ARTS AND THE CITY

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του αρχαίου θεάτρου Λάρισας

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2011, 16:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του αρχαίου θεάτρου Λάρισας
Facebook Twitter Whatsapp
Έμεινε δυο χρόνια σχεδόν παρατημένο και πριν από λίγες μέρες άρχισε να τινάζει τη σκόνη από πάνω του, καθαρίζεται και συντηρείται. Ο λόγος, για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, στο οποίο μπήκαν ήδη οι δέκα πρώτοι συντηρητές και σύντομα αναμένονται τουλάχιστον άλλοι τέσσερις.
Έμεινε δυο χρόνια σχεδόν παρατημένο και πριν από λίγες μέρες άρχισε να τινάζει τη σκόνη από πάνω του, καθαρίζεται και συντηρείται. Ο λόγος, για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, στο οποίο μπήκαν ήδη οι δέκα πρώτοι συντηρητές και σύντομα αναμένονται τουλάχιστον άλλοι τέσσερις. Το μνημείο-«κόσμημα» της Λάρισας θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί, ενώ σε μερικά χρόνια θα μπορεί να δεχτεί και μεγάλες εκδηλώσεις.

Ο Αθανάσιος Τζαφάλιας, ο άνθρωπος που ως αρχαιολόγος ασχολήθηκε επί 32 χρόνια με το αρχαίο θέατρο και είχε όνειρο ζωής την ανασκαφή και την ανάδειξή του, είναι και σήμερα εκεί. Συνταξιούχος πια, μετά από μακρά θητεία ως προϊστάμενος της ΙΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ορίστηκε πρόεδρος της επταμελούς επιστημονικής επιτροπής και δεν κρύβει τη συγκίνησή του, ενώ διευκρινίζει πως η θέση του είναι άμισθη.

"Καταφέραμε να βρούμε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ίσως μπορέσουμε να πάρουμε άλλα τόσα στο μέλλον.

Προέχει ο καθαρισμός του θεάτρου που ήταν για δύο χρόνια παρατημένο, μετά η συντήρησή του και στη συνέχεια η αναστήλωση των κλιμάκων του. Το 2015 οι εργασίες θα ολοκληρωθούν, αλλά πολύ νωρίτερα θα είναι επισκέψιμο", είπε στο "Εθνος", ο κ. Τζαφάλιας.

Μετά τον καθαρισμό του εσωτερικού του, θα γίνει το γέμισμα των ρηγματώσεων, θα συμπληρωθούν κομμάτια που λείπουν με υλικά από το αρχαίο λατομείο στο Καστρί Αγιάς και αργότερα θα αποκατασταθούν οι κλίμακες.

Αισθητικές παρεμβάσεις
Την άνοιξη του 2012 θα γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις για την επέκταση της περίφραξης και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου.

"Ο αγώνας μας δικαιώθηκε. Ούτε μια στιγμή δεν πιστέψαμε πως το αρχαίο θέατρο της Λάρισας που ανασκάφτηκε με τόσο κόπο και πρόσφερε τόσα πολλά στην ιστορία του τόπου, θα μείνει αφημένο στην τύχη του.

Πονούσε η ψυχή μας που το βλέπαμε εγκαταλελειμμένο. Είναι μια τεράστια ικανοποίηση να βλέπουμε τους συντηρητές να δουλεύουν αδιάκοπα. Σύντομα θα μπουν και οι εργάτες και θα προχωρήσουν οι εργασίες", μας είπε ο κ. Τζαφάλιας.

Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελληνικού χώρου, κατασκευάσθηκε στις νότιες υπώρειες του λόφου Φρούριο, όπου βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, η κατασκευή του χρονολογείται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. και στους πρώτους αιώνες, εκτός από χώρος για την τέλεση θεατρικών παραστάσεων, χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου της περιοχής, του Κοινού των Θεσσαλών.

Στο τέλος του 1ου αι. π.Χ. μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα και με αυτή τη μορφή συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 3ου αι. μ.Χ., ενώ όλα αυτά τα χρόνια, οι θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στο μικρότερο και πολύ λιτό Β' αρχαίο θέατρο της πόλης.

Το θέατρο είναι χτισμένο σχεδόν αποκλειστικά με μάρμαρο, έχει πλούσιο διάκοσμο, αλλά μέχρι πριν από μερικά χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του βρισκόταν κάτω από οικόπεδα και πανύψηλες πολυκατοικίες.

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1910
Οι ανασκαφές για την αποκάλυψή του ξεκίνησαν το 1910, με τον τότε Εφορο Αρχαιοτήτων Απόστολο Αρβανιτόπουλο, που έφερε στο φως ένα μέρος της σκηνής.

Αποφασιστικής σημασίας για την αποκάλυψη του μνημείου, όμως, υπήρξε το ευρύτατο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων, που άρχισε το 1990, συνεχίσθηκε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2000. Η τελευταία κατεδάφιση έγινε τον Δεκέμβριο του 2008 και το έργο που εντάχθηκε στα ΠΕΠ Θεσσαλίας κόστισε συνολικά σχεδόν 6 εκατ. ευρώ. Κάποια στιγμή ωστόσο οι εργασίες ανάδειξής του σταμάτησαν, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και αυτό κράτησε για δύο ολόκληρα χρόνια.

 
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr