current views are: 1

22 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση14:01

Αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου

Μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιανό.

Δημοσίευση 14:01’
αρθρο-newpost

Μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιανό.

Μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιανό.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο ο τόμος «Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε» με τα άπαντα της αξέχαστης ποιήτριας. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε στο Rythmos Stage η παράσταση-αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου με τίτλο «Στο μυαλό είναι ο στόχος», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα, με τη Μυρτώ Αλικάκη να την ερμηνεύει. Την ημέρα της εκδήλωσης ο συγγραφέας Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης θα μιλήσει για το βιβλίο και την ποίηση της Κατερίνας Γώγου, ενώ οι συντελεστές της παράστασης, Μυρτώ Αλικάκη, Νανά Μπινοπούλου και Κώστας Χαριτάτος, με τη συμμετοχή των μουσικών Γιάννη Τσόλκα στο πιάνο και Γιάννη Ζερβού στην κιθάρα, θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα μέρος της. Παράλληλα θα προβάλλονται σύντομα βίντεο από τη ζωή της ποιήτριας.

Η Κατερίνα Γώγου (1940-1993), εκτός από τη μεγάλη πορεία της στο θέατρο και στον κινηματογράφο, χάραξε και μια σημαντική τροχιά στην νεοελληνική ποίηση, κατορθώνοντας να περάσει στο συλλογικό επίπεδο τις αγωνίες της προσωπικής διαδρομής της στην τέχνη και τη ζωή. Η βαθιά πολιτική στάση της, η αναρχική της διάθεση, η περιθωριακή συνείδησή της και οι κοινωνικές ανησυχίες της διαπερνούν ολόκληρη την ποιητική της παραγωγή, που ξεκίνησε το 1978 και ολοκληρώθηκε το 2002, με τη μεταθανάτια έκδοση της συλλογής Με λένε Οδύσσεια.

Στον τόμο Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε” συγκεντρώνεται για πρώτη φορά το σύνολο του ποιητικού έργου της: οι συλλογές Τρία κλικ αριστερά, Ιδιώνυμο, Το ξύλινο παλτό, Απόντες, Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών και Νόστος, που εκδόθηκαν πριν από το 1993, καθώς και το μεταγενέστερο Με λένε Οδύσσεια, στο οποίο είχαν συμπεριληφθεί αδημοσίευτα ποιήματά της, δακτυλόγραφες ή χειρόγραφες σημειώσεις της με ημερολογιακή πρόθεση, κάποιες ενάρξεις εξιστορήσεων και τρεις παραλλαγές δικών της σεναρίων.