5 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση05:06

Πτώση οροφής σε σχολείο: «Κομμάτια έπεφταν στα θρανία», σοκάρουν οι μαρτυρίες – Τι έσωσε τους μαθητές

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάρρευση οροφής σε σχολείο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η δασκάλα-ηρωίδα και οι εικόνες ντροπής.

Δημοσίευση 05:06’

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάρρευση οροφής σε σχολείο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η δασκάλα-ηρωίδα και οι εικόνες ντροπής.

Οι εικόνες από την αίθουσα του 4ου Δημοτικού σχολείου στη Πυλαία της Θεσσαλονίκης προκαλούν οργή στους γονείς των μαθητών και εύλογα ερωτήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Μέσα στην τάξη, έκαναν κανονικά μάθημα μέχρι το πρωί, 20 παιδιά της 6ης Δημοτικού. Μικροί μαθητές σώθηκαν από καθαρή τύχη και κυρίως από την παρατηρητικότητα της δασκάλας τους, όταν η οροφή κατέρρευσε ξαφνικά. Για το περιστατικό παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ενώ θα οριστεί και πραγματογνώμονας.

Ένας σωρός από σίδερα και μπάζα έπεσε πάνω στα θρανία και την έδρα της δασκάλας, με καλώδια να κρέμονται και το μεγαλύτερο κομμάτι της αίθουσας κάτω από τα χαλάσματα.

Τα παιδιά βρίσκονται ασφαλή στην είσοδο του σχολείου και βλέπουν αυτές τις εικόνες που φαίνονται από τα εξωτερικά παράθυρα. Τα σημάδια στον τοίχο από την κατάρρευση της ψευδοροφής που υπήρχε και ένα από τα παράθυρα να είναι αδύνατον να κλείσει. Πολύ γρήγορα σπεύδουν στο σχολείο και οι πρώτοι ανήσυχοι γονείς, που προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τις περιγραφές των παιδιών τους.

Οι 20 μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού μπήκαν το πρωί στην επίμαχη αίθουσα, όπου τους ανακοινώθηκε ότι θα πάνε εκδρομή. Η δασκάλα τους, ήταν εκείνη που μπήκε σε σκέψεις όταν είδε μια μεγάλη ρωγμή στο ταβάνι και έδωσε εντολή στα παιδιά να βγουν έξω 5 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη. Πέντε λεπτά που αποδείχθηκαν σωτήρια.

Με το που βγήκαν τα παιδιά και η δασκάλα τους από την αίθουσα, ένας εκκωφαντικός θόρυβος ξεσήκωσε ολόκληρο το σχολείο. Ήταν o ήχος από την πτώση της ψευδοροφής που είχε καταπλακώσει τα πάντα.

Η γυψοσανίδα με τη μόνωση και τον αλουμινένιο σκελετό είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στο συγκεκριμένο τμήμα από ιδιωτικό συνεργείο, που έδωσε στη συνέχεια το πράσινο φως στην διεύθυνση του σχολείου, για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Για τους περισσότερους γονείς και μόνο η σκέψη του τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν τα παιδιά παρέμεναν στην τάξη, ήταν αρκετή το μεσημέρι για να μετατρέψει την έκπληξή τους σε θυμό.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των μικρών μαθητών που βγήκαν την τελευταία στιγμή από την τάξη και των γονέων τους είναι συγκλονιστικές. 

«Λογικό είναι να είμαστε αναστατωμένοι. Είχαμε τα παιδιά μας μέσα. Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε κανένα ατύχημα», τόνισαν οι γονείς των 19 μαθητών, οι οποίοι δήλωσαν ότι η έγκαιρη επέμβαση της δασκάλας που διαπίστωσε ρωγμή και παρότρυνε τα παιδιά να βγουν από την τάξη ήταν αυτή που αποσόβησε τα χειρότερα.

«Η δασκάλα είναι η ηρωίδα της υπόθεσης. Άκουσε μικρούς, αδιόρατους ήχους, είδε ελάχιστες ρωγμές και είπε στα παιδιά καλύτερα να βγούνε έξω μην τυχόν συμβεί τίποτα. Και τα έσωσε», είπε χαρακτηριστικά, ένας γονέας. 

«Ήμασταν μέσα στην τάξη, περιμέναμε να κατέβουμε για να πάμε εκδρομή και βλέπουμε το ταβάνι ραγισμένο από παντού. Βλέπαμε κομμάτια να πέφτουν στα θρανία. Η δασκάλα μάς είπε ότι είναι σοβαρό και πρέπει να να κατεβούμε. Και κάποια στιγμή την ώρα που κατεβαίναμε άρχισε να βουλιάζει το ταβάνι. Ακούσαμε ένα μπαμ πολύ δυνατό. Άλλα παιδιά που ήταν μπεσα στις τάξεις άκουσαν το μπαμ και μετά βγήκαν», περιέγραψε μαθητής. «Φοβηθήκαμε πάρα πολύ», είπαν με ένα στόμα τα παιδιά.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη έδωσε εντολή το μεσημέρι να διερευνηθούν οι ευθύνες του εργολάβου που πραγματοποίησε τις εργασίες μόνωσης στη συγκεκριμένη αίθουσα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Τα έργα αποκατάστασης συνεχίζονται, με τους υπεύθυνους του σχολείου να ψάχνουν αίθουσα για να συνεχίσουν τα παιδιά κανονικά τα μαθήματά τους με ασφάλεια, μαζί με τη δασκάλα που τα έσωσε και αποσόβησε το μεγάλο κίνδυνο.


σχετικα αρθρα