current views are: 12

26 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση13:07

2022: Πολικό… ψύχος από τις συνεχείς αυξήσεις στο ρεύμα – Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Ο… αγώνας δρόμου της τιμής του φυσικού αερίου «δείχνει» νέες αυξήσεις στους λογαρισμούς ηλεκτρικής ενέργειας από τις πρώτες μέρες του 2022.

Δημοσίευση 13:07’

Ο… αγώνας δρόμου της τιμής του φυσικού αερίου «δείχνει» νέες αυξήσεις στους λογαρισμούς ηλεκτρικής ενέργειας από τις πρώτες μέρες του 2022.

Καθόλου καλά δεν είναι τα νεότερα επεισόδια του σίριαλ που ακούει στο όνομα ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, όσο δεν φαίνεται διέξοδος στην κρίση της Ε.Ε. με τη Ρωσία και όσο η Gazprom κρατά… μισάνοιχτες τις στρόφιγγες των αγωγών προς τα κράτη – μέλη, «η φθηνή ενέργεια από το φυσικό αέριο θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Κατά τα ίδια έμπειρα στελέχη, οι τιμές της ενέργειας δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα της περιόδου προ του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού και πολύ περισσότερο στην εποχή των lockdowns.

Σύμφωνα με τις πηγές της αγοράς, η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα είναι μονόδρομος ώστε μακροπρόθεσμα η Γηραιά Ήπειρος να ανεξαρτητοποιηθεί από τα συμφέροντα των μεγάλων παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και η λύση είναι, όπως επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία, οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας.

Τρίμηνο… και βλέπουμε

Η χιονοθύελλα… που προκαλεί η κούρσα ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και η εξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο συμπαρασύρει και την εγχώρια αγορά ενέργειας και οικονομία.

Οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ενέργειας είναι πως τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και τουλάχιστον τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Η κρίση θα διαρκέσει σίγουρα για ένα εξάμηνο, καταλήγουν οι προβλέψεις εταιριών ενέργειας.

Ο προβληματισμός

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το νέο έτος και ως προς την πολιτική της οριζόντιας επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί οι πόροι να συγκεντρώνονται λόγω και της αύξησης των δικαιωμάτων των εκπομπών των ρύπων που φέρνουν έσοδα από τις δημοπρασίες αγοράς τους, ωστόσο η αέναη ενίσχυση δεν συμβαδίζει με τις αρχές μίας χρηστής ενεργειακής πολιτικής. Επί της ουσίας, σύμφωνα με αναλυτές, η επιδότηση ουσιαστικά κατευθύνεται στα ορυκτά καύσιμα και όχι στην ανάπτυξη της φθηνής και καθαρής ενέργειας.

Από την άλλη μεριά, το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο στο ενδεχόμενο διακοπής της οριζόντιας επιδότησης εν μέσω έξαρσης των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα αλλά και επιχειρήσεις που δίνουν θέσεις εργασίας και αναπτύσσονται, κινδυνεύουν, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, να βρεθούν στα όρια της ενεργειακής ένδειας και να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους, αντίστοιχα.


σχετικα αρθρα