current views are: 2

20 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση19:50

Το μεγαλύτερο φυτώριο με τριανταφυλλιές έχει… μακρά παράδοση

Μακρά ιστορία, τριών γενεών έχει το μεγαλύτερο φυτώριο τριανταφυλλιών στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 19:50’
αρθρο-newpost

Μακρά ιστορία, τριών γενεών έχει το μεγαλύτερο φυτώριο τριανταφυλλιών στην Ελλάδα.

Μακρά ιστορία, τριών γενεών έχει το μεγαλύτερο φυτώριο τριανταφυλλιών στην Ελλάδα.

Όταν το 1950, ο γεωπόνος Παναγιώτης Αβράμης πήγε από την Πελοπόννησο στα Γιαννιτσά και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φυτώριο με τριανταφυλλιές ανάμεσα στα σιτάρια και τα βαμβάκια του κάμπου, ίσως να μην μπορούσε να φανταστεί τη λαμπρή συνέχεια.

“Την εποχή που ήρθε εδώ ο πατέρας μου είχε μέχρι και λύκους. Οι συνθήκες ήταν αντίξοες και οι περισσότεροι παραξενεύονταν με την επιλογή του να φυτέψει τριανταφυλλιές” αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άκης Αβράμης που μαζί με τον αδερφό του Νίκο συνέχισαν την παράδοση.

Ήδη το φυτώριο μετράει τρεις γενιές, αφού δύο από τα παιδιά των αδερφών Αβράμη, οι γεωπόνοι Ευαγγελία και Παναγιώτης συμμετέχουν στην οικογενειακή επιχείρηση.

Τα λίγα στρέμματα του παππού σήμερα ξεπέρασαν τα 250 και καλλιεργούνται τουλάχιστον 300 διαφορετικές ποικιλίες. Τα φυτώρια παράγουν περισσότερα από 500.000 φυτά κάθε χρόνο, από τα οποία εξάγεται πάνω από το ένα τρίτο, ειδικά τώρα που λόγω κρίσης η αγορά της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά.

Διεξάγουν επιστημονικές έρευνες για να βελτιώσουν τις μεθόδους παραγωγής αλλά και για τη δημιουργία δικών τους ποικιλιών, τις οποίες “βαφτίζουν” ενίοτε και… με το όνομα της αγαπημένης τους ομάδας ποδοσφαίρου! “Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, το κάνουμε με κέφι και το διασκεδάζουμε. Μεγαλώσαμε μέσα στις τριανταφυλλιές και τη φύση, το χαιρόμαστε. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς να το αγαπάς και να το νιώθεις κομμάτι της ζωή σου” σημειώνει ο κ. Αβράμης.

Η επιτυχία του φυτωρίου αποδίδεται, σύμφωνα με τον κ. Αβράμη, στο γεγονός ότι ο πατέρας του αντιλήφθηκε ένα κενό που υπήρχε στην αγορά εκείνη την εποχή: τη δυνατότητα αποστολής των φυτών. “Σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε καν νάιλον, τις δεκαετίες του 1960 και 1970, εμείς είχαμε την τεχνογνωσία και βρήκαμε τρόπο να στέλνουμε τριανταφυλλιές σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να παθαίνουν τίποτα” πρόσθεσε.

“Σήμερα, οι αποστολές είναι σαφέστατα πιο εύκολες και πιο γρήγορες. Στέλνουμε φυτά σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Κύπρος. Ακόμη και στο Λίβανο. Το ίντερνετ πλέον έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα” επισημαίνει η Ευαγγελία Αβράμη, κόρη του Νίκου Αβράμη.

Η Ευαγγελία ήταν παιδάκι όταν τη φωτογράφιζαν ανάμεσα στις τριανταφυλλιές για τις ανάγκες των διαφημιστικών εντύπων που έβγαζε η επιχείρηση. “Μερικές φορές δυσανασχετούσα και γκρίνιαζα” λέει με χαμόγελο. Η αγάπη της, όμως, για τα τριαντάφυλλα ήταν τόση, που δεν μπόρεσε να τα απαρνηθεί, όπως αναφέρει. “Στην Ελλάδα, ο κόσμος αγαπά πολύ τα τριαντάφυλλα. Παρά την κρίση, συνεχίζει να αγοράζει τριανταφυλλιές για τους κήπους του, σίγουρα όμως όχι με τον ίδιο ρυθμό” προσθέτει.

Τα φυτώρια πουλούν χονδρική σε καταστήματα, κηποτέχνες κτλ, αλλά και λιανική.


σχετικα αρθρα