ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «Σάντι» δεν είναι πλέον στη λίστα με τους κυκλώνες

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2013, 16:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η «Σάντι» δεν είναι πλέον στη λίστα με τους κυκλώνες
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν ανήκει, πλέον, στη λίστα με τις ονομασίες που δίνονται στους κυκλώνες από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) η «Σάντι».
Δεν ανήκει, πλέον, στη λίστα με τις ονομασίες που δίνονται στους κυκλώνες από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) η «Σάντι».
Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να μην ανακινούνται επώδυνες μνήμες, καθώς ο κυκλώνας που σάρωσε την Καραϊβική προτού πλήξει την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, τον περασμένο Οκτώβριο, άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Η πρώτη τροπική καταιγίδα κάθε περιόδου παίρνει προκαθορισμένο όνομα που αρχίζει με το πρώτο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου. Για παράδειγμα, η πρώτη τροπική καταιγίδα πέρσι ονομάστηκε Αλμπέρτο, ενώ ακολούθησαν ο Μπέριλ (Beryl), ο Κρις (Chris) κ.ο.κ., με τα ονόματα των καταιγίδων που ακολούθησαν να αρχίζουν από τα επόμενα γράμματα του αλφαβήτου. Ο κυκλώνας Σάντι ήταν ο 18ος και καταστροφικότερος πέρσι.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, με βάση την ίδια αλφαβητική σειρά, το 2018 είναι το επόμενο έτος, κατά το οποίο η τροπική καταιγίδα από «S» επρόκειτο να ονομαστεί Σάντι. Μετά από την απόφαση για απόσυρση του ονόματος, ωστόσο, η καταιγίδα θα «βαπτιστεί» Σάρα.

Ο κυκλώνας Σάντι άρχισε να αναπτύσσεται στις 22 Οκτωβρίου. Πέρασε από την Τζαμάικα και την Κούβα, ενώ στη συνέχεια έπληξε την Αϊτή, όπου στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους. Υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, όμως έπειτα αναβαθμίστηκε και πάλι σε κυκλώνα της κατηγορίας 2 καθώς κατευθυνόταν προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με τους ανέμους της να επηρεάζουν μια έκταση 1.800 χιλιομέτρων.

Η Σάντι, ένας από τους πιο δαπανηρούς κυκλώνες στα χρονικά, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 113 ανθρώπων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλων 18 στον Καναδά.
Είναι η 77η φορά τα τελευταία 60 χρόνια που ένα όνομα αποσύρεται από τη λίστα των κυκλώνων του Ατλαντικού, για παρόμοιους λόγους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr