13 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση06:04

Σάλος για το συνέδριο Γονιμότητας: Η ΠτΔ απέσυρε την αιγίδα της -Αντιδράσεις από Λιβάνιο και Γαρμπή

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις θέσεις που παρουσιάζονται σε βίντεο για το συνέδριο.

Δημοσίευση 06:04’
bpantk1620647911689

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις θέσεις που παρουσιάζονται σε βίντεο για το συνέδριο.

Την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» απέσυρε αργά εχθές το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρή Λιβάνιου, που μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Twitter απέσυρε την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) από χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης:  «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας». 

Η Μαρία Συρεγγέλα, επίσης, ανακοίνωσε το βράδυ ότι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποσύρει τη συμμετοχή της.

Το επίμαχο βίντεο για το «λάθος»

Αιτία των αντιδράσεων, είναι το διαφημιστικό σποτ του συνεδρίου το οποίο αναφέρει:

«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα».

Κάτω από το επίμαχο βίντεο, που αναρτήθηκε στο YouTube, δεκάδες χρήστες εκφράζουν την δυσαρέσκειά αλλά και την οργή τους με το περιεχόμενο, που χαρακτηρίζουν «ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό», σημειώνοντας ότι είναι «υποτιμητικό για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν παιδιά είτε όχι».

Αντιδράσεις και από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Άμεση ήταν η αντίδραση της γνωστής τραγουδίστριας, Καίτης Γαρμπή, η οποία έγραψε στο Instagram: «Ντροπή, δεν θα το στήριζα και δεν θα είμαστε εκεί».

Την αποχώρησή του από το συνέδριο ανακοίνωσε και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας.


σχετικα αρθρα