ARTS AND THE CITY

Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής σε 10 διαλέξεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2019, 14:35
Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής σε 10 διαλέξεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

 

Από τη Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί σε μια σειρά διαλέξεων από κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς δάσκαλους

Συνεχίζεται και κατά το εαρινό εξάμηνο 2018-2019 η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενός από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».

1η εισήγηση
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου - Η γένεση του σύμπαντος και της Γης
Κλεομένης Τσιγάνης Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ.
Η εναρκτήρια εισήγηση έχει τίτλο «Η γένεση του σύμπαντος και της Γης» και θα δοθεί από τον Κλεομένη Τσιγάνη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Το Σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια σε μια Μεγάλη Έκρηξη και έκτοτε διαστέλλεται. Η Μεγάλη Έκρηξη δημιούργησε τα θεμελιώδη σωματίδια και μέσα σε τρία λεπτά (!) το Σύμπαν γέμισε με άφθονο υδρογόνο και ήλιο. Υπό την επίδραση της βαρύτητας δημιουργήθηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες. Οι πυρηνικές διεργασίες που συντελέστηκαν στο εσωτερικό των αστεριών και ο εκρηκτικός τους θάνατος συμπλήρωσε τον πίνακα των χημικών στοιχείων και η επόμενη γενιά αστεριών άρχισε να δημιουργείται. Πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, στις παρυφές του Γαλαξία μας, ένα κομμάτι μεσοαστρικής ύλης άρχισε να καταρρέει βαρυτικά, σχηματίζοντας τον Ήλιο, τη Γη και τους άλλους πλανήτες. Μια αλληλουχία γεγονότων έφερε στη Γη νερό και άλλα χρήσιμα υλικά, σταθεροποίησε το κλίμα και επέτρεψε την ανάπτυξη ζωής. Αυτή την ιστορία θα περιγράψουμε στην ομιλία μας».

Ο Κλεομένης Τσιγάνης έχει ως κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την ουράνια μηχανική και την πλανητική επιστήμη. Το έργο του επικεντρώνεται στην εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, ενώ έχει συμμετάσχει στη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη Έρευνας στην Αστροβιολογία. Στις διακρίσεις που έχει λάβει για το έργο του συμπεριλαμβάνεται η μετονομασία ενός αστεροειδούς σε «(21775) Tsiganis» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (I.A.U.).

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης - 2019
Πρόγραμμα ομιλιών:

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου - Η γένεση του σύμπαντος και της Γης
Κλεομένης Τσιγάνης Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου - Ο μικροβιακός πλανήτης και η γένεση της ζωής
Χρήστος Ουζούνης Διευθυντής Ερευνών Ι.Δ.Ε.Π.-Ε.Κ.Ε.Τ.Α.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου - Εξέλιξη της ζωής
Θεόδωρος Αμπατζόπουλος Καθηγητής Α.Π.Θ.
(αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», κτίριο Μ2)

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου - Ζωή και περιβάλλον
Χαρίτων Χιντήρογλου Καθηγητής-Κοσμήτορας Σ.Θ.Ε./Α.Π.Θ.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου - Εγκέφαλος και τέχνη
Αθανάσιος Ντινόπουλος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Τετάρτη 6 Μαρτίου - Κληρονομικότητα και άνθρωπος: Ανιχνεύοντας το DNA
Σπύρος Βήττας Δρ Γενετικής Α.Π.Θ.

Τετάρτη 13 Μαρτίου - Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Α.Π.Θ.

Τετάρτη 20 Μαρτίου - Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού
Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Τετάρτη 27 Μαρτίου - Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού
Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

Τετάρτη 3 Απριλίου - Βιολογία και κοινωνία
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Α.Π.Θ.

Υπεύθυνος ενότητας: Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,  Μ2 - Αίθουσα Μωρίς ΣαλτιέλΤετάρτες από 30 Ιανουαρίου 2019 έως 3 Απριλίου 2019, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη

Η είσοδος θα γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις θα διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr