ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Διαβολικός» καρχαρίας ανακαλύφθηκε στην Αριζόνα

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2013, 16:22 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2013, 16:22
«Διαβολικός» καρχαρίας ανακαλύφθηκε στην Αριζόνα
Facebook Twitter Whatsapp

Αποτύπωμα ενός προϊστορικού καρχαρία, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Diablodontus michaeledmundi, δηλαδή σαν να λέμε «το δόντι του διαβόλου» ανακαλύφθηκε σε ένα κομμάτι ασβεστόλιθου στην Αριζόνα.
 

Αποτύπωμα ενός προϊστορικού καρχαρία, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Diablodontus michaeledmundi, δηλαδή σαν να λέμε «το δόντι του διαβόλου» ανακαλύφθηκε σε ένα κομμάτι ασβεστόλιθου στην Αριζόνα.

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας πρέπει να ήταν εξαιρετικά ανθεκτικό πλάσμα, καθώς επέζησε τη μεγαλύτερη περίοδο εξαφάνισης ειδών στον πλανήτη Γη, την Περμια-Τριαδική εξαφάνιση, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας news.discovery.com.

Ο καρχαρίας «δόντι του διαβόλου» δεν είχε μόνο εξαιρετικά κοφτερά δόντια, όπως λέει και το όνομά του, αλλά έφερε και κάποιες αιχμές στο κεφάλι του, που του έδιναν μια… διαβολική εμφάνιση!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αιχμές αυτές αναπτύχθηκαν κατά τη διαδικασία της εξέλιξης του είδους είτε για αμυντικούς, είτε για αναπαραγωγικούς λόγους… προσδίδοντάς του προβάδισμα κατά τη διαδικασία «επιλογής» από το αντίθετο φύλο. 

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι λειτουργούσαν όπως τα κέρατα σε ορισμένα ζώα κατά την επιλογή συντρόφων.

Ο καρχαρίας αυτός ανακαλύφθηκε στο σχηματισμό Kaibab της Αριζόνα και σύμφωνα με το δημοσίευμα έζησε πριν από 260 εκατ. χρόνια.