ARTS AND THE CITY

Μεγάλα πράγματα στη Μικρή Επίδαυρο

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2016, 20:01 / Ανανεώθηκε 15 Ιουλίου 2016, 12:39
Μεγάλα πράγματα στη Μικρή Επίδαυρο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ιούλιος στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου επιφυλάσσει παραστάσεις «έξω από το κουτί»

Ο Ιούλιος στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου επιφυλάσσει παραστάσεις «έξω από το κουτί»

Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φιλοξενεί για άλλη μια χρονιά μια σειρά από «ιδιαίτερες» παραστάσεις, από εκείνες που δεν είναι εύκολο να τις κατατάξει κανείς στην μία ή στην άλλη κατηγορία (μουσική, θέατρο κ.ά.), από άξιους συντελεστές (Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Αργύρης Πανταζάρας, Μανώλης Μαυροματάκης, Γιώργος Κοροπούλης). Δείτε το πρόγραμμα των επόμενων σαββατοκύριακων:  

Σταμάτης Κραουνάκης

8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1838

Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

προς τα Ελληνόπουλα

με την Ελένη Ουζουνίδου

15 – 16 Ιουλίου, 21:30

«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε»

«Ένα θέμα για το Φεστιβάλ. Το μυαλό μου πήγε αμέσως  σ’ ένα κείμενο που χρόνια με γυροφέρνει: το λόγο του Κολοκοτρώνη στα Ελληνόπουλα.

Με την Ελένη Ουζουνίδου μας συνδέει κοινός χρόνος εργασίας σε πολλά και διαφορετικά. Αριστοφάνης, Λούλα Αναγνωστάκη, Ντάριο Φο.

Γνωρίζω καλά τον ήχο και το μέτρο της.

Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο προφορικό κείμενο του Γέρου του Μωριά είναι απόλυτα χρήσιμο ν’ ακουστεί στις μέρες μας. Και μάλιστα στην καρδιά του Μωριά. Στο υπέροχο και τόσο γνώριμό μου πια αρχαίο θέατρο της Παλιάς Επιδαύρου, τη Μικρή Επίδαυρο.

Η μικρή πενταμελής ομάδα των σταθερών μου συνεργατών ηθοποιών –τραγουδιστών  θα συνοδεύσει με μέλος και όρχηση την εκλεκτή  πρωταγωνίστρια.

Στο πιάνο θα συνοδεύσω ο ίδιος».                      

Σταμάτης  Κραουνάκης, Μάιος 2016.

Η πνευματική  παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά -  η ιστορική του ομιλία στην Πνύκα για τα Ελληνόπουλα- η επικαιρότητα των νοημάτων του Λόγου, πηγή σκέψεων και διδαγμάτων και η συμβολή του αγράμματου αυτού ήρωα της επανάστασης στην αφύπνιση του Ελληνικού Γένους, στάθηκε η αφορμή έμπνευσης για το Σταμάτη Κραουνάκη να προσεγγίσει το Λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και να δημιουργήσει μία μελοποιημένη παράσταση, ειδικά διαμορφωμένη για το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Μεταξύ άλλων, σύμβολα και συμβολισμοί του κειμένου της Ομιλίας αναδεικνύονται στην παράσταση: το σημείο εκφώνησης του Λόγου στα βράχια της Πνύκας, το 1838, είναι το ίδιο σημείο, όπου οι αρχαίοι ρήτορες έβγαζαν τους δικούς τους λόγους.

Ο αγράμματος ήρωας συμβάλλει στην πνευματική αφύπνιση του Έθνους.

Μουσική Σύνθεση και Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Ξένος
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Ήχος: Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Artwork αφίσας: Δημήτρης Αρβανίτης
Παραγωγή: Ελένη Συροπούλου
Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης και ο Χάρης Φλέουρας. Στο μπουζούκι ο Βάιος Πράπας

Τιμές εισιτηρίων: 20€,  10€ (Φοιτητικό) 5€ (Άνεργοι, A.M.E.A.)

Καλλιτεχνική Ομάδα Momentum – Αργύρης Πανταζάρας

Μητρόπολη

Χορός & Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα

22 & 23 Ιουλίου, 21:30

«Πού πάνε οι άγγελοι μετά την τραγωδία;»

Σε έναν έρημο και άγονο τόπο συναντιούνται επτά αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Καθένας και ένας τόπος, καθένας και μια εποχή, μια ιστορία. Ανώνυμοι, μάρτυρες γεγονότων πόνου, βίας, θανάτου και θαυμάτων. Μάρτυρες πτώσεων πολιτισμών, ιδεών, ανθρώπων και βασιλείων. Εξόριστοι από τη ζωή, περιπλανώμενοι ασκητές, ξορκίζουν την Ιστορία. Προσεύχονται γι’ αυτά που έγιναν και γι’ αυτά που θα γίνουν. Ψελλίζουν ένα χορικό, ένα κοινό ‘τραγούδι’ μέσα απ’ όλες τις ιστορίες και αναζητούν τη δική τους «Μητρόπολη».

Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα και της καλλιτεχνικής ομάδας Momentum υφαίνεται μέσα από τη σύνθεση πέντε αρχαίων τραγωδιών. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο Οιδίππους Τύραννος, οι Βάκχες του Ευριπίδη, ο Ηρακλής μαινόμενος και η Μήδεια ακούγονται σαν προσευχή μιας χώρας που πεθαίνει. Έκπτωτοι άγγελοι έκπτωτης πόλης τραγουδούν τη γέννηση και την ανάσταση, τον άθλο και το λάθος, το θαύμα και το θάνατο,  το θρήνο, το χαμό, και την τύφλωση.

Η παράσταση της «Μητρόπολης» σηματοδοτεί τις έννοιες της μνήμης και της λήθης, της φυγής και της άφιξης. Σε μια εποχή που ο πόλεμος και η βία μετακινούν ανθρώπους και λαούς σε αναζήτηση ενός νέου τόπου το τραγούδι της «Μητρόπολης» εκφέρεται με την αίσθηση του επείγοντος.  Οι Άγγελοι της Μητρόπολης είναι οντότητες εγκλωβισμένες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, θεατές ακραίων γεγονότων που τώρα καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους συμβάν.

Πώς θα μπορούσε αλλιώς να δομηθεί μια νέα Μητρόπολη;

Τιμές εισιτηρίων: ​20€, 10€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)

Μανώλης Μαυροματάκης, Γιώργος Κοροπούλης, Τάσος Ρωσόπουλος

η ριμάδα η ζωή

29 – 30 Ιουλίου, 21:30

Ένας τρυφερός, ασταθής, κλονισμένος άνθρωπος, πικραμένος και πότε-πότε άγρια χλευαστής, προσπαθεί να σταθεροποιήσει επί σκηνής την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσει ίσως την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί.... Αληθινά ένοχος όμως, είναι επειδή με τα στραβοπατήματα και τα κάζα του καταγράφει τον «επιταχυνόμενο μορφασμό» μιας εποχής που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιούνται και μισοσβήνονται σαν τις γραμμές ενός σκίτσου που ήταν μέχρι πριν λίγο ξεκάθαρο.

Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της δικής του αστάθειας, καθώς μιλώντας συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων, εξίσου ταραγμένων και μεταβατικών εποχών: με τον Στέφανο Σαχλίκη προπάντων, απ’ το ενετοκρατούμενο Ηράκλειο του 14ου αιώνα, που, καθώς βγαίνουμε από τον Μεσαίωνα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και σε καινούργιους τόνους τα λάθη και τα παθήματά του, τις σπατάλες, την καταστροφική σχέση με τις «πολιτικές», την οικονομική κατάρρευση και τη φυλάκισή του – αλλά και με τον Βυζαντινό Μιχαήλ Γλυκά του 12ου αιώνα ή τον Φρανσουά Βιγιόν του 15ου αιώνα... Εξίσου ασταθής κι η γλώσσα που μιλά, αλλάζει διαρκώς τονικότητες και «εποχές» –αν και πάντα σε στίχο–, αφήνεται πότε-πότε στη μουσική, γλιστρά προς την κωμωδία ολοένα...

Ο Μανώλης Μαυροματάκης ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του για το θεάτρο και τον κινηματογράφο. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στο ελληνικό θέατρο (Παπαβασιλείου, Μοσχόπουλος, Χουβαρδάς, Γκραουζίνις, Κονιόρδου, Μιλιβόγιεβιτς, Σερμπάν, Ντουφεξής, Θεοδωρόπουλος, Αρμάος, Τσιάνος, Αναστασάκης). Στον κινηματογράφο, όπου επίσης έχει σημαντική παρουσία, έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας το 2007 στο φεστιβάλ Δράμας για την ταινία «Τα παιδιά της Σπιναλόγκας» του Κώστα Αθουσάκη και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού,στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάσβιλ, για την ερμηνεία του στην ταινία Ο εχθρός μου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Το 2014 σκηνοθέτησε στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση Καταστρούπολη.

Πρωτότυπο κείμενο, μείξη και μετάφραση λοιπών κειμένων: Γιώργος Κοροπούλης 

Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκης
Μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος
Σκηνικά - κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Φουντούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου

Ερμηνεύει ο Μανώλης Μαυροματάκης και οι μουσικοί Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο).

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: ​20€, 10€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr