ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γεωθερμία: έρευνες στην Ικαρία από το ΙΓΜΕ

Δημοσίευση 11 Μαΐου 2011, 17:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γεωθερμία: έρευνες στην Ικαρία από το ΙΓΜΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Συστηματική έρευνα της Γεωθερμικής Ενέργειας στο νησί της Ικαρίας ξεκινά το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, προκειμένου να αξιολογηθούν όλες οι πιθανότητες αξιοποίησης αυτής της καθαρής και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας για αγροτοπεριβαλλοντικές χρήσεις και την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.
Συστηματική έρευνα της Γεωθερμικής Ενέργειας στο νησί της Ικαρίας ξεκινά το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, προκειμένου να αξιολογηθούν όλες οι πιθανότητες αξιοποίησης αυτής της καθαρής και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας για αγροτοπεριβαλλοντικές χρήσεις και την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Το έργο, προϋπολογισμού  200.000 ευρώ ήδη εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η Ικαρία είναι γνωστή για το πλήθος των θερμών επιφανειακών εκδηλώσεων με τη μορφή πηγών με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 58 °C και οι σημαντικότερες από αυτές αξιοποιούνται για λουτροθεραπεία ωστόσο δεν έχει γίνει καμία συστηματική έρευνα επιφανείας και βάθους για την αποτίμηση και εκτίμηση του γεωθερμικού δυναμικού στο νησί.

Σκοπός του έργου είναι ο εντοπισμός γεωθερμικού πεδίου σε χώρους πέραν της ζώνης προστασίας των γνωστών ιαματικών φυσικών πόρων, με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση των γεωθερμικών ρευστών.

Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών ρευστών του νησιού,  μπορεί να γίνει με πολλές και συνδυαστικές εφαρμογές. Ξήρανση προϊόντων (αγροτικών και αλιευτικών), θερμάνσεις χώρων (θερμοκήπια, κατοικίες κ.λπ.), ψύξη προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργητικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, αφαλάτωση νερού, κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και με απευθείας  χρήση, σε αθλητικές – τουριστικές εγκαταστάσεις (κολυμβητήρια, πισίνες, spa) είναι μερικές από τις εφαρμογές που προσφέρονται για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στην περιοχή και είναι ικανές να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη στην εθνική και τοπική οικονομία.

—Οφέλη

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας έχει σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον και την οικονομία καθώς είναι η μόνιμη «παροχή» ενέργειας καθ’ όλο το έτος,  με μικρό λειτουργικό κόστος. Η χρήση της συμβάλει στη απεξάρτηση από τους εισαγόμενους υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης των απομακρυσμένων περιοχών προφέροντας θέσεις εργασίας στον τοπικό πληθυσμό μέσα από την εφαρμογή νέων γεωργικών χρήσεων και την προώθηση του ιαματικού τουρισμού.

Σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του ΙΓΜΕ και αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Παπαβασιλείου και των γεωλόγων Μάρκο Ξενάκη και Κώστα Αθανασούλη, ο κ. Παπαβασιλείου δήλωσε: «Όλοι γνωρίζετε τη σημαντική και μακρόχρονη ιαματική χρήση των γεωθερμικών ρευστών του νησιού σας, που ως ιαματικές πηγές απαντούν σε διάφορες θέσεις. Η αξιοποίηση αυτή αποτελεί μία σημαντική αιτία ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού της Ικαρίας αν και είναι αναγκαία η βελτίωση των παρεχομένων ιαματικών υπηρεσιών με την αναβάθμιση του συνόλου των λουτρών.

Το ΙΓΜΕ κατά τη δεκαετία του 1980 προέβη στη συστηματική απογραφή όλων των πηγών και προσδιόρισε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Στα πλαίσια έργου του Γ’ Κ.Π.Σ., άρχισε τη διαχρονική παρακολούθηση των ιαματικών πηγών και του νησιού σας προκειμένου να συμβάλει στην ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση τους».

Το ΙΓΜΕ βρίσκονταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας για να φέρει τις Γεωεπιστήμες στην υπηρεσία των πολιτών. Ειδικά στον τομέα της Γεωθερμίας το Ινστιτούτο δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 1970 και με τις συστηματικές έρευνες του έχει εντοπίσει, μελετήσει και δώσει στην αξιοποίηση το σύνολο των γνωστών σήμερα γεωθερμικών πεδίων της χώρας. Είναι γνωστά περισσότερα από 30 πεδία, βεβαιωμένα και πιθανά, που αξιοποιούνται σε μία μεγάλη κλίμακα χρήσεων αν και σε μικρό ακόμη βαθμό.

Σήμερα, στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης, η Πολιτεία καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποίηση του σημαντικού γεωθερμικού δυναμικού που διαθέτουμε. Το ΙΓΜΕ είναι στη διάθεση των Περιφερειών και των δήμων για να βοηθήσει να προκηρυχτούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων , όπως έκανε ήδη με την περίπτωση της Χίου, της Άρτας, της Ηράκλειας Σερρών και του διαγωνισμού για ηλεκτροπαραγωγή.

Πηγή: econews.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr