ARTS AND THE CITY

Έκθεση για τη "διψασμένη" Αφρική

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2011, 08:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έκθεση για τη "διψασμένη" Αφρική
Facebook Twitter Whatsapp

Μια έκθεση, που σκοπό έχει τη συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση ενός σταθμού παροχής καθαρού νερού στην κοινότητα Kasaani, στην Κένυα, φιλοξενείται από χθες κι έως τις 12 του τρέχοντος μήνα, στη Λάρισα.

Μια έκθεση, που σκοπό έχει τη συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση ενός σταθμού παροχής καθαρού νερού στην κοινότητα Kasaani, στην Κένυα, φιλοξενείται από χθες κι έως τις 12 του τρέχοντος μήνα, στη Λάρισα.

Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας, με έργα από ανθρωπιστικές αποστολές της ελληνικής οργάνωσης One Earth σε χώρες της Αφρικής. Η έκθεση διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά κι έχει την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Συνολικά, στον εκθεσιακό χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου εκτίθενται 40 έργα, με εικόνες από την Αιθιοπία, το Σουδάν, το Νίγηρα, το Μάλι, την Μπουργκίνα Φάσο, την Κένυα και την Παλαιστίνη.

Τα φωτογραφικά έργα "πλημμυρίζουν" από φως και χρώμα, τονίζοντας όχι τον οίκτο και τη στέρηση, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν, αλλά την αξιοπρέπεια, την αισιοδοξία και την ελπίδα.

Η έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο "Ζωές και χρώματα από την Αφρική" είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για όλους μας να "ταξιδέψουμε" σε χώρες και πολιτισμούς αυτής της θαυμάσιας ηπείρου, μέσα από τους φακούς των εθελοντών και των μελών της One Earth.

Μια κοινότητα σε δοκιμασία

Σ' αυτή την απομακρυσμένη και δύσκολα προσβάσιμη περιοχή της Κένυας, οι συνηθισμένες κλιματολογικές συνθήκες έχουν ανατραπεί και όλη η ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Taveta, στην οποία η κοινότητα Kasaani υπάγεται, θυμίζουν "καμίνι", με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, που διαρκεί τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό για τους 3.000 κατοίκους της κοινότητας Kasaani, αφού η έλλειψη νερού τους έχει φέρει σε απόγνωση. Το ζωικό τους κεφάλαιο έχει αποδεκατιστεί, ενώ υπάρχει πλήρης αδυναμία καλλιέργειας των χωραφιών τους.

Ολόκληρες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε έρημο και το χώμα έχει γίνει κορνιαχτός, που το παρασέρνει ο άνεμος. Το νερό είναι πρώτη προτεραιότητα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής της γης που βιώνει, την κλιματική αλλαγή τώρα, και όχι κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η One Earth ανέλαβε να βοηθήσει την κοινότητα Kasaani να αποκτήσει καθαρό νερό, ώστε να μην αναγκάζονται, κυρίως τα μικρά παιδιά, να περπατάνε δύο και πλέον ώρες να φέρουν νερό σε μεγάλα πλαστικά δοχεία, που κουβαλούν στις πλάτες και στα κεφάλια τους, τις περισσότερες φορές, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο.

Η Οργάνωση

Η One Earth είναι μια ελληνική οργάνωση, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του 2002, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και προσφοράς στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Αφετηρία για την ίδρυση της One Earth ήταν το όραμα και η πίστη σ' έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Με συστηματική δουλειά, καλή οργάνωση, διαφάνεια και καθαρό όραμα, τα μέλη της βάλθηκαν να δουλέψουν ενάντια στην ανισότητα, ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καθημερινά βιώνουν εκατομμύρια συνάνθρωποι μας, σε φτωχές χώρες του πλανήτη.

Η One Earth υλοποιεί προγράμματα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακά προγράμματα με εστίαση στην εξασφάλιση νερού και τροφής, στη δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης και στην αξιοποίηση φυσικών πόρων, σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της μέσης Ανατολής.

Η δραστηριότητα της One Earth βασίζεται σε τρεις αδιαπραγμάτευτες αρχές: την αρχή της διαφάνειας, καθώς τα μέλη της πιστεύουν ότι το έργο, η δραστηριότητα και τα οικονομικά στοιχεία που τη συνοδεύουν, πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε πολίτη, φίλο και συνδρομητή της οργάνωσης.

Η αρχή της αποτελεσματικότητας είναι μία ακόμη από τις αρχές, τις οποίες πρεσβεύει η οργάνωση. Τα μέλη της θέλουν το έργο που αναλαμβάνουν να είναι αποτελεσματικό και οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των πληθυσμών στους οποίους απευθύνεται η Οργάνωση. Οι διοικητικές δαπάνες περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή των εθελοντών σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και υλοποίησης του έργου.

Η αρχή της διαβούλευσης και της συνεργασίας είναι η τρίτη αδιαπραγμάτευτη αρχή της One Earth. Όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή πιστεύουν ότι για να μπορέσουν να υπηρετήσουν το στόχο της καταπολέμησης της φτώχειας, είναι ανάγκη να συνεργάζονται με τοπικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, αναζητώντας κάθε φορά την καλύτερη δυνατή λύση, που ενσωματώνει τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των επωφελούμενων.

Η στρατηγική

"Σ' έναν κόσμο αφθονίας και πλούτου, είναι απαράδεκτο συνάνθρωποι μας- αναφέρουν στελέχη της Οργάνωσης- σε αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, να μην έχουν τα βασικά για την επιβίωση τους: καθαρό νερό, επαρκή τροφή, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης".

Στην One Earth εστιάζουν την προσοχή τους στην καταπολέμηση της φτώχειας σε φτωχές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη και οι άνθρωποι στερούνται ακόμη και τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους.

Αυτό το κάνουν μέσα από παροχή επείγουσας βοήθειας, όπου υπάρχει ανάγκη και αναπτυξιακά προγράμματα, με στόχο την καταπολέμηση της μακροχρόνιας φτώχειας και των γενεσιουργών της αιτίων και για το σκοπό αυτό εργάζονται χέρι-χέρι με οργανώσεις στις ίδιες τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων στηρίζονται σε πόρους που προέρχονται όλο και περισσότερο από δωρεές, χορηγίες και συνδρομές φίλων και υποστηρικτών της οργάνωσης, αξιοποιώντας παράλληλα, όπου είναι δυνατόν, θεσμικούς πόρους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr