ARTS AND THE CITY

Το πρώτο φεστιβάλ Αρχαίου δράματος έρχεται στην Αθήνα

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 17:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το πρώτο φεστιβάλ Αρχαίου δράματος έρχεται στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp
Ένα νέο φεστιβάλ αναμένεται να δώσει πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας στην καρδιά του καλοκαιριού.
Ένα νέο φεστιβάλ αναμένεται να δώσει πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο λόγος για το πρώτο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, μία θεατρική γιορτή προβληματισμού και μελέτης που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής από τις 25 Αυγούστου έως τις 18 Σεπτεμβρίου με κεντρικό θέμα «Οι Τραγικοί Μύθοι Σήμερα».

Στόχος του η διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσης του αρχαίου δράματος με την σύγχρονη πραγματικότητα.

«Το πρώτο Φεστιβάλ αρχαίου δράματος επιδιώκει να συνδέσει τους τραγικούς μύθους με τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα γύρω από τη βία, το φόβο, τους θεσμούς και τη δημοκρατία, συμβάλλοντας έτσι σε ένα σύγχρονο προβληματισμό και παράλληλα να αναδείξει την κλασσική διαλεκτική σκέψη, να προβάλει το ψυχικό σθένος και την δύναμη του ανθρώπου. Επιχειρεί να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού, μέσα στο γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί», ανέφερε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Μαργαρίτης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

 «Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου της Αθήνας να βάλει τα θεμέλια του πρώτου φεστιβάλ αρχαίου δράματος, όπου οι καλλιτέχνες του θεάτρου θα «συνομιλούν» με τους πολίτες γύρω από μεγάλα διαχρονικά προβλήματα και ερωτήματα. Σε μια εποχή κρίσης, σε μια εποχή που πλήττεται η δύναμη της διαλεκτικής και που η κραυγή αντικαθιστά τον λόγο, απάντηση που μπορεί να δώσει ο δήμος της Αθήνας, είναι περισσότερος πολιτισμός», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

 Όπως είπε ο Γιάννης Μαργαρίτης ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ δεν ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, ενώ και οι μισθοί των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι συμβολικοί. Στο ευρύτερο πλάνο δράσεων της διοργάνωσης περιλαμβάνονται η σύνδεση και συνεργασία με φεστιβάλ του εξωτερικού και η ανταλλαγή παραστάσεων.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 21.00 μμ. στον εξωτερικό χώρο του Καλλιμάρμαρου με την παράσταση «Προμηθέας» από το Θέατρο Δρόμου HELIX.

Κατά την διάρκειά του θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, «Ηρακλής, μαινόμενος» και «Σκηνοβάτες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και Σταμάτη Φασουλή αντίστοιχα, η «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ μετά από παραγγελία του ΠΟΔΑ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Πέρσες» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά και «Κρήτες» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ζαμπουλάκη, όπου τα σωζόμενα αποσπάσματα της άγνωστης τραγωδίας του Ευριπίδη θα παιχτούν σε παγκόσμια πρώτη. Επίσης, θα δούμε τα «Δυτικά Βήματα. Στα βήματα της Ιεράς Οδού» από την Ομάδα Συν + Εργασία καθώς και μία θεατρική διαδρομή-ξενάγηση, με τίτλο «Ιερά οδός 2» από την Ιωάννα Ρεμεδιάκη.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και προβολή κινηματογραφικών ταινιών με θέμα την τραγωδία και κινηματογραφικών παραστάσεων σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα στα έργα που θα προβληθούν είναι μεταξύ άλλων ο "Αγαμέμνων" του Πέτερ Στάιν, "Μήδεια" του Γιούκιο Νιναγκάουα," Βάκχες" του Κλάους Μίχαελ Γκρούμπερ κ.α.

Ακόμη, θα οργανωθεί σεμινάριο υποκριτικής τεχνικής αρχαίας τραγωδίας και μεγάλη έκθεση προσωπείων του Θάνου Βόβολη, καθώς και συναυλία με την Αλίκη Καγιαλόγλου με τραγούδια ελλήνων συνθετών ειδικά γραμμένα για παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με ένα διήμερο Συμπόσιο θεωρητικού προβληματισμού που θα αφορά στη σχέση του σημερινού θεατή αλλά και του σημερινού καλλιτέχνη με το αρχαίο κείμενο και τον τραγικό μύθο.