ARTS AND THE CITY

Η ζωή των μουσουλμάνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια σε ταινία μικρού μήκους

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2011, 13:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ζωή των μουσουλμάνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια σε ταινία μικρού μήκους
Facebook Twitter Whatsapp

Τις καθημερινές περιπέτειες και τα βιώματα μουσουλμάνων φοιτητών, που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρουσιάζει ταινία μικρού μήκους, που δημιούργησε ομάδα μειονοτικών φοιτητών.

Τις καθημερινές περιπέτειες και τα βιώματα μουσουλμάνων φοιτητών, που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρουσιάζει ταινία μικρού μήκους, που δημιούργησε ομάδα μειονοτικών φοιτητών.

Η ταινία, με τον τίτλο «Φοιτητική Αιωνιότητα», διάρκειας μισής ώρας, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Πάτρα και αφηγείται την πορεία τεσσάρων μουσουλμάνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, από την εγγραφή τους μέχρι και κάποια χρόνια μετά.

Μέσα από τις ιστορίες των τεσσάρων φοιτητών, αναδεικνύονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα της ένταξής τους στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της πανεπιστημιακής ζωής, τόσο από την οπτική της εκπαίδευσης όσο και από αυτή της κοινωνικής ζωής.

«Πρόκειται για μία ερασιτεχνική ταινία, που προέκυψε από μία ομάδα περίπου 50 νέων, στην πλειοψηφία τους φοιτητές της μειονότητας, που σπουδάζουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει η συγκεκριμένη ομάδα, "Ενότητα Νέων", ήταν και τα γυρίσματα της ταινίας», δηλώνει ένας εκ των συντελεστών της ταινίας, ο Ριτβάν Κιοσέ, φοιτητής στο Παιδαγωγικό Πάτρας.

Όπως εξηγεί, σε αντίθεση με ό,τι ίσως περίμενε κάποιος να δει, η ταινία δεν στηρίζεται στις αντιθέσεις και διαφορές μουσουλμάνων και λοιπών φοιτητών, αλλά αναδεικνύει, με σατιρική πολλές φορές διάθεση, τη συνύπαρξη των διαφορετικών κοινοτήτων.

«Πέρα από τις θρησκευτικές μας πρακτικές, όπως η προσευχή ή το Μπαϊράμι, που ακολουθούμε μόνοι μας, οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας είναι κοινές. Στην ταινία, βλέπει κανείς, για παράδειγμα, πώς οι μουσουλμάνοι φοιτητές συμμετέχουν σε αθλητικά, θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα, όπως κάθε άλλος φοιτητής», αναφέρει ο Ριτβάν Κιοσέ.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες, αναφέρει ότι αυτές επικεντρώνονται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και στην πρώτη επαφή με τις πανεπιστημιακές σχολές, κατά την εγγραφή των πρωτοετών.

Οι τέσσερις μουσουλμάνοι φοιτητές συναντώνται, για πρώτη φορά, την ημέρα εγγραφής στις σχολές τους, απ' όπου ξεκινά και η αφήγηση της ιστορίας. Η καθημερινότητα αρχίζει να γίνεται ρουτίνα και στη συνέχεια η ταινία βρίσκει τους πρωταγωνιστές, δύο χρόνια μετά, να έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα, είτε κυνηγώντας το "όνειρο" των φοιτητικών παρατάξεων, είτε κάποια αθλητική πανεπιστημιακή ομάδα, φοιτητικά πάρτι, τη ζωή στις εστίες κλπ.

Η ταινία θα προβληθεί σήμερα, στις 19.00, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής. Θα υπάρχει δυνατότητα εύρεσής της και στο youtube, ενώ αναμένεται να προβληθεί και σε πανεπιστήμια της χώρας.

Ανάμεσα στους συνολικά 10 συντελεστές της, πρωταγωνιστούν οι φοιτητές: Μπουρχάν Μολλά από το Μηχανολογικό Υπολογιστών Πάτρας, Ριτβάν Κιοσέ, από το Παιδαγωγικό Πάτρας, Φειμέ Ραϊφ, Προσχολικής Εκπαίδευσης Πάτρας και Χατιτζέ Σαλήχ από το Μαθηματικό Πάτρας.

Η οργάνωση νέων μουσουλμάνων φοιτητών "Ενότητα Νέων" πρωτολειτούργησε το 2006, συσπειρώνοντας τους μειονοτικούς φοιτητές ανά την Ελλάδα, μέσω της ιστοσελίδας www.ogrencialemi.com που δημιούργησε, καθώς και του facebook, όπου ήδη διαθέτει περί τα 4.000 μέλη. Απ' αυτά, περίπου 50 είναι ενεργά, συναντώνται μία φορά το χρόνο στην Ξάνθη, την Κομοτηνή ή την Αλεξανδρούπολη, όπου προγραμματίζουν τις δραστηριότητές τους. Όπως επισημαίνουν, δεν ανήκουν σε κάποιο σύλλογο, είναι αυτόνομοι και ανεξάρτητοι και χρηματοδοτούν αποκλειστικά οι ίδιοι τις εκδηλώσεις τους. Μεταξύ άλλων, εκδίδουν μία φορά το χρόνο ομώνυμο περιοδικό, όπου αρθρογραφούν περίπου 30 φοιτητές, ακόμη και από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr