current views are: 2

30 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση10:27

Πέθανε ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης σε ηλικία 72 ετών

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο ηθοποιός Θύμιος ΚαρακατσάνηςΗ κηδεία του ηθοποιού θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στο νεκροταφείο της Παιανίας.

Δημοσίευση 10:27’
αρθρο-newpost

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο ηθοποιός Θύμιος ΚαρακατσάνηςΗ κηδεία του ηθοποιού θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στο νεκροταφείο της Παιανίας.

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο ηθοποιός Θύμιος ΚαρακατσάνηςΗ κηδεία του ηθοποιού θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στο νεκροταφείο της Παιανίας. Ο 72χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Το σοβαρό πρόβλημα υγείας του επιβαρύνθηκε τον τελευταίο καιρο απο το σάκχαρο. 

Είχε γεννηθεί το 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. 

Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και στη συνέχεια στο ελεύθερο θέατρο.

Αριστοφανικός ηθοποιός, ο Καρακατσάνης διέγραψε μια πλούσια πορεία ερμηνεύοντας τους περισσότερους ρόλους στις κωμωδίες του ποιητή. Στο θέατρο είχε παίξει σε έργα του Αριστοφάνη, του Μολιέρου, ενώ στον κινηματογράφο οι εμφανίσεις του υπήρξαν πιο σπάνιες. Συμμετείχε άλλωστε και στην ιστορική παράσταση του Κουν με τους «Ορνιθες», το 1959. Η θητεία του στο ελληνικό (Ψαθάς, επιθεώρηση) και διεθνές ρεπερτόριο είναι επίσης αξιοσημείωτη: Πίντερ, Χάσεκ, Καλντερόν, Μολιέρος αλλάξει Νιλ Σάιμον.

Απο τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στο έργο «Ο θάνατος του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ (2008-2010), «Οι νταντάδες» του Γιωργου Σκούρτη ενώ το περασμένο καλοκαίρι ανέβασε τις «Νεφέλες».  Τον Νοέμβριο του 2011 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι αποσύρεται: «Για μένα η αυλαία έπεσε» είπε σχετικά. Ως το τέλος ήταν κοντά του η αγαπημένη του σύζυγος Ρούλα και οι δύο τους κόρες με τις οικογενειές τους.

Λίγο μετά το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού, το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο εκλιπών αναφέρεται ως «άοκνος εργάτης της θεατρικής σκηνής» και «δαιμονικό ταλέντο» που αφήνει πλούσια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

«Ο θάνατος του Θύμιου Καρακατσάνη είναι μεγάλη απώλεια για το ελληνικό θέατρο» δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της χώρας μας και άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα θεατρικά πράγματα υπηρετώντας με συνέπεια το λαϊκό θέατρο.»

 «Βαθιά πολιτικοποιημένος δεν φοβόταν να σχολιάσει και μέσα από την τέχνη του την πολιτική επικαιρότητα. Οι μοναδικές ερμηνείες του στην αριστοφανική κωμωδία αλλά και η συνολικότερη προσφορά του αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές των ηθοποιών» είπε η κ. Παπαρήγα.

«Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει  τη λύπη του για το θάνατο του Θύμιου Καρακατσάνη, ενός ηθοποιού που με το ιδιαίτερο ύφος του έγραψε ωραίες σελίδες στη θεατρική ιστορία του τόπου μας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, επισημαίνει ότι «ο Θύμιος Καρακατσάνης ήταν πιστός στις αξίες της Τέχνης του και μετουσίωνε απόλυτα την έννοια της λέξης Ηθοποιός».