current views are: 11

28 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:14

Ημερολόγιο: Δώδεκα συγκλονιστικές φωτογραφίες για τη λιτότητα στην Ελλάδα (Βίντεο και φωτό)

Οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα της κρίσης «αποτυπώνονται» μέσω ενός φωτογραφικού άλμπουμ ονόματι  Protestonaut 2017.

Δημοσίευση 14:14’

Οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα της κρίσης «αποτυπώνονται» μέσω ενός φωτογραφικού άλμπουμ ονόματι  Protestonaut 2017.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα της κρίσης «αποτυπώνονται» μέσω ενός φωτογραφικού άλμπουμ ονόματι  Protestonaut 2017.

Το εν λόγω φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό εγχείρημα, που επιδιώκει, με χρήση φωτογραφιών και σύντομων κειμένων, να στρέψει το ενδιαφέρον σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις, να συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση και τα κείμενά του συντάχθηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα με στοιχεία από εξειδικευμένες μελέτες, στα γερμανικά, αγγλικά αλλά και στα ελληνικά.

Οι δημιουργοί του  Protestonaut , φωτογράφος,  Σοφία Χάουκ  και ο διπλωματούχος πολιτικών επιστημών Αλεξάντερ Χάουκ βάφτισαν Protestonaut (από το λατινικό Protestari- μαρτυρώ δημόσια και το ελληνικό nautes – ναύτης).

Οι φωτογραφήσεις έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στο Γύθειο και την Ειδομένη. Για περίπου μισό χρόνο εργάστηκαν οι δημιουργοί για το 18σέλιδο ημερολόγιο σε DIN-A3-Format, που μπορεί κανείς να το προμηθευθεί στην τιμή των 18 ευρώ (ISBN 978-3981672596). Την επόμενη χρονιά οι φωτογραφίες θα παρουσιασθούν σε εκθέσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα.

Όσο για την ιδέα που κρύβεται στο ημερολόγιο, η Σοφία Χάουκ την εξηγεί ως εξής: «οι αστροναύτες στο διάστημα έχουν μια ιδιαίτερη προοπτική προς τη γη και υπερίπτανται των προβλημάτων του μπλε πλανήτη. Στη στολή τους θα μπορούσε να κρύβεται ο καθένας από εμάς», η πωλήτρια, ο φοιτητής, η διευθύντρια, ο ειδικός στην πληροφορική, η δασκάλα.

Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική και τραπεζική κρίση. Με την ελπίδα, να επιλύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό και τραπεζικό σύστημα, πολλά κράτη ακολούθησαν μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από διαφορετικά ονόματα: ωραιοποιημένα αναφέρεται σαν πολιτική «εξοικονόμησης/ μεταρρυθμίσεων» ουδέτερα ως πολιτική «περικοπών» ή πολιτική «λιτότητας» και από πολλούς, οι οποίοι υφίστανται τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, ως πολιτική «εξαθλίωσης». Κράτη με πολιτική λιτότητας μειώνουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες, αυξάνουν του φόρους και τις εισφορές και εκποιούν τη δημόσια περιουσία, ως επί το πλείστον σε ιδιώτες επενδυτές.

Εθνικισμός (Ιανουάριος)

Κλείσιμο καταστημάτων (Φεβρουάριος)

Αλληλεγγύη (Μάρτιος)

Καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσες πολλές εμπειρίες με την πολιτική λιτότητας όπως η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, το Protestonaut επισκέφθηκε τη χώρα με την πρόθεση να γνωρίσει και να καταγράψει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια των στερήσεων διαφαίνεται ότι η πολιτική λιτότητας δεν έσωσε την Ελλάδα. Και προ πολλού η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτό επειδή η πολιτική λιτότητας δρα ως επιταχυντής στις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών τριβές.

Στο διερευνητικό ταξίδι τους, η φωτογράφος Σοφία Χάουκ και ο διπλωματούχος πολιτικών επιστημών Αλεξάντερ Χάουκ, συζήτησαν με πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, υπάλληλοι, γιατροί, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και πολιτικοί. Επί τόπου η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την Projektmanagerin Lea Aimee και τον δημοσιογράφο Οδυσσέα Αθανασιάδη.

«Η πολιτική λιτότητας και οι επακολουθήσασες πολυετείς στερήσεις δεν έσωσαν την Ελλάδα. Και δεν πρόκειται μακράν μόνο για την Ελλάδα. Το θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτό επειδή η πολιτική λιτότητας δρα ως επιταχυντής στις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών τριβές και αποτελεί μία από τις αιτίες της ανόδου των λαϊκιστών και εξτρεμιστών σε ολόκληρη της Ευρώπη», αναφέρει η φωτογράφος του ημερολογίου Σοφία Χάουκ από το Αμβούργο, η οποία έχει μεν studio στο Βερολίνο, αλλά εργάζεται διεθνώς για γνωστές επιχειρήσεις και πρακτορεία, ενώ πολλοί διάσημοι στάθηκαν μπροστά στο φακό της.

Οικοδομικά ερείπια (Απρίλιος)

Βιομηχανική παραγωγή (Μάιος)

Υγειονομική περίθαλψη(Ιούνιος)

 Τουρισμός (Ιούλιος)

Το ημερολόγιο είναι ένας τυπωμένος καταλύτης, που επιδιώκει να προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ φίλων, γνωστών και συναδέλφων. «Η προσπάθεια ανάδειξης σοβαρών θεμάτων με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα ημερολόγιο τοίχου, το οποίο οι άνθρωποι θα βάλλουν στο τοίχο τους, ήταν μία πρόκληση», τονίζει η Σοφία Χάουκ.

Τα θέματα στο νέο ημερολόγιο είναι: Εθνικισμός (Ιανουάριος), Κλείσιμο καταστημάτων (Φεβρουάριος), Αλληλεγγύη (Μάρτιος), Οικοδομικά ερείπια (Απρίλιος), Βιομηχανική παραγωγή (Μάιος), Υγειονομική περίθαλψη(Ιούνιος), Τουρισμός (Ιούλιος), Ερήμωση της υπαίθρου (Αύγουστος), Σχολεία και παιδικοί σταθμοί (Σεπτέμβριος), Αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις (Οκτώβριος), Ποσοστά αυτοκτονιών (Νοέμβριος) και Αυτοοργάνωση (Δεκέμβριος).

Ερήμωση της υπαίθρου (Αύγουστος)

 Σχολεία και παιδικοί σταθμοί (Σεπτέμβριος)
 

Αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις (Οκτώβριος)

Ποσοστά αυτοκτονιών (Νοέμβριος) 

Αυτοοργάνωση (Δεκέμβριος)