεία υπάρχει πεδίο κακοδιαχείρισης, σπατάλης και αδιαφάνειας. Δημιουργήθηκε ένα consortioum φαρμακευτικών με ηγέτη την AbbVie» αναφέρει από την πλευρά του στέλεχος της AbbVie για τους λόγους που αποφάσισε να είναι ένας εκ των χρηματοδοτών. Επόμενη πρόκληση ήταν να πειστούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

«Αυτό ίσως ήταν ένα μέρος του πρότζεκτ που μας πήρε τον περισσότερο χρόνο. Έπρεπε να βρούμε μία φόρμουλα για το πώς θα συνυπάρχουν και θα συνλειτουργούν μέσα στον ίδιο χώρο Άγγλοι και Έλληνες, ειδικά όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα ευαίσθητο χώρο, όπως ο νοσοκομειακός. Έπρεπε να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα έθιγε τους ασθενείς» εξηγεί ο κ. Λέτσιος

Το «πείραμα» πέτυχε και έτσι χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ το ελληνικό δημόσιο κατάφερε το νοσοκομείο να εξοικονομήσει 3,5 εκ. ευρώ. Για την ιστορία τα 3,5 εκ. ευρώ που τελικά εξοικονομήθηκαν το 2012 έμειναν στον κουμπαρά του νοσοκομείου κι επανεπενδύθηκαν στις ανάγκες του ιδρύματος.
Μετά το πρόγραμμα αυτό δεν συνεχίστηκε αφού η καινούργια «ηγεσία» του νοσοκομείου δεν το προχώρησε Βλέπετε στην Ελλάδα τα «θαύματα» έχουν μικρή διάρκεια 

Σύμφωνα με τις μελέτες της Βρετανικής εταιρείας εάν το πρότζεκτ συνεχιζόταν για τρία χρόνια το νοσοκομείο θα είχε όφελος 24 εκατ. ευρώ. Ενώ εάν γινόταν μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, το συνολικό όφελος για την Υγεία και κατά συνέπεια για τον ελληνικό προϋπολογισμό θα άγγιζε, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς , τα 1,1 δισ. ευρώ! Τα μισά περίπου από αυτά που παίρνει το κράτος από τους πολίτες που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ! 


σχετικα αρθρα