ARTS AND THE CITY

Βυζαντινό Μουσείο: Παρουσιάση του βιβλίου για τη Μαγεία

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2010, 18:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βυζαντινό Μουσείο: Παρουσιάση του βιβλίου για τη Μαγεία
Facebook Twitter Whatsapp

Στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών,πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι η παρουσίαση του βιβλίου "Βάσκανος οφθαλμός.Σύμβολα μαγείας από ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές." από την Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών (ΕΑΙΑΣ).

Στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών,πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι η παρουσίαση του βιβλίου "Βάσκανος οφθαλμός.Σύμβολα μαγείας από ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές." από την Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών (ΕΑΙΑΣ).

Η Εφορεία συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 1991 και αποβλέπει στην ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, σε θέματα πολιτισμού.

Η Μαρία Καζανάκη-Λάππα, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΑΙΑΣ μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι: "Το θέμα το οποίο επέλεξε η Ελλάδα για τον εορτασμό στην διετία 2009-2010 είναι η μαγεία στον αρχαίο και τον χριστιανικό κόσμο. Παρουσιάζονται μέσα στο πλαίσιο αυτό αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές από το αρχείο της Εφορείας μας που σχετίζονται με το θέμα της βασκανίας και της μαγείας που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς ως τους μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους".

Ο Επίτιμος Προϊστάμενος της ΕΑΙΑΣ Δημήτρης Καζιάνης,απο την πλευρά του έκανε λόγο για το ίδιο το βιβλίο :το "πόνημα" όπως το αποκάλεσε και το οποίο αποτελεί ομαδική δουλειά των αρχαιολόγων που εργάζονται στην Εφορεία. Το θέμα της βασκάνου φαίνεται σαν μια ελπίδα αισιοδοξίας μέσα στην μαύρη κρίση και εύχεται ο "Βάσκανος Οφθαλμός" να έχει έναν αντίκτυπο σε ότι μας αφορά και ζούμε γύρω μας." Το θέμα εξαιρετικά πρωτότυπο και διαχρονικό συνάμα. Ο τόμος περιλαμβάνει πλειάδα επιστημονικών άρθρων από αρχαιολόγους της Εφορίας.

Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Αρχείου Αρχαίων της ΕΑΙΑΣ Χριστίνα Μερκούρη, η οποία βοήθησε για την έκδοση του βιβλίου, προλογίζοντας το, αναφέρθηκε στο εξώφυλλο που ήταν η πρόταση της ζωγράφου-αρχαιολόγου του Μαντούς Παπαϊωάννου. Αναφέρθηκε στους "οφθαλμούς" που αποτυπώνονται στο εξώφυλλο του βιβλίου αλλά και τα σύμβολα γραμμάτων, τους αποκαλούμενους "φοβερούς χαρακτήρες", τα λειτουργούν ως αποτρεπτικά-αντιβασκανικά σύμβολα.

Από το σύνολο των πτυχών της μαγείας, η επιστημονική ομάδα εργασίας επέλεξε να παρουσιαστεί η βασκανία ως ζήτημα που απασχόλησε διαχρονικά τον άνθρωπο.

Κατά το 2009, πρώτο έτος του εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοπωλείων συμμετείχε στις εκδηλώσεις με έκθεση εποπτικού φωτογραφικού υλικού στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων υπό τον τίτλο "Βάσκανος οφθαλμός. Σύμβολα μαγείας απόιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές".

Για πρώτη φορά τότε αναδείχθηκαν αξιόλογα αντικείμενα, προερχόμενα από συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτών κατόχων, τα οποία ήταν αδημοσίευτα και συνεπώς παρέμεναν άγνωστα και απρόσιτα στο ευρύ κοινό.

Το πρώτο αυτό εγχείρημα συνεχίστηκε με την ευκαιρία του εορτασμού για το έτος 2010 με την παρούσα έκδοση, που απευθύνεται σε ευρείες ομάδες αναγνωστών και φέρει τον ίδιο τίτλο με την περυσινή έκθεση. Στο βιβλίο επιχειρείται η διερεύνηση του θέματος της βασκανίας από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια και η προσέγγισή του γίνεται από διαφορετικές πλευρές, όπως η θρησκεία, η μυθολογία, η καθημερινότητα και η κοινωνική ζωή.

Το βιβλίο διαθέτει τέσσερις ξεχωριστές θεματικές ενότητες με σύντομα εισαγωγικά κείμενα:

1. "Πολυκίνητος γαρ η όψις". Εξετάζονται θέματα που άπτονται της δύναμης του βλέμματος και της επίδρασης του βάσκανου οφθαλμού σε έμψυχα και άψυχα όντα, καθώς και τα πρώτα καθημερινά και πρόχειρα αντιβασκάνια για την προστασία από την καταστροφική του δύναμη.

2. "Ως μη βασκανθώσιν". Θίγονται ζητήματα που αφορούν την προσπάθεια άπωσης της βασκανίας, με δρώμενα και αντικείμενα αποτρεπτικά του κακού αλλά και εφελκυστικά του καλού.

3. "Οι μάγοι-θεοί". Γίνεται αναφορά σε θεότητες και αγίους που συνδέθηκαν ποικιλοτρόπως με τη μαγεία, από την προϊστορία μέχρι και το Βυζάντιο (π.χ. Εκάτη,Ερμής, Άγιος Νικόλαος).

4. "Η μαγεία στην αρχαία Αίγυπτο". Η ενότητα αυτή, με την οποία κλείνει το βιβλίο, είναι αφιερωμένη στον κόσμο της μαγείας σε μια χώρα όπου η μαγεία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρησκευτική πρακτική.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή υλικού από την έκθεση "Του κόσμου τα τάματα" που διοργάνωσε το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας ΑθηνώνΗ έκδοση του βιβλίου πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και της ALPHA BANK.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις