ARTS AND THE CITY

Η μαντινάδα που συγκίνησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

Δημοσίευση 26 Ιουλίου 2013, 23:01 / Ανανεώθηκε 26 Ιουλίου 2013, 16:41
Η μαντινάδα που συγκίνησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών συνεχίστηκαν σήμερα Παρασκευή, με μεγάλη συμμετοχή ομογενών Κρητών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια μαντινάδα που προκάλεσε σε όλους ρίγη συγκίνησης.

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών συνεχίστηκαν σήμερα Παρασκευή, με μεγάλη συμμετοχή ομογενών Κρητών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια μαντινάδα που προκάλεσε σε όλους ρίγη συγκίνησης.

Διακεκριμένοι ομιλητές, μελετητές και ερευνητές ανέπτυξαν θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις διεκδικήσεις της χώρας μας από τη Γερμανία, την αξία του διατροφικού μας πολιτισμού, την ποικιλία των βοτάνων της Κρήτης, την ποιότητα και την εξαγωγή των κρητικών προϊόντων, τις υποδομές στην Κρήτη, τον τουρισμό, την διασπορά, τα κίνητρα στην ανάπτυξη, όπως επίσης και την επιχειρηματικότητα. 

Παράλληλα, συνεχίστηκε και το Συνέδριο της Νεολαίας – στο Πνευματικό Κέντρο όπου φιλοξενείται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών – την οποία επισκέφτηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, με το μέλος του Δ.Σ., κ. Ιπποκράτη Μπελαδάκη, και η Υπεύθυνη Νεολαίας της Οργανωτικής Επιτροπής, κα Χρύσα Τζωρτζάκη. Ο κ. Αρναουτάκης απευθύνθηκε στα νέα απόδημα Κρητικόπουλα, τονίζοντας την σπουδαιότητα του ρόλου που έχουν να παίξουν στο μέλλον της χώρας. 

Επίσης δήλωσε την πρόθεση συνεργασίας της Περιφέρειας, και συγκεκριμένα του νεοσύστατου Γραφείου Απόδημων Κρητών–Ελληνισμού, με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, και συγκεκριμένα σε δράσεις που αφορούν στη Νεολαία. «Είστε οι άξιοι συνεχιστές των γονιών και των παππούδων σας, που μεταλαμπαδεύετε στα πέρατα του κόσμου, την Κρήτη μας, την κρητική ψυχή, την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στα παιδιά των ομογενών. 

Τα νέα απόδημα Κρητικόπουλα ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό σε όσα είπε ο κ. Αρναουτάκης, καθώς ο λόγος του τους έδωσε ψυχική ανάταση και μεγαλύτερη όρεξη για να συνεχίσουν να είναι οι νέοι Πρεσβευτές της Κρήτης στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. 

Οι δεκάδες νέοι, παιδιά ομογενών τρίτης γενιάς απόδημων Κρητικών στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική και την Ευρώπη μυήθηκαν από τον παραδοσιακό μουσικό, Αντώνη Μαρτσάκη, και τον χοροδιδάσκαλο Γιώργο Πετράκη, τα μυστικά της τέχνης των μουσικών οργάνων, των κρητικών χορών, των ριζίτικων, του Ερωτόκριτου, κ.α. 

Τελειώνοντας, τα νέα απόδημα Κρητικόπουλα, ενθουσιασμένα από τη διδασκαλία της «πολιτιστικής αναβάπτισης», αλλά και από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη και από όσα τους είπε, αφιέρωσαν στον Περιφερειάρχη τους παραδοσιακούς χορούς «συρτό» και «πεντοζάλι», τους οποίους συνόδεψε με το βιολί του ο μουσικός Αντώνης Μαρτσάκης, ο οποίος και έκλεισε την εκδήλωση με μια σπουδαία μαντινάδα:

«Ποτέ σου να μην λησμονείς

τσι τόπους που σ’ορίζαν

δεν έχει αξία το δεντρί

άμα δεν έχει ρίζα !»

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται αύριο, Σάββατο 27 Ιουλίου 2013, από το πρωί 09:00 έως το μεσημέρι, με κεντρικό θέμα «Η μετανάστευση χθες και σήμερα. Το χρέος για τη διαφύλαξη της ιστορίας των Κρητών Μεταναστών». Στις 20:00 της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή λήξης των εργασιών του Συνεδρίου, με απονομή τιμητικής διάκρισης στους κυρίους Νίκο Σκουλά, Γιάννη Πετράκη και Μάρκο Πετράκη, και στη συνέχεια με ομιλία από την κα Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη, Πολιτικό Μηχ/κό-Οικονομολόγο, με τίτλο «Η Σημασία του Συνεδρίου… Σήμερα και στο μέλλον». Τέλος, την επίσημη λήξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, και η εκδήλωση θα κλείσει με επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων της Νεολαίας των αποδήμων Κρητών.

Πηγή: flashnews.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις