ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αμφιλεγόμενη η απαγόρευση πώλησης ελεφαντόδοντου στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2014, 02:01 / Ανανεώθηκε 24 Μαρτίου 2014, 16:58
Αμφιλεγόμενη η απαγόρευση πώλησης ελεφαντόδοντου στις ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Αμφιλεγόμενη αποδεικνύεται η εισήγηση για επιβολή απαγόρευσης των πωλήσεων προϊόντων που προέρχονται από ελεφαντόδοντο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. 

Αμφιλεγόμενη αποδεικνύεται η εισήγηση για επιβολή απαγόρευσης των πωλήσεων προϊόντων που προέρχονται από ελεφαντόδοντο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν. Μεταξύ άλλων, δύο μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υιοθέτηση του νόμου. Παρόμοιες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει άλλωστε και οι νέοι ομοσπονδιακοί κανονισμοί που περιορίζουν σημαντικά τη διακίνηση ελεφαντόδοντου.

Με βάση τους νέους ομοσπονδιακούς περιορισμούς, απαγορεύεται η εισαγωγή και - με πολύ λίγες και συγκεκριμένες εξαιρέσεις - η εξαγωγή αντικειμένων που περιέχουν έστω και ελάχιστο ελεφαντόδοντο. Παρότι δεν απαγορεύεται να έχει κάποιος ιδιώτης στην κατοχή του τέτοια αντικείμενα, δεν επιτρέπεται η πώλησή τους.

Η Νέα Υόρκη, υπ’ αριθμόν ένα εισαγωγέας ελεφαντόδοντου στις Ηνωμένες Πολιτείες, πήγε ένα βήμα πιο πέρα απαγορεύοντας αυστηρά τις αγοραπωλησίες - με μοναδική εξαίρεση την «παράδοση ενός αντικειμένου από ελεφαντόδοντο στο νόμιμο δικαιούχο» - και αυξάνοντας τις ποινές για τους παραβάτες, ακόμη και στις 250.000 δολάρια. «Η πολιτεία της Νέας Υόρκης πρέπει να κλείσει την αγορά που οδηγεί τους ελέφαντες στον αφανισμό και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Μπομπ Σουίνι, βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου, στην Πολιτειακή Συνέλευση.

Οι οίκοι δημοπρασιών Sotheby’s και Christie’s ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν ζητώντας τουλάχιστον να γίνουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο πριν τεθεί προς ψήφιση. «Παρότι ο οίκος Sotheby’s χαιρετίζει το σκοπό αυτού του νομοσχεδίου, δηλαδή τον περιορισμό της λαθροθηρίας και την προστασία απειλούμενων ειδών, αντιτίθεται στο κείμενο στην τρέχουσα μορφή του, καθώς θα καταστρέψει τη σημαντική αγορά πολύτιμων έργων τέχνης και άλλων συλλεκτικών αντικειμένων, τα οποία είναι αντίκες ή κατασκευάστηκαν πολύ πριν από τη διεθνή ρύθμιση του [εμπορίου] ελεφαντόδοντου», αναφέρει ενδεικτικά σε ανακοίνωσή του ο ένας από τους δύο οίκους.

Προβληματισμένοι από τα προωθούμενα σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο μέτρα, τα οποία αφορούν επίσης το κέρατο ρινόκερου, τα δόντια φάλαινας, τα καύκαλα χελώνας κ.α., εμφανίζονται χιλιάδες άλλοι έμποροι και συλλέκτες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν, να επισκευάσουν ή ακόμη και να ταξιδέψουν με αντικείμενα που απέκτησαν νόμιμα. Σημειώνεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις πώληση αντικειμένων ηλικίας τουλάχιστον ενός αιώνα.